Arhivă articole

Triplul medaliat la „mondialele” de juniori II, Krupla devine pariul lui Jigău pentru JO din 2024!Halterofilul Florin Cosmin Krupla este sportivul momentului la CS Municipal Arad, după ce în acest an a reuşit să obţină trei medalii la Mondialul de juniori II din Las Vegas (SUA). La U17, în cadrul categoriei olimpice 49 de kilograme, sportivul pregătit la Arad de Adrian Jigău şi Pavel Sebeşan a devenit dublu vicecampion mondial la aruncat, 101 kilograme şi total, 180 de kilograme şi medaliat cu bronz la smuls, 79 de kilograme.

La cei doar 15 ani ai săi – în curând împlineşte 16 – Krupla e o mare speranţă a halterelor din România, după ce şi anul trecut a obţinut tot trei medalii, la Europenele de cadeţi din Italia, aur la aruncat şi de două ori bronz, la smuls şi total.

Profitând de cele câteva zile de vacanţă pe care şi le-a petrecut în Arad, am reuşit să realizăm un interviu cu performerul secţiei de haltere a CSM-ului, Cosmin Krupla. De asemenea, i-am „răpit” câteva minute şi antrenorului său de la club, Adrian Jigău.

Krupla: „Se putea şi mai mult, dar pe viitor sunt sigur că pot obţine medalii şi mai strălucitoare”

– Cosmin, în primul rând, să ne spui cum ai început acest sport şi la ce vârstă?

– Am început la 10 ani, îmi amintesc că am venit la sală, în Arad cu nişte prieteni şi am fost singurul care am rămas aici. Mi-a plăcut din prima clipă, a fost bine şi am decis să continui cu halterele. Prima mea medalie am obţinut-o la Constanţa, la juniori III, a fost emoţionant şi de atunci mi-am zis că pot urca mai sus în acest sport.

– Ai obţinut rezultate excelente în ultimii doi ani, cu trei medalii la Europene şi alte trei, în 2019 la Mondiale. Cum a fost experienţa din Las Vegas?

– A fost foarte frumos acolo, dar pe de altă parte mi-a fost şi greu, o concurenţă mare şi un concurs de un nivel foarte ridicat. Recunosc că am avut emoţii foarte mari şi sincer, nu mă aşteptam să obţin trei medalii, a fost o surpriză plăcută şi pentru mine cât şi pentru antrenor.

– Care este secretul rezultatelor de la Mondiale şi dacă ne poţi spune ce calităţi ai?

– Cred că tactica a fost foarte bună, am muncit mult şi am fost determinat să obţin aceste rezultate. Se putea şi mai mult, dar pe viitor sunt sigur că pot progresa şi pot obţine medalii şi mai strălucitoare.

– Ce planuri mai ai în acest an şi în special în viitorul apropiat?

– Vreau să fiu campion la Europenele de juniori II din decembrie, am încredere că pot obţine acest rezultat. Voi concura tot la U17, dar la categoria 55 de kilograme. Vreau, de asemenea, să mă calific la ediţia din 2024 a Jocurilor Olimpice, bineînţeles la o altă categorie, dar pentru asta e nevoie de muncă şi seriozitate.

– Unde te pregăteşti şi înveţi şi când mai ai timp să vii în Arad?

– Mă pregătesc la centrul olimpic de la Bistriţa, oraş unde şi învăţ. La Arad mă întorc când am vacanţă sau câteva zile libere, dar şi atunci vin la sală şi mă antrenez alături de ceilalţi colegi. În sportul de performanţă nu prea există pauză, trebuie să fii profesionist zi de zi, atât în sală cât şi în afara ei.

– Vrei să dedici cuiva medaliile şi rezultatele obţinute în aceşti ani?

– Le dedic familiei, antrenorilor mei de la club şi lot şi tuturor celor care m-au sprijinit şi mă sprijină în continuare. De asemenea, mulţumesc conducerii CSM Arad, care este alături de mine şi mă sprijină în tot ceea ce fac.

Jigău: „Îl văd la JO din 2024, în categoria 61 kilograme”

– Adi, cum l-ai caractriza pe scurt pe Cosmin Krupla?

– E un sportiv de mare perspectivă, şi-a început cariera fulminant, cu aceste şase medalii, câte trei la Europene şi Mondiale, ceea ce nu e deloc puţin lucru la vârsta lui. Este ambiţios şi talentat, dar trebuie să urce progresiv în categorie, sincer îl văd la Jocurile Olimpice din 2024, în categoria 61 de kilograme. Dar asta depinde doar de el, cât de serios va fi şi cât de mult e dispus să muncească. Primii paşi i-a făcut deja, doar că drumul e lung, va trebui să crească etapă cu etapă.

– Ce competiţii importante mai are în acest an şi cu ce alte medalii ne mai poate surprinde plăcut?

– A câştigat Cupa României de juniori I, recent a câştigat-o şi pe cea de seniori, la Bucureşti, cu nişte rezultate foarte frumoase, iar peste doua săptămâni avem Cupa la tineret, unde de asemenea nu cred că are adversar. A început 2019 cu dreptul şi trebuie să o ţină tot aşa. Ceea ce mă interesează cel mai mult sunt Europenele de juniori II din decembrie, din Israel, când în mod normal, cu rezultate de 105 şi 125-130 kg. poate deveni campion. Mai avem Europene de juniori şi tineret, găzduite în acest an de România, unde ar mai putea participa. Îi doresc mult succes, să aibă grijă de el, să fie ferit de accidentări şi să muncească la fel de bine ca şi până acum.

– Secţia de haltere scoate sportivi de top an de an. Cum reuşiţi să ajungeţi la acest nivel?

– Prin multă muncă şi seriozitate, avem şi o arie bună de selecţie, plus o bază materială la club ce ne ajută. Mai avem şi alţi sportivi tineri şi talentaţi, cu potenţial mare de a creşte în anii următori. Doi dintre ei sunt Cristian Molnar şi Martin Tîrziu, cu şanse de a pleca şi ei la centrul de la Bistriţa, plus Denis Danciu. De asemenea, Luciana Condurache e în vederile celor de la lot, iar Daniela Gărgar e şi ea o sportivă cu potenţial. Momentan avem doi sportivi mari şi laţi la lot, pe Krupla la centrul olimpic din Bistriţa şi pe Emanuel Danciu, la lotul naţional de juniori şi tineret.

– Ce urmează în perioada următoare, în calendarul competiţional?

– Avem Cupa Româiei de tineret, la Oneşti, în perioada 15-19 mai, apoi în iunie, la Botoşani, finalele naţionale la 9-12 şi 13-15 ani, în iulie finala juniorilor II (17 ani), la Botoşani sau Bistriţa. În Arad e preconizată să aibă loc, în august, finala naţională de juniori I (20 ani). Calendarul va mai suferi, însă, din câte am înţeles, ceva modificări.

csmarad.ro

0
0

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.