UTA AradzTOP ARTICOLE

Al 36-lea episod UTA – Poli la Arad, cu miza mare a punctelor în special pentru „roș-albi”: „Să ne demonstrăm valoarea, calculele hârtiei nu sunt suficiente!”





Mâine, de la ora 11, arena „Motorul” din Aradul Nou va fi scena unui nou episod al derby-ului istoric al din vestul țării. UTA și Poli se „duelează” de mai bine de șapte decenii, prima întâlnire documentată dintre cele două cluburi rivale datând din vara anului 1945, la trei luni după înființarea echipei Uzinelor Textile din Arad de către baronul Francisc von Neuman. De atunci pe Mureș, s-au jucat 35 de partide, plus cea de la Șiria, terminată după o oră de joc la 0-0, prin ieșirea de pe teren a „alb-violeților”. Dintre acestea, „Bătrâna Doamnă” a câștigat 16, timișorenii s-au impus de 8 ori, iar celelalte 11 întâlniri s-au încheiat la egalitate.

Cert este că „roș-albii” nu s-au mai impus în fața „adevăratei Poli” la Arad de mai bine de 12 ani, cu Laszlo Balint în teren. Vorbim despre o partidă de pe scena Ligii 1,  acolo unde echipa emblemă a orașului nostru vrea să urce din nou, iar opțiunea pentru antrenorul Balint pare, cel puțin deocamdată, foarte inspirată în acest sens. UTA este a treia în Liga 2-a, la 6 puncte în spatele celor de la Turris și CS Mioveni, dar cu trei meciuri mai puțin jucate. Cu mici excepții, echipa a produs un fotbal de calitate în debutul stagiunii, are cel mai bun atac (27 goluri înscrise) și cea mai bună apărare (6 goluri primite – la egalitate cu Mioveniul).

În schimb Poli nu pare a avea mari pretenții (și) în acest sezon, e pe locul 13 cu 13 puncte acumulate, însă asta nu înseamnă că nu-și va vinde extrem de scump pielea la Arad. Despre acest aspect a atras atenția și Balint înainte de meci. „Valorile se echilibrează datorită ambițiilor, determinării și atmosferei de pe stadion. Jucătorii vor intra foarte motivați pe teren și de o parte și de alta, dar aici noi trebuie să rămânem lucizi și să înțelegem că nu trebuie să ne pierdem capul cu un asemenea meci. Trebuie să jucăm fotbalul pe care știm că-l putem juca și pe care am demonstrat de atâtea ori că-l putem juca.  Știm că suntem în fața unui meci așteptat de toată suflarea fotbalistică arădeană, un meci clasic al fotbalului din vestul României. Pentru noi este cumva o onoare să participăm din diferite posturi, bineînțeles, la un asemenea eveniment sportiv, special, aparte mai ales pentru suporterii noștri și tocmai de aceea suntem responsabilizați la maxim de acest detaliu. Ne dorim foarte mult să valorificăm și punctul pe care l-am câștigat în deplasarea de la Turnu Măgurele și asta nu putem face decât prin câștigarea meciului de duminică. Una peste alta, chiar dacă din punct de vedere al clasamentului lucrurile par un pic dezechilibrate, sută la sută nu va fi așa pe teren, pentru că un asemenea meci echilibrează cumva valorile”, susține „principalul” UTA-ei.

