Fotbal feminin

Echipa de fotbal feminin Lioness Piros Security Arad are speranțe de cupe europene: „Avem un culoar bun atât în campionat, cât și în Cupa României”





Lioness Piroș Security Arad este în cel de-al patrulea an de  existență. Drumul spre prima ligă de fotbal feminin a României a fost unul spectaculos, cu o singură promovare ratată în tot acest timp. În spatele echipei este omul de afaceri Pavel Piroș, fost președinte al celor de la Șoimii Pîncota, club care, de asemenea, a urcat două eșaloane sub comanda sa, făcându-se cunoscut pe firmamentul ligii secunde. Dar, istoria se poate scrie și la nivelul echipei de fete, care stă foarte bine în clasamentul Ligii 1 după turul campionatului, cu 21 puncte acumulate din 33 posibile. Despre planurile de viitor ale Lioness Piroș Security Arad vorbește chiar președintele clubului.

– Domnule Piroș, cum de ați ajuns să vă implicați în fotbalul feminin, după ce ați plecat de la Pâncota?

– Ideea a fost a ficei mele Ana, pentru a înființa  o Asociație Sportivă în Arad și în final am hotărât ca această asociație să aibă doar o ramură, fotbalul feminin. Am înfințat-o  mai mult pentru că Ana juca mereu fotbal și am plecat la drum împreună cu antrenorul Gigi Cameniță, medicul stomatolog, Lucian Mihăilescu și prietenul meu Liviu Ilea. Ajutor am primit și de la profesorul Viorel Bitang, tuturor le multumesc și le voi multumi mereu. După primul an de implicare am ajuns la nivelul posibil promovării. Am si ajuns în Liga a II-a, aici am rămas doi ani și apoi am promovat direct în Liga 1. Aici, avem o situație stabilă cu posibilități de a ataca cupele europene, dar  despre asta vom vorbi puțin mai târziu. Ca să concluzionez, a fost o nebunie ce m-a determinat să nu stau deoparte, obisnuit fiind  cu performanta de la Soimii Pâncota.

Ați umblat destul de mult la lot cei trei ani de aventură prin ligile federale?

– După promovarea în primul eșalon valoric al fotbalului feminin românesc, am fost conștienți că va trebui să intărim lotul, să aducem jucătoare de valoare. Apoi, starea de sănătate a antrenorului Gigi Cameniță ne-a obligat să căutăm un antrenor la fel de valoros sau mai valoros decât precedentul. Așadar, l-am adus la conducerea echipei de senioare pe Florin Bugar. Am inființat și o  echipă  de fete de  12-14 ani , înscrisă în campionat, la cârma căreia a fost numit fostul fotbalist, Dumitru Mitu. Au rămas în stafful tehnic:  Liviu Ilea, director sportiv,  medicii Dan Țerean, Mihaela Trăușan și Emilian Farkas precum și  maseorul Călin Petrică. Dacă ne ajută Dumnezeu, pe culoarul bun din Cupa României și campionat putem obține rezultate bune, ba chiar, îndrăznesc să spun, o calificare în cupele europene, ceea ce ar putea fi fabulos  pentru fotbalul arădean.

– Vom vorbi de acest vis putin mai târziu, acuma spuneti-ne care e diferența dintre a conduce administrativ  o echipă masculină de fotbal și una feminină?

Diferența dintre activitatea la Soimii Pâncota și Liones Piros Security  este vizibilă. Una e să lucrezi cu un lot de bărbați și alta cu una de fete. Din punct de vedere financiar, la Pâncota am fost ajutat și de Primăria orașului, iar aici, la Arad , totul trebuie să fac pe banii mei. Și, cu cât obținem rezultate tot mai bune, cu atât cheltuielie sunt mai mari. Cheltuieli cu salariile și primele jucătoarelor, condițiile de antrenament, cazare, masă și altele. Dar, să de-a Domnul să fim nevoiți să cheltuim cât mai mult. Aș vrea să-i mulțumesc și Centrului Cultural Muncipal pentru proiectul câștigat anul acesta, ne-a alocat o sumă ce ne ajută.

– V-ați gândit că veți ajunge la un asemenea nivel în fotbalul feminin românesc?

– Nimeni, dar absoult nimeni nu ne-a dat nicio șansă la începutul acestui proiect și, iată, am ajuns să ne batem de la egal la egal cu echipe valoroase din România cum ar fi Clujul sau Bucureștiul. Din păcate, Aradul are o pepinieră  doar pentru echipa de junioare deocamdată, dar pentru  jucătoarele cu contract , adică pentru senioare,  trebuie umblat în toată țara și chiar și în străinătate. Avem nevoie de experiență și valoare la nivelul fiecărui post din echipă. Nu e ușor, fotbalistele trebuie plătite, cazate, să li se asigure mesele zilnice și așa mai departe.

– Și revenim la subiectul preferat, cupele europene…

Vorbeam putin mai devreme despre asiprațiile noastre spre o participare, chiar din vară, în cupele europene. Nu glumesc. FRF este pe cale să suspende campioana României, Universitatea Cluj,  deoarece nu a înscris în campionat  o echipă de junioare , așa cum prevede regulamentul. Asta ar însemna automat și interzicerea participării echipei din Cluj în cupele europene. De ce sperăm și noi să ieșim în Europa? Pentru că anul acesta avem un culoar foarte bun, atât în campionat cât și în Cupa României, iar, dacă anul trecut, România avea dreptul să participe în cupele europene cu doar o singură echipă, anul acesta țara noastră are asigurate două locuri în Europa. Sumele alocate de FIFA în competiția europeană a fetelor sunt de ordinul sutelor de mii de euro, potul crescând în funcție de punctele obținute pe parcursul disputării meciurilor.

– Ați avut un parcurs excelent în anul 2019, cu promovarea și prezența pe locul 5 în elită, dar nu ați fost nici măcar nominalizați la Gala Sportului Arădean…

Da, întreaga componență a clubului Liones Piros Security a rămas cu un gust amar, am fost dezamăgiți după această Gală. Ne-am fi mulțumit măcar cu câteva cuvinte adresate oficial la acel eveniment după eforturile mari depuse de către noi pentru a forma o echipă feminină combatantă, cu care Aradul se poate mândri. Asta e, măcar ne putem lăuda cu faptul că avem convocate la lotul național al României câteva jucătoare precum Melisa Olaru, Andreea Balaș, Larisa  Sîrbovan sau Alice Cociuba.

– Finalul vă aparține…

– Aș mai dori să-i aduc mulțumiri pentru implicare și colectivului de contabili de  la SC  Piroș Security și Veronicăi Chevereșan pentru ajutorul în relațiile cu Federația Română de Fotbal Feminin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button