UTA Arad

Maximum 800 de euro de la Guvern pentru salariul sportivilor afectați de măsurile de combatere a epidemiei de coronavirus



În urma unei Ordonanţe de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, sportul românesc primeşte un ajutor deloc de neglijat în special la nivelul cluburilor ce nu oferă salarii mari.

La solicitarea AFAN (Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Non-Amatori) s-au introdus şi contractele de activitate sportivă în această ordonanţă de urgenţă.

Iată cum arată textul de lege:

Art. XI. – (1) Pe perioada stării de urgenţă instituită prin Decretul Preşedintelui României nr.195/2020, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, respectiv a contractului de activitate sportivă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, respectiv persoanele prevăzute la art. 67, alin (1) lit a)-c) din Legea 69/2000 a Educaţiei Fizice şi Sportului, cu modificările şi completările ulterioare, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, respectiv din 75% din drepturile în bani aferente contraprestaţiei activităţii sportive, plătite din fondul de salarii, se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

4125 lei – banii suportaţi de stat pentru fiecare sportiv, doar UTA mai adaugă diferențe importante

Fiecare sportiv, indiferent de disciplină, va primi 75 la sută din salariu. Salariile sunt însă plafonate la 5500 lei, din care se va primi 4125 lei, echilvalentul a 800 de euro. Marii beneficiari vor fi cluburile cu salarii mici, iar cei care vor pierde sunt cluburile sportive cu sportivi care au salarii mari.

La clubul UTA, de exemplu, doar juniorii câștigă până în 5500 de lei pe lună, seniorii având, evident, salarii mai mari. Prin urmare și în cazul lor, Guvernul va contribui tot cu 4125 de lei, diferența urmând să fie asigurată de cluburi. „E o măsură despre care am aflat de puțin timp, ce merită analizată și luată în calcul”, a fost scurta reacție a lui Codru Grădinariu la noul text de lege al Guvernului României.

Mai jos, însă, cluburile din ligile trei și patru fotbalistice, dar și sportivii legitimați în alte ramuri sportive, cu excepția câtorva baschetbaliste de la FCC Baschet Arad (pentru care diferența la salariu nu e foarte mare), se încadrează fără probleme în baremul salarial impus de Guvern – 5550 de lei. Încă nu e clară modalitatea prin care cluburile vor intra în posesia banilor de la Guvern, dar – probabil – se va face pe baza contractelor de activitate sportivă depuse la Federațiile de specialitate sau AJF-uri.









2 comentarii

  1. Pentru prima data se uita cineva și la sport. Mai mult decât suma e lăudabilă preocuparea pentru o ramura de activitate ,zisa secundara Secundar nu e nimeni. Medicul ,cu el incepem , constructorul , lăcătușul , zugravul , toți .!! Despre fotbal se zice că e cel mai important lucru din cele neimportante !! Ce lucru propune o căldură colectiva. pentru 10 mii de oameni ,ca un meci reușit ??? Cu puteri. economice ,deocamdată modeste ,intrăm și noi in Europa. Mai bine zis ținem aproape. !!

    0
    0
  2. Mmmda…oricum,in orice situatie UTA este promovata clar,dar parca noi,cu totii,am fi vrut sa fim acolo,langa ei,langa baieti….Sa savuram victoriile pe teren…..sa stam la o conferinta de presa pe monitor,dupa meciuri….Asta este acum situatia trista….
    Parca este un blestem….UTA Baronului Neuman,s-a nascut dupa Razboi….acum este mai rau,teoretic….
    Poate ca este un semn divin….
    Ma imbucura in schimb ,ca vad aceasta forfota de muncitori la stadion…Chiar se lucreaza puternic…
    Bravo Drast!Imi place enorm abordarea actuala….Parca ne unge pe inima….
    UTA,dragostea mea,pe veci!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button