Alte sporturi

„Studenta” Mara Guler e „regina” ultramaratonului din România: „O astfel de cursă nu o poţi câştiga fără multă muncă, ambiţie şi suport tehnic”





Campionatul Național de alergare pe șosea de 6, 12 și 24 de ore și 50 și 100 de kilometri și-a consumat ediția din acest în weekend, în jurul „Arenei Naționale”. Concurenții au alergat în buclă, distanța unui tur fiind de doi kilometri. Performera Clubului Universitatea Arad, Mara Guler, și-a respectat statutul de mare favorită a probei regine și a parcurs nu mai puțin de 118 de ture, pentru o distanță de 236,33 de kilometri. Mai mult, atleta originară din Timișoara a stabilit unul din cele șapte noi recorduri naționale reușite la concursul din Capitală, cu care s-ar fi situat pe podium și în proba masculină câștigată de bucureșteanul Iulian Filipov. Acesta a parcurs 277,48 kilometri, record național absolut.

Guler: „O echipă în adevăratul sens al cuvântului”

Cert este Mara Guler nu are concurență în țară la ultramaraton, iar în luna octombrie va încerca să atace și podiumul mondial. „În primul rând, sunt foarte emoționată de cum am fost primită și de cum sunt tratată de Clubul Universitatea Arad. O astfel de cursă nu o poţi câştiga fără multă muncă, ambiţie şi suport tehnic. Iar noi am fost cu adevărat o echipă, ce am rivalizat cu staffuri de zeci de persoane de la Steaua, Cluj sau Craiova. Chiar vreau să le mulțumesc colegilor Vasile (n.a. Blidar) şi Daniel (n.a. Scridon), dar și antrenorului nostru, Miki Mîneran. Pentru a ajunge la aur cu record naţional am început pregătirile specifice, îngreunate de restricţiile din pandemie, cu opt săptămâni înainte de concurs. Nu a fost uşor, am alergat pe niște trasee inedite din Timișoara, dar am și trecut peste o accidentare care m-a împiedicat să alerg o lună şi jumătate. În cele din urmă, am revenit şi mai puternică şi ambiţioasă. Pe lângă câteva maratoane şi alergări în scop caritabil, în luna septembrie vreau să mă clasez sub locul 8 mondial, performanţă pe care o deţin, în proba de 1000 de kilometri, întinsă pe durata a 9 zile. Apoi, pe 2 octombrie, la Bucureşti, au loc Campionatele Mondiale de 24 de ore, unde vreau să alerg 250 kilometri, distanță cu cu care sper să urc pe podium”, a spus campioana națională la ultramaraton.

Șerban: „Sportul de performanță înseamnă complet altceva”

Ovidiu Șerban e un președinte fericit, mai ales că secția de atletism a mai produs și alte rezultate excelente în acest debut de an, prin Liliana Dragomir.CS Universitatea Aurel Vlaicu vrea să vă prezinte un mod de viață. Sportul de performanță înseamnă complet altceva, viața din spatele performanței este total diferită față de cea cu care suntem obișnuiți marea parte dintre noi. Prea puțină lume știe câtă muncă presupune să ajungi la rezultatele Marei, dar nici efortul depus de conducerea unui club fără resurse deosebite nu e de neglijat. Vă reamintesc faptul că CS Universitatea a devenit destul de mărișor, având două echipe de sporturi colective, respectiv rugby și baschet, dar mai ales secțiile care, săptămână de săptămână, au rezultate. Ceea ce am gândit și ceea ce am investit începân de acum 10 ani de zile se reflectă în rezultate, iar Mara Guler e chiar perla coroanei, cum s-ar spune. Eu întotdeauna am susținut că pentru a atinge performanțe atât de mari precum cele ale Mareu ai nevoie de mentalitate, în proporție de 75%, pregătire, 20%, iar 5% îl reprezintă norocul”, afirmă șeful CS Universitatea Arad.

Lile: „Mara, un exemplu pentru noi toți, ar trebui să gândim la fel ca ea în tot ceea ce facem”

Implicată sută la sută în proiectele CS Universitatea, rectorul UAV, dr. univ. Ramona Lile, aplaudă performanța Marei Guler. „Deja Mara nu ne mai surprinde, ci doar ne bucură toate rezultatele ei. Încercăm să o susținem cum putem, să susținem toți sportivii clubului. Mara este un model pentru noi toți, un model de ambiție și tenacitate în tot ceea ce-și propune. Cred că toți ar trebui să gândim la fel la locul nostru de muncă și in tot ceea ce facem. Din păcate, am tot discutat cu președintele Federației Române de Atletism și ne spuneau că și ei sunt constrânși de bugete și de absolut toate regulile existente în țara noastră. Din păcate, nu există o viziune în sportul românesc,  în speță cu atletismul. Dar, noi nu avem viziune cu ce se întâmplă cu nimic în țara noastră și atunci ce pretenții putem să avem la sport. Nu mai avem echipe, nu mai avem sportivi, nu mai avem nimic și nimeni nu se întreabă de ce sau ce trebuie făcut cu adevărat. Cei din generația mea știu că pe vremuri părinții și noi ceilalți nu aveam nici o contribuție bănească în pregătirea sportivă a copiilor. Din contră, era plin de cluburi, toți copiii făceau sport, baschet, handbal, alergări, atletism și nu ne costa nimic. Acum, dacă vrem performanță, trebuie noi să ducem bani de acasă ca să creăm un sportiv de performanță pe care, la un moment dat să-l ajute și alții. Altfel nu are nici o șansă. În general, dacă mă intrebați pe mine, sportivii care sunt de la țară și care nu au posibilități financiare nu sunt susținuți de nimeni. Am întâlnit foarte mulți copii ambițioși, care vor să facă sport de performanță, dar la țară nu este nimeni care să-i ajute și ca să vină la Arad, de exemplu. Ei nu au posibilități financiare și se pierd”, a punctat Lile.

Vă reamintim că Mara Guler are 44 de ani, este medic primar în medicina de familie din Timișoara și concurează pentru CS Universitatea de trei ani de zile.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button