Arhivă articole

iulie 2021
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Inspirat de atmosfera de la Franța – Elveția, Bîlcea anticipează un spectacol total și la meciurile UTA-ei! Sfatul deputatului arădean pentru parteneriatul Primărie – cluburi sportive?



Deputat în Parlamentul României începând cu finalul anului trecut, Sergiu Bîlcea face parte și din prima Comisie pentru Tineret și Sport înființată în cadrul insituției legislative din România. Din calitatea sa de secretar a acestei comisii, deputatul PNL a făcut diferite interpelări pe adresa miniștrilor din „Cabinetul Cîțu”, dar mai ales a lui Eduard Novak, cel care deține portofoliul la Tineret și Sport. Principalele sale preocupări sunt îndreptate spre schimbarea Legii Sportului și a finanțării în zona sportivă, dar și spre reabilitarea unor săli și baze sportive din Arad din fonduri guvernamentale. Totodată, Bîlcea și bunul său prieten, Răzvan Cadar, cel care l-a înlocuit pe regretatul Adi Lucaci la șefia Asociației Județene de Fotbal Arad, sunt parteneri importanți ai lui Răzvan Burleanu. De altfel, ambii au fost invitații președintelui FRF la sfertul de finală de la Euro 2020, dintre Franța și Elveția, poate cel mai palpitant meci de până acum al turneului continental, încheiat cu eliminarea, după loteria penalty-urilor, a campioanei mondiale en-titre. Deputatul arădean a vorbit despte experiența trăită pe „Arena Națională”, dar și fazele în care se află inițiativele sale parlamentare.

-Sergiu, cum a fost la Franța – Elveția, cu ce ai rămas după acest meci spectaculos?

-Am avut șansa să iau parte la, poate, cel mai important joc organizat de țara noastră de mult timp încoace. Pentru mine totul a fost la superlativ, competiția, organizarea, spectacolul. Chiar aș felicita Federația Română de Fotbal pentru organizare, dar și autoritățile. Un astfel de eveniment major ne arată că România este pusă pe harta sportului și pe harta lumii. Beneficiile economice sunt realmente mari și cred că astfel de evenimente trebuie repetate. S-a văzut ceea ce înseamnă organizare de campionat european, chiar dacă au fost doar patru meciuri. S-a văzut ce înseamnă infrastructura sportivă, stadioanele noi, dar și infrastructura în general, pentru că investițiile au dat roade. Totuși, anul pandemiei totuși ne-a privat un pic de o sărbătoare mai mare, dar eu cred că este un început care poate fi continuat cu succes și prin organizarea unor alte evenimente majore.

-Spectatorii au contribuit și ei reușita evenimentului sportiv, ba chiar l-au personalizat puțin prin scandări: <<România, România!” Mai sunt două săptămâni și poate vom auzi și pe arena „Francisc Neuman” în sfârșit încurajări pentru UTA…

-După un an de zile totuși intrăm într-o anumită normalitate, dar vreau să spun că pandemia nu este pe deplin învinsă. Chiar le-aș transmite tuturor celor care vor să fie aproape de evenimente, fie că sunt sportive sau nu, să se vaccineze pentru că doar șaa vom putea să revenim la normalitate. Într-adevăr, UTA pornește la un nou drum, stadionul este un punct de atracție pentru că a rămas închis publicului timp de un an de zile, de la inaugurarea sa. Așadar, cred că spectatorii vor aprecia acest nou început pentru UTA și, implicit, și pentru ei. Relația lor cu echipa a rămas mereu puternică, doar că acum ea se poate manifesta din nou și pe stadion și sunt convins că va fi un spectacol din acest punct de vedere.  Personal, felicit echipa UTA-ei pentru prestația din campionatul trecut și spun că anul acesta trebuie să fie un pas înainte

-Apropo de noua arenă a Aradului, a trecut aproape un an de când UTA joacă meciuri oficiale, dar au apărut tot felul de defecțiuni. În marea lor parte, acestea nu au fost rezolvate, iar omologarea UEFA, de care vorbeai și tu în primăvară, se amână. 

-Eu sunt partenerul politic al oricărei guvernări locale, mai ales o guvernare de dreapta cum este în Arad, dar pot să fiu și un critic atunci când lucrurile nu intră într-o direștie corectă. Am stabilit o legătură cu Federația Română de Fotbal și aceștia au transmis cerințele lor legate de stadion pentru organizarea de evenimente oficiale ale UEFA. Așteptăm în continuare reacția celor care se ocupă de destinele stadionului, dar și a primăriei, pentru a vedea care sunt următorii pași. Din punctul meu de vedere, așa cum evenimentul de la București a fost o reușită și Aradul trebuie să intre pe harta națională a evenimentelor sportive prin acest stadion. Doar trebuie să se respecte câteva reguli minime în acest moment.

-Crezi că mai este posibil să asistăm la un meci oficial al echipelor naționale la Arad în acest an?

