UTA Arad

Varianta din circulara FRF privind înjumătățirea punctelor îi pune pe jar pe utiști: „Inechitate sportivă, dar și posibilitatea deschiderii unui litigiu la forurile internaționale”Sunt zile fierbinți în fotbalul românesc, care încearcă să-și repornească motoarele după două luni de pauză cauzată de pandemia de coronavirus. Dincolo de un protocolul de sănătate destul de strict recomandat de autorități, cel puțin la nivelul ligii secunde discuțiile se învârt și în jurul scenariilor de continuare a competiției. După cum vă informam, la începutul săptămânii trecute, reprezentanții grupărilor din eșalonul doi al fotbalului românesc au participat la o videoconferință cu conducerea FRF, care ulterior a trimis pe adresa cluburilor un chestionar. Una dintre opțiuni e de neconceput pentru UTA și chiar contravine unei circulare venite în luna aprilie de la UEFA.

Discuțiile dintre federali și „oficialii” divizionarelor secunde vor fi reluate astăzi, iar „Bătrâna Doamnă” nu concepe să fie nedreptățită după munca depusă în acest sezon. Alexandru Meszar, părintele proiectului UTA, este cel care atrage atenția asupra pericolului de a trece meritul sportiv pe planul secund.

– Avem informația că în chestionarul trimis de FRF una dintre variante se referă la un sistem play-off/ play-out cu reducerea numărului de jocuri, dar și înjumătățirea punctelor. Echipa cea mai dezavantajată de acest scenariu este UTA, care și-a câștigat prin muncă avansul important pe care-l are asupra contracandidatelor la promovare. Care ar fi poziția clubului în această chestiune?

· Apreciem faptul că în această situație excepțională cauzată de pandemia COVID 19, Federația Română de Fotbal depune toate eforturile pentru reluarea și încheierea pe teren a sezonului competitional 2019/2020. La rândul nostru, așa cum ne-am exprimat și în cadrul precedentei întâlniri online desfășurată cu reprezentantii cluburilor din Liga a 2-a, sustinem reluarea sezonului competitional cu disputarea tuturor etapelor rămase. În cazul în care acest lucru devine imposibil suntem de acord inclusiv cu varianta play-off/play-out, dar fără înjumătățirea numărului de puncte.

– Care ar fi argumentele pentru respingerea variantei cu înjumătățirea punctelor?

– În primul rând, se creează o inechitate prin diminuarea meritului sportiv, în sensul în care punctele câștigate pe teren până la această dată vor fi înjumătățite în mod nejustificat. Evident, această decizie ar avantaja unele echipe participante în campionatul ligii secunde și ar dezavantaja altele. Prin urmare, considerăm că stabilirea ierarhiei finale ar trebui să se realizeze în baza meritului sportiv în dreptul fiecărei echipe.

– Până la urmă, există o acoperire regulamentară pentru această decizie?

– Este destul de limpede că nu. Potrivit articolului 10, aliniatul 3 din cadrul Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice, se prevede posibilitatea ca forul organizator să poată adopta modificări doar în succesiunea etapelor, în anumite situatii exceptionale. În schimb, regulamentul nu prevede și adoptarea unor alte modificări în aceste situații excepționale, cum ar fi înjumătățirea numărului de puncte. De altfel, stabilirea modului de reluare a activității fotbalistice în Liga 2-a trebuie să aibă în vedere considerente de oportunitate care să permită finalizarea acestui sezon competițional în timp util fără, însă, a crea inechități între cluburile participante în campionat.

– Mai înțelegem că nu doar ROAF-ul „condamnă” o hotărâre de înjumătățire a punctelor înainte de play-off sau play-out…

– Într-adevăr, această decizie ar contrazice flagrant și principiul fundamental al meritului sportiv, enunțat cu fermitate de către UEFA în circulara nr. 23 din 23 aprilie 2020.

– E pregătit clubul UTA să acționeze legal dacă va fi pus în situația de a pierde jumătate din punctele cucerite pe teren?

– Noi pornim de la ideea că acest lucru nu se va întâmpla. Credem în buna credință a celor care conduc fotbalul românesc, dar ne bazăm și pe faptul că știu și dânșii foarte bine că o eventuală înjumătățire a punctelor este ilegală. După ce ne-am consultat cu specialiști în legislație sportivă internațională, am constatat ca punerea în aplicare a unui sistem ce modifică punctajul echipelor în timpul unui campionat, chiar și în situații excepționale, este total ilegala și pot atrage de la sine litigii, inclusiv la forurile sportive internaționale.

9 comentarii

 1. Nu se baga FRF la așa ceva. Varianta asta a fost avansată de cele vreo 6 urmăritoare ale UTA-ei. Nu prea le place să lupte toți pentru un singur loc ,ca pe vremuri la medicină. UEFA a dat voie la prescurtări de ediție ,în cazul multor jocuri ,și are și o varianta de prescurtare de timp de joc , cu o aprobare generala. Până aici nu iese nimeni nedreptățit. Umblatul la puncte nu e criteriul sportiv. Asta e situație de discutat cu un an înainte.O pot face la anul Acum o singura echipa daca se opune nu se. votează. Poli și. Ripensia vor înghețare. Nu au cum respecta multe puncte din protocol.

