UTA AradzTOP ARTICOLE

Contractul cu Tehnodomus s-a încheiat, Primăria face alte două licitații pentru finalizarea arenei „Francisc Neuman” de 11.526 de locuri!





După 5 ani de zile de contrucție lentă a noului stadion „Francisc Neuman”, autoritățile locale încearcă să urgenteze inaugurarea acestuia. Contractul inițial cu Tehnodomus s-a încheiat oficial zilele trecute, odată cu recepția făcută la fața locului de reprezentanții Primăriei, iar de aici încolo sunt necesare alte licitații pentru a finaliza arena.

Întrebarea care se pune automat este dacă cei de la Tehnodomus nu s-au angajat în contractul semnat cu Primăria să efectueze toate lucrările sau măcar o parte dintre cele pentru care necesită acum noi licitații. Un răspuns a încercat să ofere primarul interimar al Aradului. „În primul rând, personal nu am înaintat niciodată un termen de finalizare a stadionului, fiindcă erau destule lucruri de care depindeau inaugurarea lui. Au existat motive obiective și subiective pentru întârzierea lucrărilor. De la momentul proiectării inițiale, au apărut trei factori externi majori care au influențat proiectul. Primul a fost accidentul de la Colectiv, care a impus schimbarea normelor de siguranță în România. Prin urmare, au fost necesare modificări esențiale, precum lărgirea intrărilor și ieșirilor din stadion,  mărirea distanțelor dintre scaune scaune, de la 45 de centimetri la 50 de centimetri. Poate vi se par puțin 5 centimetri, dar multiplicați la mii de locuri contează mult. Au suferit modificări și spațiile destinate pe stadion pentru pompieri, jandarmi sau poliție. Al doilea factor important a fost dorința de a trece de la a doua la a patra categorie de clasificare conform normelor UEFA, ceea ce, bineînțeles, necesită lucrări și dotări ulterioare suplimentare. În al treilea rând, Aradul a avut acea înțelegere cu CNI pentru finanțarea părții de nocturnă, gazon și ultimul nivel al stadionului, care în acest moment a căzut. Pentru partea de nocturnă și gazon am făcut deja licitații și am atribuit lucrările, pentru restul urmează în două etape. Prima, de altfel, s-a finalizat prin urcarea pe SICAP a caietului de sarcini cu lucrări de finisaje la toate cele patru corpuri ale stadionului. Valoarea lor se ridică la 3,5 milioane de lei, iar ofertele se vor deschide după data de 16 octombrie, iar termenul de realizare a lucrărilor este de patru luni de zile. Dacă apar contestații, din păcate, termenul se prelungește, dar noi sperăm să nu fie cazul”, a spus Călin Bibarț, care a explicat și de ce Tehnodomusul și-a încasat toți banii pe lucrările făcute, deși arena nu e finalizată decât în proporție de 70%: „În urma modificărilor ce au trebuit operate după accidentul de la Colectiv și schimbarea clasificării stadionului din UEFA 2 în UEFA 4, suprafața total construită și compartimentată corespunzător s-a mărit de la 3223 de metri patrați la 6031 metri patrați. Aproape dublu dintre proiectul inițial și cel nou, așadar cheltuielile sunt justificate”. 

Tot Bibarț a mai spus că în două-trei săptămâni și celălalt caiet de sarcini, cu ultimele lucrări necesare finalizării arenei din Calea Aurel Vlaicu va fi urcat pe SICAP, valoarea sa urmând să fie și mai mare de 3,5 milioane de lei prevăzută în primul. Prezent la întâlnirea cu presa, inginerul Ioan Ignat, directorul Departamentului de Patrimoniu din cadrul Primăriei Arad, a oferit și mult așteptatul răspuns cu privire la capacitatea finală a stadionului. „Arena va avea aproximativ 11600 de locuri, fără scaunele VIP”, a spus Ignat.

Ulterior am aflat și distribuirea locurilor pe sectoare, după cum urmează:

Tribuna I:  2716 de locuri + 27 destinate persoanelor cu handicap

Tribuna a II-a:- 3730 + 44 destinate persoanelor cu handicap

Peluza nord: 2484 + 19 destinate persoanelor cu handicap

Peluza Sud: 2488 + 18 destinate persoanelor cu handicap

Total: 11526 de locuri.

Vom reveni și cu alte aspecte lămurite de Ioan Ignat legate de stadionul „Francisc Neuman”.

24 comentarii

  1. In sfarsit un raspuns clar privind capacitatea satdionului , pana acum multi sustineau ca va fi sub 10 mii locuri , dar realitatea este alta

    0
    0
    1. Corect. 11500 e cu totul altceva!! Hai ba ca suntem niste carcotasi. Asa incet si cu pasi mici da’ Aradu’ se dezvolta. Da ce, Chicago no fost la inceput oras mic? Hai mucles…

      0
      0
    2. Bai geo esti naiv rau!mai crezi in minciunile lor?astia sunt niste hoti de profesie asta cu colectivul ti o desfiinteaza un avocat in 10 secunde!

      0
      0
      1. Nu zic ca nu sunt mincinosi , dar e pentru prima data cand vad ca apare cineva cu date concrete si vorbind la subiect , nu flacosu cu limbajul lui de lemn . Zic in decembrie cand sunt montate toate scaunele sa ne vedem la stadion sa le numaram unu cate unu sa fim sigur de-o treaba 😉

        0
        0
    1. pe naiba , nu a avut stadionul 12000 de locuri in 1945, cele doua peluze(potcoave )au fost construite ulterior , pe vremea comunistilor!

