Pariuri sportive, gaming și casino

Topul popularității sporturilor practicate la nivel global





Află care sunt cele mai populare sporturi practicate, urmărite și îndrăgite la nivel global. Citește și descoperă cele mai noi informații de pe Glob.

Sportul se numără printre activitățile preferate de relaxare ale oamenilor la nivel global. Unii oameni îl practică ca modalitate de relaxare în timpul liber, în timp ce alții îl preferă ca mod de divertisment (în calitate de spectator și telespectatori).

Fotbalul este cel mai popular sport, cu peste 3, 5 miliarde de fani, dar nu este și cel mai practicat sport. În cele ce urmează vom analiza care sunt activitățile sportive care se clasează în topul popularității sporturilor practicate în întreaga lume și vom afla dacă fotbalul rămâne în continuare sportul-rege!

2020 – anul care a schimbat ierarhia sporturilor în topul preferințelor

În 2019, sporturile au generat încasări de peste 129 de miliarde de dolari, pentru 2020 preconizându-se atingerea unui nou nivel-record (135, 3 miliarde de dolari). Realitatea a fost alta, pentru că pandemia a scăzut sumele încasate de industria sportului până la pragul de 73, 7 miliarde de dolari.

În timp ce sporturile clasice au scăzut la nivel de venituri, alternativa digitală (e-sports, sporturile virtuale, sloturile cu tematică sportivă care pot fi jucate într-un cazinou online fără înregistrare) s-a menținut la un nivel constant în 2020. Astfel, în 2019, piața acestui tip de sport alternativ s-a cifrat la 957, 5 milioane de dolari, ca în 2020 să aibă o valoare de 947,1 milioane de dolari.

Perspectivele de viitor indică o creștere în 2021 – până la 1,08 miliarde de dolari – cu o menținere a trendului pozitiv până în 2024 – 1, 61 miliarde de dolari. Anul trecut a însemnat și o creștere a numărului de fani din sectorul de e-sports (495 de milioane de persoane). Chiar dacă nu se compară cu popularitatea fotbalului, sporturile electronice au surclasat câteva dintre sporturile tradiționale.

Printre acestea se numără fotbalul american și baschetul (400 de milioane de fani), golful (450 de milioane de fani) și baseball-ul (500 de milioane de fani). Cu toate acestea, încă nu se poate compară cu tenisul de masă (850 de milioane de fani) sau voleiul (900 de milioane de fani). Iar până va atinge nivelul tenisului (1 miliard de fani), hocheiului de iarbă (2 miliarde de fani), cricket-ului (2, 5 miliarde de fani) sau fotbalului (3, 5 miliarde de fani).

Este fotbalul regele tuturor sporturilor?

Despre fotbal se vorbește la superlativ, fiind cel mai urmărit sport de-a lungul timpului. De exemplu, în 2006 și 2007, sportul cu balonul rotund era urmărit de 43% din populația lumii. În 2013, procentul s-a redus la 39%, iar în 2017 a fost de 37%. La nivel global, 256 de milioane de persoane practică acest sport, dar, cu toate acestea, nu fotbalul este sportul cel mai practicat, ci voleiul (998 de milioane de oameni).

În topul practicaților, unul dintre cele mai populare sporturi este baschetul, cu 450 de milioane de persoane. Tenisul de masă este la fel de îndrăgit, peste 300 de milioane de oameni practicându-l la nivel mondial. Lista este completată de badminton, care numără peste 200 de milioane de persoane.

Peste 65 de milioane de persoane preferă baseball-ul și softball-ul, în timp ce 60 de milioane de oameni din întreaga lume joacă tenis și golf. Una dintre activitățile sportive cele mai populare la nivel mondial este fitness-ul, cu peste 174 de milioane de practicanți.

În ceea ce privește nivelul de audiență, fotbalul înregistrează telespectatori din peste 200 de state ale lumii. Finalele campionatelor mondiale sunt urmărite de peste 600 de milioane de persoane. Un nivel crescut al audienței este înregistrat și de primele 5 campionate de fotbal ale lumii (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga și Ligue 1) în portofoliul FIFA.

Cu toate acestea, cricket-ul are audiențe de peste 1 miliard de oameni (India și Pakistan) atunci când este vorba despre rundele finale ale competiției. Concursurile de atletism sunt la fel de apreciate – fazele superioare au generat un nivel de audiență de 1 miliard de oameni. Formula 1 este un alt sport care se bucură de audiențe mari (peste 500 de milioane de persoane pe cursă), în peste 200 de țări.

Hocheiul a generat un nivel al audienței de peste 700 de milioane de oameni în peste 100 de state ale lumii. Toate aceste date indică faptul că fotbalul poate fi considerat sportul rege grație modului de desfășurare a jocului și a popularității la nivel global (peste 3, 5 miliarde de fani).

Însă, chiar dacă se bucură de cote de audiență mari (600 de milioane de persoane) sunt alte sporturi care îl întrec. Practicanții de volei (de sală și outdoor – 998 de milioane) ii întrec pe cei de fotbal (256 de milioane). Oricare ar fi sportul preferat este important, ca pe lângă urmărirea acestuia, să îl și practici, pentru că numai în acest fel îl vei aprecia și mai mult.

Un comentariu

  1. Fotbalul de complexitate și audienta uluitoare. Jocul cu o minge de ev mediu, nu poate fi acreditat ca fotbal. Abia cu apariția regulilor moderne englezești, întram în fenomen. Precizia unor reguli uimește și azi. O poarta de aparat cu aptitudini înnăscute dar și exersate, cu dimensiuni optime în joc, dar și dezarmant la un penalty. Fotbalul are ecou social puternic. Ieri un scut al cartierelor sărace, azi vitrina bogaților. Un împătimit de fotbal a declarat , plin de umor, ca ar privi orice sport, doar în pauza de la fotbal !!!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button