UTA Arad

Sorin Cârțu, combătut de Marcel Coraș: „Aradul nu era pe harta orașelor în care se juca dur, scuze și lamentări din partea craiovenilor pentru înfrângere”





La Arad, CS Universitatea Craiova a pierdut (0-1) al treilea meci stagional și e departe de așteptările fanilor. Mai mult, oltenii au ieșit rușinos și din cursa pentru grupele Conference League în favoarea albanezilor de la Laci, apele fiind destul de învolburate în Bănie.

Cârțu a întins coarda: ”Să fii prost să ai putere”

Dacă Laurențiu Reghecampf nu a dorit să caute alibi după înfrângerea de sâmbătă seara, nu același lucru se poate spune despre Sorin Cârțu. Președintele craiovenilor a susținut că arbitrul Adrian Cojocaru a fost îngăduitor cu gazdele, care ar fi trebuit să termine jocul în 9 oameni, iar echipa sa să beneficieze și de un penalty. Mai mult, fostul atacant al Craiovei Maxima s-a întors în timp, susținând că la Arad s-a jucat mereu dur. „Am avut meciul sub control. În prima repriză, când am avut acțiuni bune de poartă, am fost un pic artificiali în fața porții. Noi am avut disponibilitatea de a juca fotbal, însă ni se răspundea cu durități la limita regulamentului. Cele două intrări ale lui Rojer și Hora sunt de cartonaș roșu fără dubiu, fără comentarii. Și bineînțeles a fost penalty la Baiaram, pentru că dacă nu a fost lovitură de la 11 metri, trebuia să-i fi dat galben, dar și acolo… e penalty clar. La Bancu, îi curge și sânge din gură și tu (n.r. arbitrul Adrian Cojocaru) nu iei nicio decizie. Sunt stupefiat și iritat, pentru că dacă tu nu vrei să te respecți ca arbitru… să fii la un meci de genul acesta, să încerci să ai o prestație corespunzătoare. Respectă-ne pe noi, cei care jucăm acolo. Am mai spus despre UTA, că și pe vremea noastră ne duceam și ne rupeau picioarele pe acolo. Făceam și o glumă, că juca Nedelcu la ei pe atunci, atacant care fusese pe la noi la Craiova, și de câte ori îl întrebam, îl certam pentru duritățile pe care le primeam în meci și ne spunea: «Domnule, la noi carte nu se cere. Să fii prost să ai putere». Așa și aseară. Ei au jucat la modul la care pot ei să participe. Dar ca arbitru, dacă nu ești în stare să duci un astfel de meci, du-te la altă categorie”, declara Sorin Cârțu, la PRO X.

Coraș: „Rezultatele întârzie să apară la Craiova, poate ar trebui și o altă abordare managerială”

Unul dintre adversarii Craiovei lui Cârțu la finalul anilor ’70 și începutul anilor ’80 a fost utistul Marcel Coraș (62 de ani). Fosta „gheată de argint” a Europei nu-și amintește ca formația din Bănie sau oricare altă echipă găzduită de „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc să pătimească la Arad în urmă cu patru decenii. „Cu tot respectul pentru domnul Cârțu, care a fost un  mare fotbalist și antrenor, lucrurile nu au stat tocmai așa. Cel puțin în anii în care am jucat eu pentru UTA atunci (n.a. 1977-1979, 1981-1983) nu s-au depășit niciodată limitele sportivității la Arad. Sigur, fotbalul este un joc bărbătesc, în care se pune osul la bătaie, dar Aradul nu era pe harta orașelor în care se juca dur. Dimpotrivă, îmi amintesc că la Craiova nu eram primiți niciodată cu flori, ca să spun așa, dar nu ne-am plâns niciodată. Nu exclud că, poate, domnul Cârțu și colegii lui au mai jucat și pe partea lui Bîtea sau Giurgiu, jucători mai determinați ai UTA-ei acelor vremuri, dar nimeni nu a plecat cu accidentări grave de la Arad. Și acum, în sinea lor, craiovenii știu că au dat-o de gard, ca să mă exprim așa și caută scuze. Au investit o grămadă de bani, au adus un antrenor cu nume, iar rezultatele întârzie să apară. Sunt convins că domnul Cârțu și restul craiovenilor și-ar dori ca Universitatea Craiova să domine din nou fotbalul românesc, să se bată prin Europa cu echipe de top, dar e nevoie de timp și, poate, și o altă abordare managerială. An de an, ei s-au despărțit de cei mai buni jucători ai lor, plecând de la Mitriță, apoi Mihăilă și acum Cicâldău. Astfel de fotbaliști sunt greu de înlocuit, mai ales atunci când ai obiectiv titlul de campioană, cu au ei. Concluzionând, nu aș vrea să intru în polemică cu Sorin Cârțu, pe care-l consider un simbol al fotbalului craiovean și românesc, dar e clar că a exagerat cu declarațiile în încercarea de a acoperi un rezultat slab al echipei pe care o conduce. Ce ar fi trebuit să spună atunci cei de la FCSB după meciul de aseară, când rapidiștii i-au tăvălit serios? Dar niciunul nu a dat vina pe arbitraj…Așadar, doar scuze și lamentări din partea craiovenilor”, spune Coraș, cel care a îmbrăcat și tricoul naționalei în 36 de meciuri, reușind și 6 goluri. Evident, reușita din poarta lui Harald Schumacher, la Euro 1984, rămâne cea mai prețioasă din cariera mijlocașului arădean.

