zTOP ARTICOLE

Chivu: „Generația mea a avut modele în Hagi, Lupescu sau Popescu, astăzi unde sunt aceste modele? Impresia e că ne batem cu FRF-ul, nu cu Burleanu”





Ionuț Lupescu a câștigat mult la capitolul imagine prin cooptarea în echipa sa a lui Cristi Chivu, unul dintre cei mai valoroși și apreciați fotbaliști români ai ultimelor două decenii în fotbalului românesc. Fost căpitan al echipei naționale, dar și al clubului Internazionale Milano, cu care a realizat tripla istorică: Liga Campionilor, campionat și Cupa Italiei în anul 2010 sub comanda lui Jose Mourinho, reșițeanul face naveta Italia – România în zilele fierbinți ale campaniei electorale pentru șefia FRF.

Chiar azi dimineață s-a întors din Peninsulă pentru a-i însoți pe Lupescu și pe Andone în periplul lor prin județul Arad. „Multe echipe de tradiție din fotbalul românesc sunt în dificultate, dar lucrul cel mai important este să înțelegem de ce.  Problema de fond o știm, iar la nivel legislativ lucrurile trebuie să se schimbe. Multă lume vorbește despre politizarea fotbalului, dar nu poți face una fără cealaltă. Și nu e greu atâta timp cât există oameni care au o anumită credibilitate și mă refer la Ionuț și la foștii săi colegi din Generația de Aur. Apoi, venim noi, cei mai tineri, care am avut posibilitatea să creștem alături de ei, luându-i ca exemple. Generația mea a avut modele în Hagi, Lupescu sau Popescu, astăzi unde sunt aceste modele? E greu să-ți alegi unul. Așa că spun că stăm bine din punct de vedere al credibilității. Există cine să meargă în Parlament cu un nou proiect de legi, alături de mai multe federații sportive pentru a schimba din punct de vedere legislativ lucurile, fiindcă e nevoie. Astăzi, autoritățile nu sunt lăsate să ajute, pentru că cineva trimite în control pe altcineva să le găsească nod în papură. Pentru ca primarii sau consiliile județene să se implice concret în sport și în fotbal, mai ales la nivel de infrastructură unde suferă mult fotbalul românesc în ziua de azi, ne trebuiesc hârtii, prevederi clare scrise negru pe alb. Fiecare ordonator de credite trebuie să știe exact ce procent poate aloca pentru sport, fără a sta cu frica în sân că o poate păți după bunul plac al cuiva”, a menționat Chivu.

Fostul fotbalist în Serie A a mai subliniat un aspect și anume acela al unei lupte, din punctul său de vedere, inegale. „E moral și etic ca domnul Burleanu, un simplu candidat ca și Ionuț (n.a. Lupescu) să aibă acces la arhivele Federației și să scormonească acolo prin angajații săi aflați în afara programului? Pai dacă oamenii și-au terminat programul de lucru de ce nu pot face ce vor cu timpul lor liber? Ne întrebăm dacă domnul Lupescu și echipa sa sau Marcel Pușcaș, de exemplu, au acces oricând la aceste arhive ale Federației. Impresia mea este că ne batem cu FRF-ul, nu cu Burleanu. Actualul președinte are acces la arhivă, la bugetul Federației, poate face promisiuni și cadouri, credeam că au trecut acele vremuri, dar iară că nu e așa. E moral, e etic? Poate ne răspunde și nouă cineva”, a mai spus Cristi Chivu.

Întrebat de ce nu s-a implicat financiar acasă, în fotbalul reșițean, Cristi Chivu a fost cât se poate de franc: „Fiindcă cu banii mei fac ce vreau, ar fi cel mai sincer și rapid răspuns. Am muncit pentru ei, nu mi i-a dat nimeni gratis și e opțiunea mea ce fac cu ei. Și cred că implicarea mea în fotbal nu constă în ceea ce a făcut Gică Hagi, deși pentru mine ceea ce a făcut el e ceva nemaipomenit. E un model de succes într-un timp relativ scurt, iar dacă fotbalul românesc încă mai respiră cu paiul de sub apă i se datorează lui. Dar, eu nu am avut niciodată de gând să fac acest lucru din foarte multe motive. Dar, moral și spiritual m-am implicat la Reșița. Acum câțiva ani, prin fundația mea, am făcut un teren sintetic la școala la care am învățat. Apoi, am dorit să ajut clubul cumpărând pe banii mei suprafața sintetică de la Dinamo, dar când l-am dus la Reșița nu l-au mai pus. Au spus că nu era de foarte bună calitate și nu au ce să facă cu el. Mi-au reproșat că m-am zgârcit și nu am cumpărat unul nou. Deși suma plătită de mine celor de la Dinamo era, zic eu, destul de mare. În fine, cât am putut am ajutat”.

Revenind la exemplul „Regelui” și clubul Viitorul Constanța, liderul generației trecute „tricolore” a mai punctat următoarele: „Este clar că nu am făcut ce a făcut Gică Hagi sau alții. Oricum ceea ce a făcut Gică e unic cred că în lume. Tot ce a câștigat el în cariera de fotbalist i-a investit într-un club de fotbal, în niște copii, dar a investit și în timpul său liber, în nervi, în liniștea familiei sale. Practic, a investit tot în fotbal și nici așa nu e apreciat. Adică omul a venit cu banii proprii, fără a avea o obligație față de cineva, mai ales că-și făcuse cu vârf și îndesat datoria pentru fotbalul românesc ca fotbalist și tot nu e bine. Dar, la noi e valabilă expresia pe care am auzit-o zilele trecute la cineva și anume că  <<Motorul economiei în Europa de Est este invidia>> și se potrivește foarte bine chiar în cazul lui Gică Hagi și contestatarii săi. El a dat și dă fotbalului românesc ceea ce alții nu au reușit și printre aceștia din urmă mă număr și eu. Așadar, trebuie să avem un sentiment de recunoștiință față de el și să vorbim mai frumos despre el sau despre alți fotbaliști care s-au implicat trup și suflet în fotbal”.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button