UTA AradzTOP ARTICOLE

Falcă și Bîlcea nu i-au convins pe suporteri la discuțiile despre stadion: „Fără acte nu au nicio credibilitate”, între timp USR demonstrează cum s-au umflat cheltuielile!





Ceea ce ar fi trebuit să fie o întâlnire tehnică, cu angajați ai Primăriei, direct implicați în construcția arenei „Francisc Neuman”, pe acte concrete, s-a transformat într-o discuție fără cap și fără coadă între reprezentanți ai suporterilor utiști, pe de-o parte și liderii PNL Arad, Gheorghe Falcă și Sergiu Bîlcea. Primul, fost primar al orașului, cel de-al doilea, aspirant la această funcție la alegerile de la anul. Fără acte la ei, cei doi oameni politici au cam rostogolit aceleași sloganurile legate de nefinanțarea primită de la Guvernul României, respectiv cele 2,5 milioane de euro de la Compania Națională de Investiții, fără a-și asuma vreo vină pentru întinderea la nesfărșit a lucrărilor de construcție, dar și pentru umflarea cheltuielilor. Umflare pe care a demonstrat-o prin acte USR Arad și pe care o puteți stdia și dumneavoastră AICI

Suporter Club UTA: ”Termenul de finaliare al stadionului este imposibil de prevăzut”

În primul rând, din motive legate de programul încărcat al lui Falcă sau Bîlcea, întâlnirea de la sediul clubului UTA din Calea Victoriei a fost devansată cu o oră, de la 19, la 18. Unii fani au făcut eforturi să ajungă, dar fiindcă subiectul e arzător și implică serios echipa lor de suflet . Teoretic, Gheorghe Falcă, ca și „păstor” al proiectului de reconstrucție a arenei din Calea Aurel Vlaicu, ar fi putut oferi măcar un fir logic al „basmului” început prin 2014 cu demolarea vechilor clădiri. Nu a reușit să o facă spre nemulțumirea suporterilor, care, totuși, au încercat să-l ajute cu întrebări. Concluzia fostului edil rămâne în mare aceeași, Guvernul PSD nu susține investițiile în Arad, iar stadionul este și el parte al „tabloului”. Nici apelul la unitate în jurul UTA-ei nu i-a înmoiat pe fani, care cunosc și aplică „rețeta” de ani buni de zile, mirosind rapid intenția politicianistă a partenerilor de dialog. Sătui de lozinci și placa stricată pusă de vreo doi ani încoace de autorități, unii fani chiar au părăsit mai repede întâlnirea. Vă vom lăsa, însă, să citiți singuri concluziile celor de la Suporter Club UTA după întâlnirea de aseară:

”Suntem convinși că fiecare dintre voi aștepatați concluziile întâlnirii cu reprezentanții administrației locale pe tema stadionului Francisc Neuman și eventualele vești bune legate de situația casei noastre. Din păcate (și nu putem spune ”spre surprinderea noastră”) nu vă putem oferi niciuna dintre informațiile așteptate. Întâlnirea dorită de noi nu a avut loc iar despre stadion informațiile sunt la fel de confuze și lipsite de credibilitate ca și până acum. Este regretabilă atitudinea reprezentanților primăriei Arad care în loc să se prezinte transparent, cu toate actele la vedere, așa cum ar fi firesc să o facă o administrație publică ce se pretinde europeană, au ales să se ascundă în spatele fostului primar Gheorghe Falcă și a aspirantului la această funcție din vara viitoare, Sergiu Bîlcea, singurele persoane prezente la întâlnire și care la rândul lor au venit la această discuție fără niciun fel de suport din punct de vedere al actelor, ceea ce face ca informațiile oferite să nu aibă nicio credibilitate din punctul nostru de vedere.

Reamintim că discuţiile mai recente despre situaţia stadionului au pornit de la afirmaţia publică a unui reprezentant al constructorului Tehnodomus că din punctul lor de vedere, lucrările la stadion sunt aproape gata, conform contractului semnat cu Primăria, în ciuda evidenţiei că va mai trece apă destulă pe Mureş până când „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc se va întoarce acasă. Singura informație concretă pe care vi-o putem oferi este aceea că, așa cum ne temeam, finalizarea stadionului nu va avea un termen foarte apropiat. Pentru terminarea arenei Francisc Neuman este nevoie de o nouă licitație care ar urma să fie demarată săptămâna viitoare. În condițiile în care nu știm când va fi încheiat acest proces, dacă și ce fel de contestații vor exista și cât va dura proiectarea și execuția lucrărilor, termenul de finaliare al stadionului este imposibil de prevăzut. Ce este sigur este că ne așteaptă în continuare un exil de durată pe stadionul Motorul în condițiile în care nu există nicio șansă ca lucrările să fie finalizate în acest an calendaristic și posibil nici măcar în acest an competițional.