„Încântat de atmosferat de pe<<Francisc Neuman>>, public ca în Anglia” 

Fiindcă se confruntă cu niște probleme de sănătate, „Dulapul” nu a fost încă pe noua arenă a Aradului la meciurile UTA-ei, dar promite că va ajunge în curând. Până una alta, Coraș susține că îi place ceea ce vede la televizor, atât pe gazon, cât mai ales în tribune. „E clar că UTA a evoluat cu multă determinare și spirit de sacrificiu contra celor de la Craiova și a câștigat meritat. Antal a înscris un gol frumos, dar toată echipa a fost la înălțime, inclusiv antrenorul care a făcut schimbări inspirate. Nu cred că astăzi UTA are un singur jucător care poate decide un meci, cam toți sunt de valori egale. Tocmai de aceea, încă nu există un fotbalist care să fi marcat două goluri în acest sezon și chiar cred că situația se va mai prelungi, poate și duminică. Nu știu de ce, dar – parcă – îi văd și pe Roger sau Erico marcând, deși – bineînțeles – asta ar conta mai puțin, important este să câștige echipa. Ar fi extrem, extrem de important pentru acest proiect, pentru fotbalul din vestul țării, ca echipa să joace în play-off în acest an, sper doar să nu revenim la restricții și publicul să nu mai fie lăsat din nou pe stadion. Mă încântă atmosfera de pe <<Francisc Neuman>>, îmi amintesc de vremurile în care eram și eu jucător în Liga 1 și spectatorii ne purtau spre victorie. Sunt foarte plăcut surprins de faptul că văd bunicuțe și bunici cu nepoței la meci, multe doamne și domnișoare, trei generații una lângă alta, arădenii vin din nou ca la un spectacol la meciurile UTA-ei. Doar pe stadioanele din Anglia mai vezi așa ceva”, a mai afirmat fostul „decar” al Bătrânei Doamne a fotbalului românesc.

Cifrele fostei Ghete de Argint a Europei

În total, Marcel Coraș a strâns 413 meciuri și 147 goluri în Divizia A pentru UTA, Politehnica Iași, Sportul Studențesc, Victoria București și Universitatea Cluj, între 1977 și 1994. În sezonul 88-89 a fost desemnat „Gheata de argint a Europei”, cu cele 36 de goluri reușite în tricoul Victoriei. „Dulapul” a avut și două scurte experiențe peste hotare, la Panionios (Grecia) și Aurillac (Franța). După ce a atârnat ghetele în cui, Coraș a fost antrenor și conducător la UTA, dar le-a mai condus și pregătit și pe ACU și Gloria Arad.