      0
      0
      1. Daca se voteaza altceva in arad decat cei de acum daca vin aradeni seriosi se poate ulterior pe modelul oradea bolojan adica sa atragi proiecte fara sa faci politica de om prost cum a facut falca si a pierdut aradul nu falca…!!cum spuneam aceasta toaleta de 10 mii de locuri se poate redimensiona la 20 de mii de locuri cel putin tribuna a 2 si a 3 a se pot mari inalta iar spatiul gol umplut macar sa arate ca ala de la targu jiu !dar oricum ramane rusinea de a demola toate stadioanele din oras s au facut kauflanduri si s a construit un stadion in bataie de joc asta este parerea mea si nu voi uita niciodata bataia de joc la care am fost supusi de acesti oameni fara dumnezeu care sunt falca si pnl arad nu ii intereseaza oamenii viitorul doar sa poata minti insela fura!rusine falca rusine pnl arad!

        0
        0
  2. Intr-un cuvant: penibil. Explicatiile sunt jalnice. Toata povestea cu stadionul asta indica amatorism, escrocherie si mentalitate de roman de la sat. Din pacate asta caracterizeaza Aradul in prezent. Asa este facut totul in acest oras: neinsemnat de mic, de proasta calitate, pe bani multi, pentru oameni simpli pana la prostie si indiferenta, de catre politicieni parveniti, corupti si mincinosi. Exemplele le cunoastem cu totii: pista de biciclete, spatiile verzi, strandul, drumurile, reabilitarile, pietonalele(?!), targuri-festivaluri, aeroport, stadion, etc. Ca sa mancam tot rahatul mai lipseste sa jucam pe dan paltinisanu in cupa.

    0
    0
  3. Target: aprilie 2020.
    Mi-ar place sa se poata organiza sambata, 18.04.2020, ceva pe noul stadion. (18 aprilie 1945- 18 aprilie 2020).

    #DoarUTA

    0
    0
  4. Strategia întreagă a fost greșită de la început. Parcă seamănă cu magazia unui particular nepriceput. Fără garanții de calitate și mai cu seamă de timp. Stadion făcut parca pentru un cartier din oraș legat de evenimente social- politice cu impact pe țară. Norme de pompieri și salvări par că acum au fost descoperite la Arad !!! Locuri insuficiente ,în schimb precis anexe sau spatii care dacă le iei la bani mărunți nu-și găsesc locul. Și apropo de locuri. Ele sunt și mai puține dacă ne gândim că la meciuri de grad ,,O” nu ai voie sa vinzi toată capacitatea !!! Și atunci despre ce vorbim ???

    0
    0
  5. La ce trebuie stadion mai mare? Pe bune acum…domnule statistician Ionel Meches , spuneți vă rog la nemulțumiții ăștia de mai sus de câte ori a avut UTA după revoluție asistență formată din cinci cifre?! Maxim de 5 ori, iar din 1995 incoace NICIODATĂ! Si atunci de ce ne trebuie stadion de 17500 cât au spus la inceputul proiectului? Să vină nationala under 21 să joace la Arad cu luxemburg? Că nationala mare oricum merge doar la cluj si craiova, si ploiesti eventual cand jucam cu feroe sau malta! Din banii localnicilor e arhisuficient acest stadion(aș)

    0
    0
    1. pai bai baiatule, dupa ce s-au montat scaune pe stadion, stii care a fost capacitatea lui?Habar nu ai, dar faci acuzatii ca nu au mai fost cu 5 cifre spectatori la meci, pentru ca nu mai aveau cum, daca avea capacitate de 7500.

      0
      0
      1. Eu nu prea am pierdut meci acasă de la revolutie incoace, stiu ce vorbesc, zici că au fost doar 7500 de locuri, de acord din 2006 asa a fost, dar chiar si acele 7500 de locuri. nu s-au ocupat niciodata in totalitate, nici macar in 2010 cand ne-am luptat cu șanse la promovare, până ne-au vandut falca si cu popa ionut..apropo ..parca UTA a prins viață in absența celor doi

        0
        0
  6. Alo Eurobradeanul se vede ca esti ,,a lui Falca,, deoarece trebuia facut un Neuman de 18.000 locuri cel putin,nu cutiuta de 11 500 locuri caci e mititel stadionul si nu se aproba meciuri internationale tari pe acesta !Trebuie urgent o marire a Neumanului la tribuna a 2 si 3 ca fa ne mandrim cu stadionul,deoarece si Sepsii Sf Ghe.isi face stadion de 20 000 locuri si multe alte echipe precum Iasul……D=le Bibart mai ganditi si-n viitor,nu ca Falca din Brad…….ce a vrut o cutiuta…!Sa vedeti ca meciul UTA -Dinamo poate fi programat pe Paltinisanu !Hai UTA si succes cu Miovenii !

    0
    0
  7. ce gargara ieftina ne da si Bibart asta….numai ei sa se scoata…pai nu vi jena domnule sa ne spui ca Tehnodomus a primit banii patru intreaga lucrare dar a realizat cca 70 %, iar dvs vi se par justificate chetuielile?! Eu abia astept scorul final sa vedem in ce bani ati facut un amarat de stadion, care in alta parte ar fi o simpla sala de sport….

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button