-Nu am nicio reacție din partea Primăriei, ei trebuie să dea acest răspuns.

-Ești membru în Comisia de Tineret și Sport, cum ți-ai cuantifica activitatea de până acum și în ce măsură are legătură cu Aradul?

-În primul rând, este pentru prima dată după Revoluție când Camera Deputaților are o Comisie dedicată Tineretului și Sportului. Asta înseamnă că este o preocupare pentru aceste domenii, iar eu am insitat mult să lucrez pe acest segment. Prioritară e schimbarea Legii Sportului, dar și facilitarea părții de finanțare în zona sportivă. Apoi, un lucru important pe care îl așteptăm din partea Ministerului Tineretului și Sportului și a Ministerului Dezvoltării și Administrației este descentralizarea sportivă care va face ca, încetul cu încetul, DJTS-urile să intre în subordinea administrației locale. Același lucru e valabil și pentru bazele sportive, în așa fel încât administrțiile locale să poată investii în ele.

-Știm că ai mai avut o inițiativă legată de reabilitarea Sălii Sporturilor „Victoria”, din banii CNI.

-Da și am un mare regret legat de acest obiectiv important.  Am făcut demersuri pentru a accesa fonduri guvernamentale, doar că lucrurile stagnează puțin. Reconstruirea, modernizarea Sălii Polivalente  este obligatorie pentru Arad. Avem un prim succes legat de introducerea Sălii Polivalente în lista sinteză de investiții la CNI, dar așteptăm următorul pas al Ministerului Tineretului și Sportului, conturarea unui studiu de fezabilitate pentru a vedea care sunt detaliile tehnice, adică să vedem dacă se reconstruiește sau se modernizează.

-Contacte cu reprezentanții cluburilor sportive din Arad ai avut și aici nu mă refer la UTA sau FCC Baschet UAV Arad?

-Bineînțeles, am avut discuții atât cu cei de la  CSȘ Gloria Arad cât și cu membrii CSM Arad. Am văzut problemele legate de desfășurarea activității lor, este clar că sunt susținătorul descentralizării, astfel încât aceste cluburi să fie mai aproape de administrația locală și cât mai aproape de cetățeni. Cele două cluburi, dar și altele din orașul nostru au nevoie în continuare de investiții la nivelul infrastructurii, de dotări și mai ales de încrederea pe care trebuie să o găsească părinții în a duce copiii la sport.

-Fostul Ministru al Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a vorbit în vara trecută de un Centru Național de Pregătire la Arad, se mai știe ceva de acesta?

-Se continuă acele discuții doar că prioritatea este descentralizarea și în funcție de deciziile luate în acest sems putem să discutăm și de un Complex Sportiv. Doar că, din punctul meu de vedere, ar fi cumva anormal să mergem până la o astfel de investiție fără a vea o Sală Polivalentă nouă. Totodată, e foarte bine că stadionul nou a fost construit de administrația Falcă, doar că investițiile în el trebuie să continue.

-Apropo de revenirea spectatorilor pe stadioane, legea este un pic ambiguă în privința numărului de oameni care pot participa. Se vorbește despre 50% din capacitatea arenelor, însă organizatorul își poate asuma și o umplere completă a stadioanelor, cu condiția ca toți spectatorii să fie vaccinați.

-Greu de răspuns la această întrebare, depinde de fiecare club în parte. Faptul că Aradul are în echipa UTA o echipă fanion, este important să-și contabilizeze sau să-și mărească numărul de spectatori și, implicit, încasările. Pe de altă parte, eu îmi doresc ca stadionul Francisc Neuman să fie o zonă de evenimente, astfel încât să nu fie folosit doar pentru un singur meci odată la două săptămân. Aradul trebuie să polarizeze evenimente, iar, de exemplu, am un mare regret că Raliul Aradului a dispărut din calendarul sportiv din acest an. Eu cred că se puteau face eforturi pentru nu întrerupe tradiția acestei competiții atât de îndrăgite de arădeni. Ca să revin la UTA, eu spun că ea este la un punct în care are o poziție bună în Liga 1, un stadion nou, iar publicul va fi din nou alături de aceasta echipă.

-Legat de acest lucru, cum vedeți din exterior investițiile în sport făcute de administrația locală. Cifrele spun că acestea au scăzut destul de mult față de anii trecuți, ce s-ar putea face pentru a le crește din nou?

-Din punctul meu de vedere, trebuie să fie o apropiere între administrația locală și sport, indiferent de ce sport vorbim.  Mai mult decât oricând Aradul are nevoie de parteneriat, de finanțări, dar mai ales de evenimente pentru că avem câteva evenimente de tradiție care trebuiesc continuate și chiar duse la un alt nivel. Acum, pare că la Arad există o ruptură între administrația locală și sport în general, ceea ce este o greșeală. Pentru viitor trebuie să se găsească soluții pentru a fi sport în Arad, să nu mai întrerupem o tradiție cum este Raliul Aradului, care ar fi ajuns la a 12-cea ediție consecutivă.