18 comentarii

  1. Tot respectul fata de Marcel Coras, un fost mare jucator aradean. Dar Cartu se referea nu la echipa in care a jucat Coras, ci la echipa din vremea „Craiovei Maxima”. La Arad, UTA le-a refuzat un titlu oltenilor, in ultima etapa, batandu-i…in 10 oameni ( eliminare Sima )…si astea nu se uita. Jocul a fost barbatesc , s-a jucat tare , de ambele parti, dar ..nu murdar. Pina la urma cei mai sifonati au fost aradenii, doi iesind…pe targa. E greu sa fii echilibrat…la cald, totusi Reghencamp a fost calm la interviul de dupa meci si le-a spus alor sai sa nu se mai planga, sa puna osul, sa joace. cam asta e treaba !

    0
    0
  2. Cartule mai tacă-ti flitu’! Echipa ta a pierdut pe teren in fața unei echipe împinsă de un public minunat, care a făcut exact ce trebuia ca să câștige un meci de uzură, ok? Echipa ta nu mai este ce a fost cu Cicaldau, bagă-ti asta-n ludaia aia de cap, ok? Altfel vei deveni și mai grotesc. No, bine dară?

    0
    0
  3. CARTU sa nu se mai i-a de UTA. pt. ca, atunci cand a intrat U, Craiova pt. prima data in Divizia A 1963 -64 , UTA. deja le dadea clasa ,UTA era veterana din 1946 , asa ca, voi erati pioneri oltenilor deabea se auzea de voi prin ligile C si B !!!

    0
    0
    1. De Nelu, va respect pentru devotamentul dvs. față de UTA, dar v-as respecta și mai mult dacă ați scrie corect românește: ” se mai i-a” ?!; „deabea”?! Total eronat! Verificați și învățați. Altfel, strig și eu ca dvs. – Hai, UTA!

      0
      0
  4. Jocul mâinilor la faze a apărut târziu Mana era invocata la 11m, sau trasul de tricou. Acum mâinile sunt prezente de la atingeri pasagere , la adevărate sechestrari în careu la cornere. De multe ori vine chiar arbitrul sa despartă doi jucători, pe post de rude îmbrățișate, ce nu s-au văzut de multa vreme. Sigur ca săritură la cap, cu cotul e și periculoasa și incriminata. Numai antebratul poate fi folosit ca protecție. Pericol exista și la ieșirea portarului cu piciorul înainte. Trebuie lucrat cu jucătorii tuturor echipelor. E de mirare ca mai persista și prin străinătate. Contează și cum se protejează adversarul. Exista și prezumție de autopereclitare. Frustrarea oltenilor, Aradul oraș al duritatilor, tocmai ca era leagănul trofeului de sportivitate, Petschowschi. La o intervenție ulterioara Bancu îl pocnește pe Roger. Comentariul TV,, se răzbuna și el ”

    0
    0
  5. De altfel, cum sa ne priveasca Oltenia si Capitala? Daca nu cu ura si rautate, fiindca nu ne-am plecat niciodata la ei. A imbatranit si nea’ Cartu, iar de cand nu mai antreneaza, judecata ii este cam subreda. O data cu revenirea Universitatii lui Mititelu’, apele s-au cam tulburat la Craiova, iar lui nea’ Cartu ar trebui sa ii pese mai degraba de asta decat de UTA. Sa nu uitam de clona(cum zic unii) ca a „aterizat” direct in Liga a 2-a cu bunavointa politicului din Craiova, iar Mititelul cel evazionist a revenit in prim plan dupa rahaturile care le-a facut. Ar trebui sa le fie rusine craiovenilor cu ambele echipe, una mai suspecta decat alta…

    0
    0
  6. Zvonuri si povesti: umbla vorba ca la intoarcerea de la Europeanul din Franta (cel din ’84 desigur) ar fi iesit un clinci in avionul de la intoarcere. Un fel de verificare cine-i sefu’ si Coras l-ar fi cam batut pe Irimescu. Poate de atunci e suparat Cartu.
    Cat despre evenimentele de sambata, chiar daca da, se putea da rosu, hai s-o consideram compensatie pentru golul anulat lui Manta in 2002 – eu sunt de parere ca acel gol anulat pe nedrept ne-a dus in final la retrogradare 🙁

    0
    0
  7. Cum am mai scris în comentariile anterioare adica mai bine zis anul trecut Coraș și Duckadam sunt niste legende ale fotbalului Arădean si a României merită din plin să fie prin conducerea clubului UTA sau să se gaseasca o varianta sa fie cei 2 in club cat mai repede pentru ca sunt si doua voci puternice pentru ca alte persoane care vorbesc de clubul UTA poate se gandesc de doua ori inainte de a vorbi cand au in fata cele 2 legende ale aradului.