Vorbind și mai aplicat despre adversarul de mâine, Gyuszi Balint apreciază în special organizarea defensivei a trupei de pe Bega, căci, până la urmă, deși Poli e în partea a doua a clasamentului, a încasat cu un gol mai mult decât arădenii. „Într-adevăr, avem în față o echipă echilibrată, care știe să se organizeze foarte bine pe fenomentul defensiv. Până la urmă, eu nu am de unde să știu cu ce strategie vor veni ei, dar faptul că primesc foarte greu gol denotă această organizare defensivă bună. Noi va trebui să fim lucizi și să avem răbdare să avem calitate până la urmă. Adică să ne-o demonstrăm la ora jocului. Am mai spus-o, calitatea jucătorilor trebuie să iasă la iveală în anumite momente pentru că în vestiarul echipei UTA Arad sunt jucători de valoare certă pentru nivelul eșalonului secund și nu numai. Cu tot respectul pentru adversarii noștri, eu consider că în acest moment UTA este superioară valoric celor de la Poli Timișoara. Asta trebuie să demonstrăm în teren, căci calculele hârtiei nu sunt suficiente. Faptul că plecăm favoriți în acest meci nu înseamnă nimic, dacă nu și demonstrăm asta. Știm că Poli are cinci meciuri în care nu a cunoscut gustul înfrângerii, e adevărat dintre acestea trei au fost remize, dar asta înseamnă că este o echipă ce are foarte bine pusă la punct o anumită strategie. Dar,  pe mine mă interesează foarte mult ce va face UTA. E adevărat, trebuie să ținem cont de particularitățile adversarului pe care îl întâlnim, un adversar care anul acesta par a se bate pentru un obiectiv cumva diametral opus față de ceea ne dorim noi, însă mâine toate acestea vor conta mai puțin în condițiile unei atmosfere de derby”, a mai punctat antrenorul arădenilor.

Antrenorul trupei de pe Bega, Mugur Guşatu, e încrezător înaintea primului său derby al Vestului din postura de antrenor al Politehnicii, deoarece nu mai are probleme de lot. Doar tânărul portar Borbei este la naţionala de juniori. Acesta a lăudat jocul arădenilor, dar spune că, în derby-uri, motivaţia e mai importantă decât valoarea intrinsecă. „UTA şi-a anunţat intenţiile la promovare. Din punctul meu de vedere, ca şi joc şi lot, sunt în primele trei. La un asemenea meci, la o asemenea încărcătură se anulează de foarte multe ori valoarea şi adrenalina îşi spune cuvântul. Eu cred că va fi un meci spectaculos. Sper să nu existe accidentări datorită acestei adrenaline. Dar am încredere în băieţi şi sper să ne întoarcem cu un rezultat pozitiv. Şi băieţi sunt conştienţi de calitatea adversarului, ştiu ce înseamnă un meci Poli – UTA. Pentru ei este un avantaj sinteticul, deoarece au jucat şi mai multe meciuri. Probabil se şi antrenează acolo. Cu siguranţă, au mai multe meciuri jucate decât noi. Dar nicio suprafaţă nu seamănă cu alta, şi aici se vede adaptabilitatea, care se reflectă şi în calităţile fotbalistice. Au jucători cu calitate, nu numai în atac. În defensivă îi au pe Melinte, Florin Ilie, Tomozei, au o echipă echilibrată pe posturi. Eu zic că este una dintre principalele contrancandidate la promovare. Dar, într-un derby, şi unde sunt ambiţii locale, dispare statutul de favorită al unei echipe. Asta şi este frumuseţea debry-urilor”, a punctat fostul atacant, coechipier, pintre alții cu Ruud van Nistelrooy la Heerenveen în sezonul 1997-1998.

Dacă „alb-violeții” vin cu „garnitura” completă la Arad, utiștii îi au pe margine pe Coulibaly, Ciucur, Pușcaș (accidentați) și A. Rus (suspendat). Totodată, Bustea și Stancu revin după o lună de pauză și sunt incerți.

Formații probabile:

UTA: Iacob – Melinte, Ilie, Șeroni, Tomozei – Isac, Moise – Miculescu, A. Ioniță, Buhăcianu – C. Rus.

ASU Poli: M. Contra – C. Jurj, Mera, Scutaru, Cherecheş – Ignea, C. Popescu – Alin Manea, Ad. Ungureanu, Schieb – Mir. Axente.

Arbitri: Rareș Vidican (Satu Mare) – Alexandru Vodă (Alba Iulia), Gero Szabo (Cluj). Rezervă: Sorin Vădana (Cluj)

Observatori FRF: Marian Salomir (Cluj), Daniel Sabou (Zalău)

Derby-ul Vestului de mâine, de la ora 11, de pa arena „Motorul” va fi transmis în direct de TV Arad (inclusiv pe Facebook), dar și pe contul de youtube al clubului UTA

Înainte de primul fluier al lui Rareș Vidican se va ține și un minut de reculegere pentru Bogdan Moisi și Bogdan Mihoc, cei doi fani ai „Bătrânei Doamne” decedați în accident de mașină pe 25 octombrie 2018, chiar înainte derby-ului cu Poli, de la Timișoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button