-Esti legat afectiv de UTA, dar și de echipa de baschet. Când crezi că cea mai titrată formație arădeană se mai poate bate la titlu de campioană?  

-Răspunsul e cam același, adică atunci când la aceeași masă se așează oameni care își doresc să facă sport și performanță. Acum văd doar câteva mesaje transmise dintr-o parte și alta și consider că Aradul trebuie să aibă câteva priorități. Pe lângă UTA, este și FCC Baschet UAV, una dintre formațiile de mare tradiție a Aradului. Dar, să nu uităm și de sportul juvenil, iar în acest moment pare a fi o ruptură între aceste categorii, pe de o parte și administrația locală, de cealaltă parte. Adică nu există o strategie la nivelul municipiului. Înainte vorbeau cu toții la aceeași masă, acum nu mai vorbește nimeni, sunt doar acuzații reciproce. Primăria spune că nu are bani, eu zic că nu există o strategie la nivelul finanțărilor pentru a duce lcururile mai departe. Trebuie găsiți parteneri în zona sportivă, care să acceseze legal aceste sume de la administrația locală, dar și de la Consiliul Județean, unde, în schimb bugetul pe sport este mult mai mic.  pe sport.

-Odată cu dispariția regratbilă a lui Adi Lucaci, relația cu Federația a rămas bună, dovadă fiind și organizarea celor două meciuri importante în acest an la Arad, meciul amical internațional de juniori, România – Serbia, dar și finala Cupei României la fete. 

-Într-adevăr, există o legătură importantă între clubul UTA, AJF Arad și Federația Română de Fotbal. Legăturile cu Federația s-au păstrat foarte bune, ei doar așteaptă momentul ca Aradul să respecte cerințele, să respecte acele minime condiții pentru a organiza evenimente sportive internaționale. Aradul și stadionul „Francisc Neuman” vor fi puse pe harta competițiilor de anvergură și aici nu vorbim doar de naționala mare, ci și de cea de U19, U21 sau U23. Un mare merit în această legătură strânsă cu FRF îl are și Răzvan Cadar. Aradul are o echipă în Liga I, 5 echipe în Liga 3-a și un număr important de echipe în ligile inferioare. Apoi, legătura dintre Consiliul Județean și AJF Arad este un exemplu de bună practică, cam așa ar trebui să arate o relațiile dintre cluburile sportive și administrația locală.

3
1
loading...

7 comentarii la articolul: “Inspirat de atmosfera de la Franța – Elveția, Bîlcea anticipează un spectacol total și la meciurile UTA-ei! Sfatul deputatului arădean pentru parteneriatul Primărie – cluburi sportive?

 1. Discurs impecabil dar faptele conteaza.
  Ce e mai regretabil ca sunteti din acelasi partid si nu va puteti intelege.
  Terenurile de antrenament CSS Gloria din subcetate trebuiesc readuse la starea initiala la fel trebuie finalizat acel Hotel al sportivilor abandonat astea sunt doua investitii minime la care primaria nu trebuie sa stea cu mana intinsa la Bucuresti.
  Iar evenimentele pe noul F.N. lipsesc cand zic evenimente nu ma refer nici festival muzical sa aduci 5 mii de oameni pe gazon nici intalniri religioase cum au fost in trecut.
  Evenimente pot fi competitii chinologice,ecvestre, concert al filarmonicii fara acces pe gazon,expozitii,piese de teatru sau proiectii de film.Nu este folosit deloc potentialul si locatia acestui obiectiv dupa care lumea a asteptat 6 ani sa fie finalizat.

  6

  3
  1. Ai vrea sa vezi pe UTA jucand din nou pe altundeva,doar din cauza unor evenimente extrasportive pe stadion?Nu prea cred.Nu le mai da idei,macar ca am impresia ca deja sunt insamantate…Voi fi primul abonat,care il va da in judecata pe Bibi,pentru ca abonat fiind,vreau pe FN..Nici macar pe Motorul…

   1

   0
 2. Parcă are, totusi, dorintă de a face ceva pt UTA si pt Arad. Din ce declară, are si el nemultumiri față de conducerea primariei.
  Din câti politicieni sunt, pe el il văd cel mai activ pe parea sportivă…dar nu stiu de ce nu l-a vrut Aradul primar.

  7

  6
  1. „dar nu stiu de ce nu l-a vrut Aradul primar” …Aradul sigur l-ar fi vrut primar in loc de Bibi , dar apele au fost facute la alt nivel , astfel el nici nu a mai ajuns sa candideze

   8

   1
 3. Cu scuzele de rigoare,am citit doar titlul articolului,nici comenturile nu le-am citit dar sa intri cu găinarii politice în sport când tu vrei sa fii ,”sport Arad”,nu” realitatea politica”,mă face să caut informații despre UTA in special și din alte surse…

  9

  0

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.