    0
    0
    1. Este o mare diferenta intre cei doi! Marcel, chiar dupa ce a jucat si la Iasi, si la Sportul si la Victoria, a ramas cu inima, cu sufletul, la UTA. Duckadam, cu parere de rau, dupa ce a luat drumul Bucurestiului si a ajuns langa cioban, nu mai vedea nimic decat Steaua si FCSB. Nu l-am auzit niciodata zicand ceva de UTA, ca si cand cariera lui a inceput si s-a sfarsit la Steaua. Ceea ce nu cred ca i se poate ierta cu usurinta. Apoi, pentru a li se da o functie in club, ar trebui sa aiba cat de cat calitati manageriale. Chiar daca Helmuth a avut functia „de imagine” la FCSB, in realitate nu a avut nimic de decis ori de facut in club. Era doar scos la inaintare cand Becali dorea sa „transmita” cate ceva, un fel de porta voce. S-a mizat pe figura cunoscuta a eroului de la Sevilla. Si atat. Iar el s-a complacut sa impuste cateva mii de euro pe luna si s-a trezit sa comenteze doar cand Becali l-a dat afara. Mi-a fost drag o perioada, i-am vazut debutul in 78 intr-un meci de Cupa cu Petrolul pe stadionul Republicii din Bucuresti in vremea cand poarta UTA-ei si-o imparteau Iorgulescu si Jivan, dar in anii ce au urmat mi-a iesit de la inima pentru simplul fapt ca a uitat de unde a plecat.

      0
      0
      1. Parerea mea ca esti un pic dur cu Duckadam. Ai dreptate cand spui ca de UTA nu a spus prea multe la tv, dar in fisa postului de la FCSB omul trebuia sa vorbeasca pe la tv de clubul bucurestean. Pana la urma, ciobanul nu era afectat de cei 3k euro care ii dadea ca salar lui Duckadam, ori el avea nevoie de acesti banuti sa isi intretina familia, si in plus are si probleme de sanatate, cu umarul parca. Sa nu uitam ca multe glorii au nevoie de ajutor. Daca Duckadam era angajat la UTA, cred ca doar de UTA ar fi vorbit prin studiouri, dar momentan clubul nu isi permite sa recompenseze functii onorifice. Sincer, m-as fi bucurat pentru Duckadam sa primeasca salar in continuare de la cioban. Haideti sa fim alaturi de glorii, Aradul este reprezentat intr-o anumita masura, si de legende