Din punctul nostru de vedere faptul că reprezentanții oficiali ai primăriei Arad refuză pe toate căile posibile să ofere publicului cu maximă transparență vizibilitate la toate actele legate de construcția stadionului Francisc Neuman, reprezintă un abuz care nu poate fi tolerat. Probabil, capii administrației locale au considerat că actele pot fi înlocuite de politicieni obișnuiți să adoarmă „din vorbe” vigilența contribuabililor. Doar că, fiind vorba de suporteri ai unei echipe cu tradiție în fotbal, e cam greu să fim trimiși după fentă. Politicienii pot justifica orice prin vorbe. Faptele spun însă că modernizarea stadionului UTA s-a făcut într-un ritm de melc, au apărut modificări ale proiectului astfel încât nimeni nu ştie cum va arăta exact sau câte locuri vom avea. S-a lucrat foarte lent (la o casă obişnuită lucrează mai mulţi muncitori), s-a pierdut timpul cu dispute politice şi evident, cei responsabili, de la om politic la funcţionar public au dat dovadă de incompetență și lipsă de responsabilitate pe tot parcursul derulării acestui proiect.

Considerăm că după prezentarea felului în care reprezentanții administrației locale au ales să (nu) se prezinte în fața noastră, fiecare cetățean poate trage singur concluziile și eventual penaliza prin armele specifice acest comportament. Din puncul nostru de vedere vom continua să reprezentăm strict interesele concrete și fundamentale ale UTA-ei, rămânând imuni la orice încercări de cosmetizare a incompetenței și disprețului sub masca unor îndemnuri la o unitate fără fond. Noi nu putem fi atrași într-o campanie de ”unitate în jurul UTA-ei” pentru că noi deja suntem acolo și am fost mereu. La începutul unui nou sezon disputat doar pe stadionul „Motorul”, apreciem schimbările survenite în club pe partea sportivă şi suntem încrezători că atitudinea va fi una pozitivă, de aici urmând să vină şi rezultatele așteptate. Nu vom închide însă ochii la situația stadionului având în sprijinul acestei atitudini argumente pe care le-am făcut publice de nenumărate ori în ultimii 6 ani. 

Pentru noi doar UTA contează!”

Cifre strigătoare la cer demascate de USR

De mai bine de un an de zile, Uniunea Salvați România a „atacat” problema stadionului, una ce interesează întreaga comunitate arădeană prin investițiile făcute acolo exclusiv din bugetul local. Sigur, susținătorii echipei fanion au și implicare afectivă, plus interesul de a-și vedea favoriții evoluând în condiții normale (teren de iarbă naturală și o arenă cu facilități specifice anului 2019), însă – până la urmă – dincolo de termenele de finalizare ce se prelungesc fără jenă de la an la an, trebuie să discutăm și de partea contabilă. Iar USR Arad a reușit să tragă o concluzie, pe care o vom prezenta mai jos:

”Conform situațiilor financiare, aproape jumătate din valoarea contractului pentru construirea stadionului UTA a fost modificată, pentru ca executantul să primească 99% din bani, după ce a executat 62% din ce a promis, printr-un mecanism în două etape.

În prima etapă s-au modificat sumele diverselor categorii de lucrări după proiectare (mijlocul anului 2015). Astfel, partea pe care firma Tehnodomus a și executat-o a primit mai mulți bani, în detrimentul lucrărilor care nu sunt executate nici acum. Vorbim de majorarea valorii obiectivului Rezistență cu aproape opt milioane de lei, pe seama diminuării altor obiective (Arhitectura, adică închideri, compartimentări, finisaje, pierde aproape 3 milioane, instalațiile pierd peste 3 milioane, iar cheltuielile diverse și neprevăzute se evaporă total – aproape 2 milioane).

În a doua etapă, prin Note de Renunțare sunt diminuate și mai mult capitolele unde nu s-a lucrat, partea de arhitectură, instalații, lucrări exterioare și utilități ajungând să valoreze doar un milion de lei, față de cele peste 9 milioane cât valora inițial. În paralel, prin Note de Comandă Suplimentară, rezistența mai primește peste 2 milioane de lei.

La final, partea de Rezistență reprezintă 93% din valoarea contractului, față de 55% cât reprezenta în oferta cu care a câștigat constructorul licitația. În același timp, capitole precum Instalații electrice, Lucrări exterioare, Climatizare, Utilități sunt anulate integral. Prin acest mecanism, Tehnodomus a încasat 99% din banii pentru care s-a angajat să construiască un stadion complet utilat și echipat pentru orașul Arad, deși a executat cam jumătate din ce a promis.

Vom continua să investigăm modul în care a fost gestionat acest proiect de mare infrastructură de responsabilii din Primăria Arad. Vom cerceta cine și de ce a acceptat aceste manevre, prin care orașul, echipa UTA și suporterii sunt privați de un stadion pentru care banii sunt plătiți. Vom căuta responsabilii și vom cere tragerea lor la răspundere.

