UTA AradzTOP ARTICOLE

Italianul Zuddas și-a intrat în pâine la UTA: „Munca preparatorilor fizici e importantă, dar suntem subordinea antrenorilor care se ocupă de partea tehnico-tactică”





Odată cu amicalul pierdut (2-3) în fața celor de la Elore Bekescsaba, Valerio Zuddas și-a intrat în pâine la UTA. Preparatorul fizic italian a condus încălzirea pentru prima partidă amicală a anului a arădenilor. Fost colaborator al lui Roberto Landi, fostul tehnician al lui FC Național, în Georgia, la Spartaki Tskhinvali și Kolkheti Poti, Zuddas are mandate ca preparator fizic în ligile inferioare din Peninsulă: Reggina 1914, Lupa Roma Fc, plus echipa feminină a clubului Lazio. La doar 30 de ani, romanul are parte de prima sa experiență în România, la cea mai titrată grupare din afara Capitalei.

-Bine ai venit la Arad, cum te-ai decis să faci pasul din Il Calcio tocmai în România?

-Cu siguranță nu e un pas înapoi pentru mine, dimpotrivă. Știu că am venit la un club de tradiție în România, cu un trecut glorios. UTA a câștigat campionate și cupe și a jucat în competițiile europene. Mi s-a vorbit foarte frumos de acest club, foarte bine organizat și am venit cu entuziasm într-o țară în care fotbalul e în continuă creștere. Apar mulți jucători valoroși aici, iar UTA este un club care lucrează bine în această direcție. Sper să rămân pe o perioadă mai îndelungată la Arad, dar asta depinde și de ceea ce-și dorește clubul în funcție de munca pe care o voi face aici. Și, bineînțeles, de rezultatele echipei pe care cu toții le vrem cât mai bune. Am înțeles și că din vară obiectivul va fi unul important, așa că e de muncă.

– Îți va lua mult să te acomodezi, să-i cunoști pe jucători și restul staffului tehnic, dar și metodele lor de antrenorat?

– Chiar dacă este o experiență nouă pentru mine, cred că mă voi integra rapid în acest grup. Pe jucători i-am cunoscut azi (n.a. miercuri), toți sunt dispuși să muncească, iar eu voi încerca să învăț româna cât pot de repede. Așa este corect, sunt într-o altă țară și trebuie să învăț rapid limba de aici. Deocamdată, comunicăm în engleză și italiană, chiar și în spaniolă cu unul-doi dintre ei.

-Ne poți da mici referințe despre stilul tău de munci?

– Îmi place să lucrez mult cu mingea, e un lucru normal în fotbalul de astăzi. Dar, în funcție și de ceea ce gândește Mister și restul staffului, încercăm să facem ceea ce este mai bine pentru jucători. Deci, va trebui să ajunem cu toții la un numitor comun în așa fel încât echipa să ajungă cât mai pregătită la prima etapă de campionat.

-Îți convine că vei lucra în special pe o suprafață de teren artificială?

-E important să ne antrenăm și să jucăm pe aceeași suprafață de teren. Ideal ar fi să se joace pe un teren de iarbă, dar nici clima de aici, mai ales în această perioadă a anului, nu îți permite să ai un teren prea bun. Deci nu e nicio problemă, ne vom antrena pe sintetic, așa cum fac și alte echipe din Europa.

-Ce model de preparatori fizici ai acasă, în Italia?

-Îmi place cum lucrează stafful lui Juventus, cel al lui Allegri, sau cel al lui Simone Inzaghi, de la Lazio. Munca lor e foarte bine structurată, modernă, iar rezultatele se și văd în teren.

-Chiar dacă ești foarte tânăr, ai deja o oarecare experiență în meseria ta. Ai activat deja la câteva echipe din Italia, dar l-ai urmat și pe Roberto Landi într-o altă țară din estul Europei, în Georgia...

-Da, „Mister” Landi a avut încredere în mine și am fost onorat să lucrez cu el. Chiar o să-l sun să-i spun că am venit în România, aici unde el a antrenat cam acum zece ani. În meseria de preparator fizic este important să te specializezi în permanență. Spre exemplu, am dezbateri cu colegi de la toate nivelurile, din Italia, dar și din alte țări. Chiar zilele trecute m-am reîntâlnit cu o parte dintre ei la Coverciano, iar discuțiile sunt foarte utile, căci te ajută să-ți îmbunătățești bagajul cultural. Dar, și mai e important și să te adaptezi la unele situații.  Sigur, munca noastră este importantă și ne-o facem cât de profesionist putem, dar în fotbal contează mai ales pregătirea tehnico-tactică. Așadar, suntem în subordinea antrenorilor care se ocupă de partea tehnică și tactică.

3 comentarii

  1. Bine ai venit la UTA , era nevoie de mult de un preparator fizic. Sa vedem cum se vor misca baietii, acum. Pentru noi doar UTA conteaza!

    0
    0
  2. Mult succes.Nu stim inca ce va dovedi(vom vedea),dar una este certa:MENTALITATEA,cu totul alta decat cea bolnava,obosita,perimata de pe plaiurile noastre mioritice.(sa speram).
    Daca as face o paralela,cu Nacho,al lui Laurentiu Rosu,nu stateam deloc rau.Baietii aveau vlaga si accidentari chiar putine,grave.
    Apoi perioada lui Mihalcea,despre care nu mai vreau sa-mi aduc aminte(ar fi greu,pentru ca inca mai produce cosmaruri),cu elefantii sai ceruti si adusi.Acolo nu era nevoie de medic si preparator,ci de un veterinar,la majoritatea…
    Apoi Low Costul…De asteptat.Cu Todea,Botis….ce sa se mai fi putut face ca sa se scoata castanele din foc?Macar Sore s-a prins si a spus rapid.”.PAS,raman la grupa mea de 2006 si ramanem prieteni!”
    Apoi,totusi,inca un zar norocos aruncat, de 6:6!Feri Tisza bacsi.Hai la Moneasa,cu o pregatire de iarna sanatoasa.Ce preparator fizic ar fi avut nevoie?Zambim…
    Ok.Vine Mister Popa si la inceperea returului,cand perioada de pregatire de acumulari fizice trebuia sa fie mai relaxata,ii baga pe ai nostri,pe Gloria,la teste anormal de grele,Gaccon.Atat de relevante,incat Bogdan Burla,a iesit cel mai bine,dupa o perioada de accidentare.Buuun….
    Dar acum:as vrea sa vad tot niste testari,cum le-a dorit Mister sa le spuna,aerobe,anaerobe,bla,bla,bla,facute foarte obiectiv de catre noul Valerio Zuddas,comparativ cu altele facute mai devreme de a incepe mini-returul.
    Nu prea imi place cum suna,preparator fizic subordonat….Sunt alte criterii…Preparatorul face in scris,de obicei,dar si verbal,niste descrieri,rapoarte despre capacitatile aratate la antrenamente comune dar si individuale.La fel cum Dan Tapos stie cel mai bine si vede forma portarilor,adica mi se pare comica titularizarea altui portar,la 2 goluri primite.
    Si nu in ultimul rand,vine medicul echipei,care trebuie sa fie maxim expert,sa recomande vitaminizari,medicatii,recuperari cand este cazul,(din pacate se intampla).
    Abia cand toate aceste informatii colaterale,comune,se pun pe masa,staff-ul tehnic decide echipa pe criterii obiective,clare.De incepere si de lot largit.Asa ar fi normal.
    Succes tuturor.Sa fie bine!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button