        0
        0
    2. @Ramon…greu de crezut ca macar unul dintre ei ar putea fi cooptat la UTA si motivez,cunoscandu-i pe amandoi,personal:Dulapul(Marcel) are coloana vertebrala!Cu toate ca iubeste UTA neconditionat,inca de pe vremea lui combinatiei Bara-Sandu Ion-Falca,a ramas alaturi de Sandu Ion,ca angajat in firme.Chiar daca a iesit din fotbal..UTA si Aradul,la acea vreme,la tot ce a facut pentru noi,nu i-a oferit nimic pe termen mai lung,dar a fost in primul rand alegerea lui.Cazul si al lui Danut Ifrim…
      Cat despre Duckadam,a ales calea Bucurestiului,pentru ca l-a ademenit oierul, dar venea des acasa,chiar si mai ales, dupa ce a intrat in politica,in PNG.Ulterior si-a vandut cam tot ce avea pe aici…A renuntat inclusiv la oaza sa de liniste(superba),de pe Malul Muresului,de la Semlac…La Bucuresti,se pare ca e mai mult apreciat,decat la Arad,chiar daca pentru a fi un analist Digi sau alte functii de consilier sportiv…Asa isi poate intretine linistit familia…Pe cine incalzeste ca fostele glorii,primesc un titlu onorific,de onoare in Arad,sau cine mai stie ce Bla-bla-bla?Mai rar,dar tin legatura cu Helmuth si stiu ce este in sufletul sau si nu i-as dori nimanui acel sentiment,credeti-ma va rog….
      Poate,candva,vom asista la niste lovituri de incepere ale meciurilor de acasa,efectuate de foste glorii ale UTA-ei,pana cand mai sunt in viata…Sper, pe aceasta cale,sa se considere o propunere….
      Vad ca la Rapid a fost Puiu Ionescu,semn de respect..Noi,din ce cauza nu am putea atinge mingea de inceput de meci cu Domide,Coras,pe rand,etc??Nu cred ca ar refuza,in limita sanatatii….Ce folos ca ii comemoram pe cei care nu mai sunt printre noi?
      Va dati seama,ce ar fi fost pentru noi,spectatorii,ca lovitura de incepere contra Farul,FCSB,Craiova sa fi fost din partea lor,pentru noi,dintr-o alta generatie,care i-am mai vazut jucand????Nu e tarziu inca!

      0
      0
  8. Felicitari Marcele.Iata ca unul din jucatorii de exceptie ai UT-ei,ia atitudine.Din pacate din partea clubului UTA,nimeni n-a incercat sa contracareze pe televiziuni,interventia lui Cartu. Nu cred ca vreo televiziune de sport,le refuza reprezentantilor UT-ei,dreptul la opinie,la replica.Asa de doua zile auzim si vedem pe toate canalele de sport,vaicarelile lui Cartu si Bancu si cine n-a vazut meciul,chiar crede.Pacat de imaginea clubului.

    0
    0
    1. Nu mi se pare sanatoasa atitudinea asta a strutului si cred ca aici e vina lui Meszar care nu vrea sa intre in conflicte cu nimeni.Dar in mizeria asta de fotbal autohton daca nu iesi nu neaparat cu scandal dar macar sa iti aperi imaginea mai devreme sau mai tarziu vei avea de suferit.De fapt am si fost arsi inclusiv cand ne-au furat punctele in playoff ca sa promoveze rapid si petrolul.De ce sa nu iesi in fata sa ii iei apararea lui Roger sau lui Hora??Cum te simti tu ca jucator cand vezi ca esti terfelit pe toate posturile si nimeni din conducerea clubului nu iti ia apararea?Felicitari lui Marcel Coras pt atitudinea luata in fata atacurilor acestui derbedeu care la prima cautare pe youtube e cartu sparge banca.Asta a ajuns sa ne faca in toate felurile!!

      0
      0
  9. Roger îl loveste din greseala pe Bancu( putea primi rosu trebuie sa recunoastem) si e cea mai controversata faza a etapei…in derbiul miticilor se iau aia la bataie si nu e nici o problema.?? Si se mai si lauda „frumosul” public giulestean care arunca cu sticle in teren. Cum naiba intra aia pe stadion cu sticle?? Daca nu se va lua atitudine din partea conducerii ne vor terfeli astia in ultimul hal.

    0
    0
  10. Pentru „Realist”
    Te rog studiază biomecanica lovirii mingii cu capul din săritură și vei constata că Roger a executat natural această mișcare, ducând brațele îndoite, oblic – înapoi, ( nu a ridicat coatele) pentru a mări amplitudinea săriturii.
    Hora în schimb, nu are nici o scuză, a fost de roșu.
    Cum necum, am terminat victorioși și vom mai avea de învățat din greșeli!
    Pentru a da valoare victoriei cu Craiova, trebuie să învingem pe Voluntari, care pare o echipă destul de închegată.
    Forza UTA!

    0
    0
  11. Scuze am uitat sa pun ghilimelele de rigoare, eu doar citam din „presa” centrala. Cu siguranta nu a fost cea mai controversata fază a etapei…Dar la valul de acuzatii la adresa jucatorilor nostri ma astept la o noua serie de eliminari in meciurile care urmeaza, exact cum a fost sezonul trecut.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button