Motivele pentru care peste 93% dintre pariori pierd
Pariurile sportive funcționează ca orice pariu pus cu un amic pe o bere. Dacă pierzi, câștigă el. Dacă tu câștigi, atunci pierde el. Nu se poate să câștigați amândoi. În pariurile clasice, „amicul” este reprezentat de bookmaker, iar pe piața de Betting Exchange de alți pariori, pe care nu îi cunoști.
Este foarte interesant rezultatul unui studiu publicat de media de profil: doar 7% din pariorii care joacă constant la pariuri online fac profit la finalul unui an calendaristic. Asta înseamnă că restul de 93% este pe pierdere. Șocant, nu-i așa? La fel de surprinzător este că poți fi pe minus și dacă ai un bilanț neutru la pariuri.
Cum câștigă operatorii de pariuri
De exemplu, pui 10 pariuri cu miză 100 de lei pe cotă de 1.90. Ce ne spune această cotă? Ne spune că șansele de câștig sunt 50%. În mod normal, cota ar fi fost 2.00, dar casele de pariuri își opresc o marjă de profit de 5-10% pentru fiecare pariu. Agențiile de top precum Sportingbet au un număr mai mare de clienți și își permit să păstreze o marjă de profit mai mică.
În situația în care 5 pariuri sunt câștigătoare și 5 sunt pierzătoare, bilanțul tău este echilibrat, dar balanța contului este cu un minus, pentru că ai un câștig de 5*100*1.90 = 950 de lei pentru un buget rulat de 1000 de lei. Presupunând că împarți noul buget în alte 10 pariuri și ai din nou 5 cu 5, iar apoi repeți operațiunea cu același rezultat de alte 8 ori, vei constata că vei rămâne cu aproximativ 600 de lei în cont din banca inițială de 1000 de lei, pentru 50 de pariuri câștigate și 50 de pariuri pierdute. Acum înmulțește 400 de lei, cât i-au rămas bookmaker-ului, cu 100.000 de pariori (oricum, sunt mult mai mulți). Avem 40 de milioane de lei câștigați de agenții fără ca pariorii să aibă bilanț negativ!
Ca să fii pe plus în exemplul de mai sus, trebuie să ai minim 53 de pariuri câștigate din 100. Teoretic este simplu, dar practic… reamintesc: 7% din pariori sunt pe plus într-un an.
Biletele multiple, cea mai mare greșeală
Una dintre explicațiile cele mai solide este că lumea încă preferă să joace bilete multiple în detrimentul pariurilor single. Un alt studiu arată faptul că 99% dintre cei care joacă doar pariuri de tip combo sunt pe minus pe termen lung. Casele de pariuri online își rotunjesc veniturile pe seama acestora, având grijă să deruleze periodic diverse strategii, precum acordarea unor câștiguri suplimentare direct proporționale cu numărul selecțiilor de pe bilet.
Cei care cad într-o asemenea capcană pot câștiga o sumă mare cu miză mică, dar asta se întâmplă foarte rar. Este ca o momeală. Per total, ei pierd banii câștigați și, de multe ori, chiar mai mult. Și payout-ul este și mai mic la pariurile multiple, pentru că se înmulțesc marjele de profit ale bookmakerului din fiecare selecție.
Nu am făcut eu calculele, dar am citit pe un site-ul comunității pariorilor din România că un bilet cu 10 selecții fiecare având 50% șanse are o șansă la 1.030 de câștig! Decât să îți pierzi timpul căutând meciurile și să te enervezi că nu ies, mai bine joci la loto. Acolo chiar dai lovitura dacă ești norocos.
Management defectuos al banilor
O altă explicație pentru procentul uriaș de pariori care sunt pe minus e reprezentată de un management defectuos al banilor. Cât timp respecți un buget zilnici și o miză maximă raportată la bugetul total și la gradul de risc al pariului, este aproape imposibil să pierzi toată banca. Presupunând că te pricepi la sportul pe care joci, nu poți avea ghinion la nesfârșit. Dacă nu respecți planul și începi să joci la recuperare, inevitabil va fi rău.
O altă tactică a caselor de pariuri este să introducă în ofertă ligi despre care un parior obișnuit nu are informații, dar nu se poate abține să joace. Pariurile pe echipe necunoscute sau insuficienta documentare sunt alte greșeli care fac din pariori pradă ușoară pentru bookmakeri.