UTA Arad

„Csala”, o poveste magică începută acum un secol: Peluza arădeană poartă de azi numele legendarului Petschovski





A fost ziua în care UTA și-a omagiat cea mai marcantă figură a glorioasei sale istorii. Născut pe 2 iulie 1921, la Timișoara, Iosif  Petschovski a câștigat trei titluri de campioană în tricoul „Bătrânei Doamne” a fotbalului românesc, dar a luat laurii și în campionatul Ungariei, alături de CAO Oradea. Mijlocaș complet, marele „Csala” a purtat banderola de căpitan al României, dar a reprezentat și naționala Ungariei în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

Petschovski s-a stins din viață pe 6 octombrie 1968, vestea căzând ca o ghilotină peste spectatorii meciului dintre UTA și Poli Iași. Un stadion plin ochi a plâns pentru eroul utist, care a intrat în legendă și prin cântecul preferat al galeriei arădene: ”De la Dunăre la Sena!”, ce a răsunat și astăzi din peluza arenei „Francisc Neuman” ce  a preluat numele lui Iosif Petschovski. Fanii „roș-albilor” au fost acolo în această seară, pentru o ultimă repetiție înainte de a-și încuraja, în sfârșit, favoriții în Liga 1 de pe noua arenă, de 14 milioane de euro, a Aradului (VIDEO).

Cu câteva minute înainte, la mormântul lui „Csala” s-au adunat vechile glorii, reprezentanți ai conducerii utiste în frunte cu Alexandru Meszar și, bineînțeles, suporteri. Azi, UTA a marcat un secol de Petschovski, eroul fotbalului arădean.









5 comentarii

  1. Scoate-ti din depozit si cealalta statuie a lui Petschovski e diferita si mai frumoasa e un Petschovski mai tinar conducand mingea nu sutand cum e cea peste drum.

    0
    0
  2. Daca asta inseamna Pecio,Csala Bacsi,pentru UTA,inseamna ca le-am vazut pe toate…Doar o mana de oameni…Majoritatea copii sau tineri…Cand am ajuns la stadion,pe ora 18..am crezut ca am gresit locatia sau ora…Am fost primii,locatie pustie…Atat s-a inteles,din pacate…Trist,foarte trist…
    Am primit o mica revista,editata de catre UTA-Media ,excelenta…Am savurat-o,pana la ultima litera…macar ca stiam absolut totul pe de rost…O voi tine amintire,pe veci…
    Ca sa fiu sincer,m-as fi asteptat la altceva…Daca doar atat a insemnat Csala Bacsi, pentru cei care cunosc UTA,am regrete maxime…Trist,foarte trist…O mica mana de oameni,prezenti…Atati am fost in peluza galeriei…Oare ei unde au fost?Ultrasii?Nu cred sa fi boicotat,tocmai pe Pecsio…Nu as vedea motivul…dar ei gasesc mereu raspunsuri echivoce…Se vor scuza,din nou…Probabil ca domnul Meszar,nu ia sponsorizat…
    Nu cunosc suporterul care a adus sampanie si pahare plastic,servind pe absolut toata lumea(putina),dar a fost un gest emotionant…Aici se face diferenta…
    Asteptam comunicatul, din nou oficial,al Peluzei…Hmmm…Sper ca nu apare din nou interzisul care ne ameninta pe toti…Celui caruia i-am printat amenintarile,stocate…:-)))

    0
    0
    1. Desi nu mai postezi aici, fiind o zi speciala fac si eu o concesie sa iti atrag atentia ca din nou mananci rahat si din frustrare dai in galerie inutil.
      Aproximativ jumatate din cei ce am fost prezenti am fost din peluza si cealalta jumatate au fost domnii de la Old-Boys UTA plus inca cateva persoane prezente. Daca astia suntem, multi sau putini, cei ce tinem spitirul utist in Arad, asa sa fie insa sunt satul de lupi moralisti in conditiile in care nu imi aduc aminte sa te fi vazut acolo, nici la cimitir si nici in peluza.

      P.S. Sampania a adus-o Nea Petre Botis si mi-a dat-o mie sa o desfac si sa ii servesc pe cei prezenti, m-a mai ajutat un baiat de la Olimpia Bujac insa repet, nu te-am vazut acolo in conditiile in care am ramas cu domnul profesor Dionisie Piros pana la final, cativa baieti de la noi au fost cei care l-au dus acasa.

      0
      0
  3. Lucrarea decorativă din afara stadionului ,,Statuia Fotbalistului”, nu reprezintă pe Iosif Petschovski. A fost realizată de un sculptor (cred din Galați), C. Iordache, achizițonată de oficialitățile vremii din Arad, așezată pe soclu în anul 1980. Lucrarea din interiorul stadionului, conduce mingea cu piciorul stâng, (acum demontată), realizată de sculptorul arădean Ioan Tolan, reprezintă pe Iosif Petschovski (Csala).

    0
    0
    1. Ai dreptate: extras din Iconografia monumentală a fotbalului de pe site-ul bibliotecii judete A.D.Xenopol Arad.
      Parcul clubului sportiv UTA
      Ioan Tolan
      1973
      În semn de omagiu, conducerea Clubului UTA, i-a ridicat în 1973 un monument, care a fost aşezat pe spaţiul verde, existent, în spatele intrării principale a cunoscutului stadion din Arad. Pe un soclu paralelipipedic, placat ci marmură şi marcat cu fanionul triunghiular alb-roşu al clubului sportiv, a fost aşezată statuia întreagă a celebrului fotbalist. Autorul, sculptorul arădean Ion Tolan, a conceput lucrarea prezentând un sportiv, în echipament specific, în plină mişcare, cu mingea la piciorul stâng. Sculptura a fost eloxată cu bronz, tricoul fiind marcat în culoare roşie cu literele UTA. Nu există alte inscripţii, texte explicative elemente decorative sau împrejmuire. Speciile dominante din scuar sunt coniferele.
      La începerea lucrărilor noului stadion, sculptura a fost demontată, conservată și pregătită pentru a fi reașezată pe soclu.
      Fotbalistul
      Fotbalistul.
      Sculptură în ronde-bosse, bronz
      Piaţa UTA (în faţa Stadionului);
      Constantin Iordache
      1980
      Ca urmare a succeselor echipei de fotbal, în capătul nordic al străzii Victoriei, la intersecţia cu Calea Aurel Vlaicu, în dreptul Stadionului UTA, a fost amenajat un scuar mobilat cu o fântână arteziană şi Statuia fotbalistului. Operă a artistului brăilean Constantin Iordache, sculptura din bronz, a fost dezvelită în 1980. Este prezentat, în mărime naturală, un tânăr fotbalist, echipat pentru competiţie, în plină acţiune ofensivă. Mişcarea este redată prin poziţia corpului, mâinilor şi a piciorului drept pregătit pentru șut. Sculptura, fixată pe o placă din bronz, a fost înălţată pe un soclu paralelipipedic din zidărie tencuită. Lipsesc inscripţiile şi elementele decorative complementare.

      0
      0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button