Glorii arădene

Expoziția foto realizată pentru „120 de ani de fotbal în România” ajunge pe Arena Națională, la meciul „tricolorilor” cu Spania





Expoziția foto semnată de colegul nostru Viorel Muscă, expusă în Parcul Eminescu cu ocazia evenimentelor prilejiute de împlinirea a 120 de ani de fotbal la Arad și în România, va fi „exportată” la nivel naţional. Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu fost impresionat de ceea ce a văzut la Arad şi dorește să împărtășească imaginile și cu spectatorii de la meciul toamnei în fotbalul românesc. Pe 5 septembrie, pe Arena Națională din București, selecționata României va înfrunta Spania în preliminariile Euro 2020, iar colajul foto de la Arad va fi punct de atracție înainte de primul fluier al meciului, de la 21,45.

De altfel, vizita la Arad a lui Răzvan Burelanu are implicaţii pe termen lung. Într-o postare pe blogul său, Sergiu Bîlcea vorbește despre includerea noului stadion al Aradului în circuitul evenimentelor sportive naţionale odată ce va fi finalizat.

”Suntem mândri de oraşul nostru pentru că aici oameni speciali au făcut de-a lungul timpului lucruri extraordinare. Poveştile lor au fondat comunitatea noastră şi ne place să le spunem mai departe. Suntem un oraş cu istorie şi asta ne motivează să gândim şi noi proiecte, să ducem povestea mai departe.

La Arad s-a jucat primul meci de fotbal din România. 120 de ani de fotbal înseamnă 120 de ani de pasiune şi de trăiri intense, pe care doar iubitorii acestui sport le pot înţelege. Fotbalul este o parte a identităţii noastre, în jurul terenului legendar de la UTA s-au trăit şi s-au spus poveşti impresionante. S-au succedat generaţii care au adus la Arad titluri de campioni sau cupe ale României, au fost şi perioade în care Aradul fotbalistic s-a scufundat în mediocritate. Dar ceva a rămas neschimbat: pasiunea arădenilor pentru fotbal, pentru UTA, amintirea clipelor de glorie care au motivat alte generaţii să crească, să se afirme.

Pasiunea pentru fotbal, pentru UTA, se confundă cu mândria de a fi arădean. Când mii de suporteri au făcut un pod alb-roşu spre Timişoara, spre Alba Iulia sau Oradea, ei au exprimat dragostea pentru oraşul lor simbolizat de echipa de suflet. Au apărut astfel rivalităţile frumoase, marile adversităţi sportive care dau farmecul lumii fotbalistice. Generaţii succesive de arădeni au construit tradiţii şi amintiri de neuitat: momentul în care ai păşit prima dată pe stadion, de mână cu tatăl tău; momentul în care, la rândul tău, ţi-ai dus copiii la stadion, să ducă mai departe tradiţia, pasiunea. 120 de ani de fotbal înseamnă o succesiune de bucurii şi dezamăgiri, care au construit o stare de spirit şi au consolidat comunitatea noastră. Am crescut în jurul stadionului UTA şi am urmărit îndeaproape acest fenomen.

Lumea fotbalului românesc a sărbătorit alături de noi acest eveniment special. Am avut bucuria să găzduim conducerea Federaţiei Române de Fotbal, pe preşedintele Răzvan Burleanu, alături de antrenorul echipei naţionale de fotbal, Cosmin Contra, al naţionalei Under 21, semifinalistă la Campionatul European, Mirel Rădoi, dar şi nume mari ale fotbalului: Belodedici, Sânmărtean, Vlădoiu, Ţicleanu, Geolgău şi mulţi alţii.

120 de ani de fotbal nu a fost doar un moment festiv, al bucuriei, ci şi un moment al încrederii. Am evocat trecutul, dar la Arad suntem determinaţi şi capabili să gândim viitorul. Obiectivul nostru este să aducem comunitatea aproape de fotbal şi de UTA: suporterii, mediul de afaceri, oamenii de fotbal şi administraţia locală. Dacă vom face acest lucru – şi am început să îl facem – rezultatele vor veni şi vom ajunge acolo unde ne este locul, în elita fotbalului românesc.

Nu pornim de la zero. Administraţia locală pune umărul la dezvoltarea sportului începând de jos, de la terenurile de sport pentru copii, de la baza piramidei sportive care pregăteşte performanţa de mâine. Suntem județul cu cinci echipe în Liga a 3-a, o echipă în Liga a 2-a și numeroase cluburi de amatori – aceasta este baza solidă pentru performanţă. Asigurăm finanţare pentru o parte din activitatea sportive, investim sume importante nu doar în UTA ci în multe competiţii sportive.

Şi da, am curajul să vorbesc în acest moment şi despre stadionul UTA. Este unul dintre cele mai importante obiective pe care îl realizează comunitatea noastră, în ultimele decenii. Construcţia întârzie, este adevărat, sunt o grămadă de impedimente. Dar mergem înainte şi stadionul va fi gata, unul dintre singurele, dacă nu singurul construit prin efortul unei comunităţi locale, fără sprijin de la Guvern. Şi nu va fi doar un edificiu al mândriei, sunt convins că va polariza energiile comunităţii noastre şi va crea acea stare de spirit de care avem nevoie pentru a face performanţă. Avem sprijinul FRF pentru a integra arena în circuitul national şi international. Discuţiile cu cei care conduc fotbalul românesc şi cu fostele glorii ale sportului rege mi-au întârit convingerea că suntem aşteptaţi cu nerăbdare. România vrea Aradul în elita fotbalului şi noi vom răspunde present, mai devreme sau mai târziu. Avem o strategie, creştem şi vom ajunge acolo unde ne dorim!” – scrie vicepreședintele Consiliului Județean Arad.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button