Cifre detaliate pentru cele prezentate mai sus pot fi consultate la adresa: http://bit.ly/LucrăriUTA

În loc de concluzii

Așadar, multă vorbărie pe lângă subiect, noi promisiuni despre licitațiile ce vor urma pentru a se finaliza într-un final (cel mai probabil în primăvara-vara anului 2020) stadionul „Francisc Neuman”. După cum susțin și fanii în comunicat, nimeni nu mai știe câte locuri va avea cu adevărat arena, ce facilități va avea ea în final, căci proiectul inițial nu mai seamănă deloc cu cel după care se lucrează în ritmul melcului de la tragedia „Colectiv” încoace. Atunci, într-adevăr ISU a impus niște modificări generale legate de siguranța construcțiilor, însă asta nu justifică cheltuirea mai multor fonduri, așa cum puteți studia la adresa oferită. Dimpotrivă. Probabil, într-o țară normală, contractul Primărie – Tehnodomus, firma constructoare a arenei, ar fi luat la puricat virgulă cu virgulă, iar în caz de neregularități, vinovații să plătească. Repetăm, dacă România ar fi o țară normală…









15 comentarii

  1. Sergiu Bîlcea e suporterul UTA-ei suta la suta……. eu zic ca se pricepe la fotbal…. e nascut si crescut langa stadion si a jucat fotbal pentru echipe aradene……. o sa fie un primar suporter care nu o sa tradeze interesele clubului……..nu trebuie acuzat pentru ce nu a facut (inca nu e el primar) si pentru greselile altora……eu cred ca are energia entuziasmul si priceperea sa scoata UTA din criza cand o sa fie el factor de decizie…..

    0
    0
    1. Tot ce urmareste e doar interesul politic.
      Ok, admit ca e om politic si cu asta se ocupa dar poate fi si utist, de ce oare nu mi-l amintesc la stadion asa cum imi amintesc de domnul Lupas, de familia Cristea care veneau la stadion tot timpul in liga a II-a fara sa fie in prag de alegeri?

      0
      0
    2. Old Boy,pe ce lume traiesti? S-ar parea ca ai imbatranit degeaba ! Priveste putin in jurul tau, daca locuiesti in Arad !

      0
      0
  2. Tzeapa marca inregistrata Pinocchio de la brad nu cred ca vom avea stadion prea curând dar nici de pnl colorat din pnl nu vom mai auzi

    0
    0
  3. e incredibil altii merg la puscarie pt ca au angajat o persoana fictiv vezi dragnea iar astia au devalizat banii aradenilor si nu ii intreaba nimeni de sanatate!ce tara e asta am ajuns mai rau ca inainte de intrarea in ue statul de drept e stramb rau!cu ce e falca mai bun ca dragnea sau nastase!??toti sunt hoti si mafiotu!

    0
    0
  4. Omul politic vine la o nereușită si te face tot pe tine vinovat. Și așa o fi daca l-ai ales. Obiective mari nu ar trebui să depindă de politic Toți vor sa ramina in istoria orașului. cu ceva . Greșeală a fost și dezafectarea vechiului stadion .Acum Aradul ar fi avut chiar doua stadioane bune ,gândind că suma de banii de la Motorul putea. fi investita la vechiul Neuman pe la tribune .și vestiare . Gazonul era bun ,acceptabilă și nocturna. Nu erau spatii de parcare europene și hotel sau sector presa . Cert era că se putea juca pe el .!

    0
    0
  5. Asa ca,si de aceasta data a aparut mitomanul cu tupeu-i teribil,sunt din ce in ce mai convins ca si Balcea e la fel, ca-n vorba aia ” cum e turcu-i si pistolu” ! D-lor suporteri,astia care mai suntem,ca si la capitolul asta mitomanul a pus umarul la greu,purtand echipa ani de zile pe la Siria,si creand in jurul ei un climat ” nesanatos”,haideti d-lor sa mai iesim o data in stada ca in 2007,sa-i aratam mitomanului ca nu am murit,inca,si dragostea pentru UTA si Arad e nemuritoare !

    0
    0
    1. Fara Primarie o sa ajungem iar in strada cu Nu lasa UTA sa moara ca si Oradea a carui primar o lasat zilele astea sa dispara Luceafarul din B …..ce sa mai vorbim de FC Bihor dizolvata in 2016….

      0
      0
  6. Va spun din start ca nu simpatizez cu nici un partid politic. Imi plac mai mult oamenii decat partidele politice. De asemenea vreau sa precizez ca sunt plecat de ani buni din tara si nu particip la alegerile locale. Spun toate astea ca sa nu fiu acuzat de parti-pris pentru ca ma voi referii la doi oameni care apar in pozele acestui articol si pe care-i cunosc personal, niciunul nefacand parte din cercul meu de prieteni( Unul a fost coleg cu mine la Slavici, generatie mai mica, iar celalalt a fost coleg cu mine la Romtrans) dar ii cunosc indeajuns de bine ca sa va pot spune ca: Sergiu Vlad e utist iar Sergiu Bîlcea nu are nici o treaba cu UTA.

    0
    0
  7. Ok:))))
    Probabil ca ar fi fost mai bine sa ma fi abtinut.
    O sa inceapa acum postacii de serviciu sa vorbeasca despre politica iar UTA noastra iar pica in plan secund. Se pare ca asta-i piatra noastra de moara si trebuie s-o caram in spate.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button