  0
  0
 2. Momentan,orice comentariu ar fi de prisos….Asteptam sa se comunice oficial ceva,macar ca din partea forurilor diriguitoare,putem sa ne imaginam asa ceva….
  Am senzatia ca daca Rapid si Petrolul erau pe locurile 2 si 3….nu se mai juca nimic….

  0
  0
 3. Iar se încearcă marea cu degetul dinspre mitici. Tot încearcă sa bage in fata rapid si petrolul cu orice pret, care in viziunea lor sunt singurele echipe cu traditie din liga a 2a.
  Sper sa nu se ajunga la inghetarea competiției daca nu le reușesc jocurile astea de culise.
  Totusi, chiar nimeni nu-i trage de urechi pe colorati ca au inceput pregătirile? Pentru ei nu e stare de urgenta?

  0
  0
  1. Paradoxal, de data asta miticii se pare că vor să se joace! Problemele vin dinspre Târgu Jiu (nu-i de mirare, au mai scăpat de la retrogradare prin mișcări de vară) și Timișoara (ASU Poli și Ripensia, mai nou?) – total neașteptat dar trăim vremuri lugubre…Starea de urgență se va duce, starea de alertă nu-și va avea rostul, iar din iunie, lucrurile se vor normaliza și mai mult (până și la noi, ce să mai spunem de Europa). Mi-e teamă că în noiembrie stăm din nou acasă din cauza gripei sezoniere, valului doi sau crizei economice mondiale care, ca înainte de 1989, „afectează și țara noastră”…

   0
   0
 4. Indiferent de sistemul propus,cu reguli schimbate in timpul competitiei,datorita situatiilor de urgenta si de alerta din cauza pandemiei mondiale,UTA trebuie sa treaca peste orice,are avantaj in toate situatiile,deci trebuie sa stranga din dinti,sa lupte si sa promoveze pentru ei,pentru staf,pentru aradeni.Indiferent de regulament,UTA va promova,iar in stadionul de 11500 locuri vor fi la distanta corespunzatoare cam 2000-2500 de spectatori la fiecare meci.Sunt curios cum va sta galeria la distanta de 2 metri unul de celalalt.Vor fi vreo 60-100 la o peluza.Haide UTA cu curaj sa promovam fara probleme !

  0
  0
 5. NU SE POATE ASA CEVA D-le BURLEANU NICI IN RUPTUL CAPULUI !!! PAI CE FACEM ACUM, SICHIMBAM REGULA IN TIMPUL JOCULUI CA ASA VOR NISTE ECHIPE DISPERATE DE A AJUNGE CAT MAI REPEDE IN LIGA 1a PRIN SMECHERII , MAGARII ?
  CU ASA CEVA UTA ARAD NU TREBUIE SA FIE DEACORD !!!

  0
  0
 6. D-le UT- IST VECHI DIN 70, asa ceva nu se poate, cum adica ca, UTA. sa stranga din dinti prin orice inprejurare ? Pai nu va suparati dar nu vedeti cu ochiul liber ca se incearca promovarea altor echipe RAPID si PETROLUL in defavoarea UTA-ei, chiar nu va-ti prins ca astia umbla cu cioara vopsita ? ASA CEVA UTA NU TREBUIE SA PERMITA , SCHIMBAREA REGULAMENTULUI DUPA BUNUL PLAC SI INTERESE ALE ALTORA !!!

  0
  0
 7. Tot ce nu este prevăzut în ROAF nu se poiate aplica. Deci, fără play-off, play-out, înjumătățiri de puncte, promovate direct și turnee pentru locurile x-y, etc… Poate că ar trebui să li se explice asta tuturor celor conduc cluburile ligii secunde, ferm și fără alte bâiguieli. Apoi, dacă Liga 3 îngheață, nu va putea promova nimeni și nici nu va retrograda nimeni, cu consecințele de rigoare pentru ligile inferioare. Dincolo de toate aceste bâlbâieli penibile ale FRF și ale unora dintre cluburi, a continua această mascarado-mănușiadă, în condițiile în care în cam toată Europa fotbalul se va relua, miroase a altceva… Pe scurt, competiția trebuie reluată, fie și din 13-14 iunie, iar echipele care refuză să se prezinte să fie sancționate, regulamentar, cu pierderea jocurilor cu 3-0.

  0
  0
 8. IN NICIUN CAZ UTA. ARAD NU TREBUIE SA PERMITA ASA CEVA PT. A SE INJUMATATI PUNCTELE !!! CE INSEAMNA ASTA DACA AR FI SA SE INTAMPLE ASA ? O MARSAVIE ORDINARA FARA MARGINI !!! CE VOR< SA AVANTAJEZE PE RAPID SI PETROLUL ? CE AR FACE FRF., DECAT SA SCHIMBE REGULILE IN TIMPUL JOCULUI CEEA CE NU ESTE DE ACCEPTAT !!! FORTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA ARAD, CEA MAI BUNA ECHIPA DIN SERIA2a !!!

  0
  0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button