BaschetȘtirile zilei

Fără cazuri de COVID, Aradul deschide stagiunea de baschet feminin în Cupa României: Clujul se prezintă la stard cu două transferuri din Canada





Baschetul românesc este pregătit se se întoarcă în arenă după o pauză îndelungată provocată de pandemia de coronavirus. Din luna martie nu s-au mai disputat jocuri oficiale în sportul cu mingea la coș, iar acum, în perioada 2-4 noiembrie, de luni până miercuri, au loc turneele preliminare din Cupa României la feminin.

Opt echipe sunt împărțite în două grupe, care se vor juca la Satu Mare și București. Meciul de deschidere al noului sezon va fi cel de la Arena de Baschet, dintre chiar dintre echipa din arădeană și ”U” Cluj, programat luni, 2 noiembrie, de la ora 16. Practic, se înfruntă echipele ce au împreună 23 de titluri naţionale, Clujul 14 şi Aradul 9! Centre de tradiţie în sportul cu mingea la coş, cele două cluburi visează la „zăpezile” de altădată şi încearcă să revină în prim-plan, acolo unde stă de ani buni Sepsi Sfântu Gheorghe, campioana şi reprezentanta României în cupele europene.

Zece „galben-albastre” la dispoziția lui Bogdan Bulj

Revenind la prima fază a Cupei României, echipa arădeană a trecut cu bine peste a doua serie de teste pentru COVID-19, efectuată vineri, managerul Marcel Urban anunţând că: „toată delegaţia Aradului este negativă”, astfel că mâine se pleacă la Bucureşti în efectiv aproape complet. Singura excepţie este Alexandra Rotariu, rămasă acasă. Tânăra baschetbalistă a FCC Baschet Arad a fost pozitivă la testele de acum două săptămâni, urmând să fie retestată în zilele ce urmează. Aşadar, antrenorul sârb Bogdan Bulj va conta în Capitală pe următorul lot, format din zece jucătoare: Brankica Hadzovic, Jefimija Karakasevic, Veatriki Akathiotou, Angela Beadle, Ildiko Mîrne Nagy, Dora Ardelean, Marta Fodor, Ecaterina Armanu, Diana Spinean şi Rebecca Lipovan, ultimele trei enumerate fiind variante şi pentru regula U23. Vă reamintim că echipele sunt obligate, conform regulamentului, să aibă în teren două românce pe toată durata partidei, dintre care una trebuie să fie under 23.

Ce transferuri a făcut FCC Baschet Arad?

Trecând la loturi, Aradul propune trei noutăţi faţă de stagiunea trecută: pivotul american de 26 de ani, Angela Beadle, fostă jucătoare de bază la Olimpia Braşov în sezonul trecut, ea mai trecând de-a lungul carierei pe la echipe din Polonia, Australia şi Belgia, Ildiko Mîrne Nagy (foto), practic o revenire în echipa Aradului (n.n. are în palmares două titluri de campioană, trei de vicecampioană, două Ligi ale Europei Centrale şi o Cupă a României, în cele 12 sezoane petrecute la Arad), în stagiunea trecută ea evoluând la campioana Sepsi. În fine, pe Mureș a mai sosit şi tânăra internaţională Ecaterina Armanu (21 de ani), cu participări la toate categoriile de vârstă ale Campionatelor Europene. A fost descrisă de site-ul clubului arădean, la momentul transferului, drept una dintre cele mai promităţoare extreme din campionatul românesc. În rest, şapte vechi cunoştinţe, cu sârboaicele Hadzovic şi Karakasevic în prim-plan, ambele prelungindu-şi contractele cu Aradul. De asemenea, internaţionala cipriotă ce are şi cetăţenie română, Veatriki Akathiotou, ajunsă la Arad în vara anului trecut, dar şi Dora Ardelean, convocată în această toamnă la naţionala de senioare sau Marta Fodor, şi ea cu selecţii în tricoul primei reprezentative, sunt jucătoare importante în tentativa Aradului de a forţa câştigarea unui trofeu după mulţi ani de pauză, sau măcar jucarea finalei campionatului. De cealaltă parte, cel mai cunoscut nume din tabăra primei adversare a sezonului este Alexandra Uiuiu, fostă jucătoare a Aradului şi componentă a naţionalei de 3×3, calificată la Jocurile Olimpice!

Clujul contează pe două canadience

Cu tehnicianul grec Ioannis Koukos la cârmă, Clujul are în general o echipă tânără, dar în această vară şi-a adus două canadience cu experienţă ceva mai mare, conducătorul de joc Ashley Polacek, cu patru ani în NCAA (24 de ani), ce are şi cetăţenie slovacă şi pivotul Rashida Timbilla (28 de ani), ea evoluând în NCAA şi la echipe din Portugalia, Suedia şi Germania. Ultima oară, în 2018/2019, a jucat la Noerdlingen, în Germania, fără angajament în sezonul trecut. De asemenea, Korinne Campbell şi-a prelungit contractul cu „U” şi va juca şi ea pentru „studentele” de pe Someş, în sezonul ce stă să înceapă. Americanca a îmbrăcat în sezonul 2011/2012 maieul „galben-albastru” al Aradului.

Faza finală a Cupei României se va desfăşura în format de Final 4, în care acced echipele clasate pe primul loc din fiecare grupă de calificare, plus o echipă clasată pe locul doi în grupe, stabilită prin tragere la sorţi (lucky team) şi deţinătoarea trofeului, ACS Sepsi Sfântu Gheorghe, calificată direct la turneul final din februarie 2021. Mai jos vă prezentăm programul din prima fază a competiţiei, cu meciurile programate la Satu Mare şi Bucureşti:

Cupa României, faza 1, grupe preliminare:

Grupa A – Sala LPS Satu Mare

Luni, 2 noiembrie

CS Agronomia București – ACS KSE Târgu Secuiesc – ora 17:00

CSM Satu Mare – CSM Alexandria – ora 19:30

Marți, 3 noiembrie

CSM Alexandria – CS Agronomia București – ora 17:00

ACS KSE Târgu Secuiesc – CSM Satu Mare – ora 19:30

Miercuri, 4 noiembrie

ACS KSE Târgu Secuiesc – CSM Alexandria – ora de începere nu a fost încă stabilită

CSM Satu Mare – CS Agronomia București – ora de începere nu a fost încă stabilită

Grupa B – Arena de Baschet București

Luni, 2 noiembrie

FCC Baschet Arad – CS Universitatea Cluj-Napoca – ora 16:00

Olimpia CSU Brașov – CS Phoenix CSU Simona Halep Constanța – ora 18:30

Marți, 3 noiembrie

CS Phoenix CSU Simona Halep Constanța – FCC Baschet Arad – ora 16:00

CS Universitatea Cluj-Napoca – Olimpia CSU Brașov – ora 18:30

Miercuri, 4 noiembrie

FCC Baschet Arad – Olimpia CSU Brașov – ora 15:00

CS Phoenix CSU Simona Halep Constanța – CS Universitatea Cluj-Napoca – ora 17:30.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button