Alte sporturi

Sedentarismul – ce este și cum pot scăpa de el





Cu cat avem un grad mai ridicat de confort in viata noastra, cu atat avem tendinta de a deveni sedentari, iar acest stil de viata este asociat cu o multime de boli, printre care amintim: obezitate, atrofii musculare, hipertensiune, osteoporoza, probleme articulare sau cardiovasculare (Tremblay M.S., LeBlank A.G., 2011). Totodata, sedentarismul poate influenta in mod negativ si aparitia cancerului de rinichi sau vezica, conform unor studii realizate in 2017, la Roswell Park Cancer Institute.

Acestea sunt doar o parte din afectiunile care ne pot da grave batai de cap daca suntem persoane sedentare, daca avem un stil de viata care nu implica miscarea in mod regulat. 

Vestea buna este ca o astfel de problema poate fi inlaturata din viata ta, daca esti dispus/a sa faci anumite schimbari legate de obiceiurile pe care le ai, de comportamentul tau in viata de zi cu zi. 

In primul rand, trebuie sa fii constient/a de faptul ca esti o persoana sedentara. Analizeaza-ti viata intr-un mod cat mai obiectiv si da-ti seama daca faci sau nu parte din aceasta categorie de oameni. Daca acorzi importanta miscarii de cel putin trei-patru ori pe saptamana, atunci poti sa fii multumit/a de viata ta din acest punct de vedere si sa continui asa. 

Insa, daca lucrurile nu stau prea bine, poti incepe prin a te gandi la ce anume ai vrea sa faci, la ce iti place. Poate doresti sa iti cumperi o bicicleta si sa mergi cu ea la munca, poate ai vrea sa inveti sa joci tenis sau fotbal, poate te intereseaza sa alergi prin parc si asa mai departe. Cu siguranta vei gasi ceva ce ti se potriveste. 

O buna idee ar fi si aceea de a face sport la domiciliu, daca te simti mai confortabil sa procedezi astfel. Daca intri pe pagina celor de la Linia de start vei gasi o multime de tipuri de exercitii, dar si informatii legate de modul in care sa-ti alegi echipamentele, aparatele si accesoriile pentru sport. 

Un alt aspect important tine de modul in care iti stabilesti obiectivele. Daca pana acum ai fost extrem de ocupat/a si cu greu ti-ai facut timp in 2-3 zile pe luna pentru a face mai multă miscare, acum nu iti pune ca tinta sa faci asta in fiecare zi, deoarece e foarte probabil sa pierzi rapid din entuziasm si sa te trezesti de unde ai plecat. Cel mai bine e sa o iei treptat si in timp vei observa mari schimbari. Propune-ti intr-o prima faza sa dedici, de exemplu, 1-2 zile mersului la sala sau cu bicicleta prin parc, apoi cand acest lucru devine o obisnuinta, poti creste. Aplica asta in orice tip de activitate ai face. 

Si mai e un lucru foarte important care te poate ajuta in lupta cu sedentarismul si anume alimentatia. Incearca sa ingerezi ingrediente cat mai sanatoase si sa elimini din dieta ta hrana procesata, grasimile, alcoolul si alte astfel de mancaruri care nu ajuta corpul sa sustina activitatea fizica constanta. 









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button