UTA Arad

Povestea lui Erik, copilul care a emoționat o țară întreagă prin maniera în care s-a bucurat la golurile UTA-ei cu Rapidul: „A fost în transă, doarme cu tricoul pe el”












Atmosfera de la meciurile UTA-ei de la revenirea suporterilor pe stadioane e unică  în fotbalul românesc. Noua arenă „Francisc Neuman” s-a dovedit mai mereu neîncăpătoare la partidele băieților lui Laszlo Balint în startul sezonului, iar publicul are un ADN aparte, nobil, ca baronul care a început povestea în primăvara anului 1945. Astăzi, din tribunele stadionului din Calea Aurel Vlaicu asistă familii întregi la spectacolul din „dreptunghiul verde”. Familii, generații. Bunici, părinți, copii uniți de aceeași pasiune, aceleași culori.

De la Liverpool și Arsenal…la UTA

Cea mai emoționantă poveste de la derby-ul cu Rapid a fost scrisă de un băiețel din Oradea, care a asistat în premieră la un meci de fotbal al UTA-ei. De fapt, la cei 8 ani ai săi, Erik nu a avut ocazia să ajungă pe vreuna dintre arenele importante ale României. La Oradea, fotbal se mai joacă cel mai sus la nivelul Ligii a 3-a, așa că, văzând la televizor galeria „Bătrânei Doamne” s-a îndrăgostit iremediabil. Copilul are și gusturi, căci le adimiră pe Liverpool și Arsenal în Premiere League, tocmai pentru fanii lor. Culorile sunt și ele aceleași și le-a mai văzut și prin casa bunicului său.

 

Bunicul său, cu UTA în Liga 1 între 2006 și 2008

Erik este nepotul lui Ionel Danciar, fostul organizator de competiții al „Bătrânei Doamne” a fotbalului românesc la precedenta prezență pe scena primului eșalon. Om dedicat, pasionat, era printre cei mai ordonați și tipicari oameni de la clubul condus între 2006 și 2008 de Nicolae Bara. Printre altele, Danciar a avut ideea reprezentării pe pânză, sub formă de stele, a celor 6 titluri de campioană ale UTA-ei. E orădean, dar a fost pătruns până în măduva oaselor de spiritul „roș-alb”. Drept dovadă, nu a părăsit „corabia” ce începea să se scufunde după retrogradarea în Liga 2-a. O jumătate de sezon a încercat să se împace cu Ionuț Chirilă, dar nu era cale. S-a întors acasă, pe Crișul Repede, păstrând destule amintiri, fanioane, fulare și două triouri „roș-albe”. Unul aparținea sârbului Djokovic și cel de-al doilea lui Laszlo Balint, cel de care se leagă revenirea „Bătrânei Doamne” în prim planul fotbalului românesc.

Bilete (doar) în sectorul galeriei

Peste ani, Ionel Danciar s-a întors pe „Francisc Neuman”. Bătrâna arenă dispăruse pentru a-i face loc celei noi, dar orădeanul știa că timpul nu stă în loc pentru nimeni. Și pentru el nepoțelul Erik este cel mai de prețios barometru al timpului. Băiețelul i-a spus de multe ori că ar vrea să vadă și el ce se întâmplă cu adevărat pe acel stadion, printre acei băieți îmbrăcați în roșu, care cântă neîncetat 90 de minute indiferent de ceea ce se întâmplă pe teren. Zis și făcut, Danciar a pus mâna pe telefon, a contactat-o pe vechea sa cunoștință de la UTA, Dorin Stana și a rugat-o să-i vândă trei bilete. Întrebat în ce sector, a răspuns pe nerăsuflate, în peluza galeriei. Era marea dorință a lui Erik.

Emoționat până la lacrimi de golul lui Hora

Familia Danciar a ajuns vineri în Arad, în jurul orei 18. Era timp pentru o vizită la Fan Shopul clubului, de unde Erik și-a ales un tricou și un fular. Peste câteva ore, acel tricou, acel fular și băiețelul care le-a purtat au făcut înconjurul țării. UTA nu a început deloc bine meciul cu Rapidul, iar Erik s-a întristat la golurile lui Albu. Dar, ca și restul stadionului, a crezut neîncetat în puterea de revenire a favoriților. A cântat, a strigat, s-a manifestat. Și a venit minutul 81, când Hora a obținut și a transformat un penalty. Bunicul îi spusese că Ioan Hora jucase la UTA și pe vremea sa și că e „orădean de-al nostru”, iar copilul a plâns de fericire când a văzut mingea în plasă. Încă era 1-2 și, totuși, Erik era copleșit de emoție pentru un gol al favoriților. Tatăl său a pornit înregistrarea, iar filmulețul a ajuns viral, fiind redat – printre altele – inclusiv la cunoscuta emisiune matinală de la Antena 1, „Dimineața cu Răzvan și Dani”.

Nu mai vrea să dea jos tricoul „roș-alb”

Poate lumea se întreabă, de ce nu există o filmare de la reacția lui Erik la golul de 2-2 al lui Antal. „Nu ne-a mai ars de filmări, ne era teamă ca băiețelul să nu pățească ceva. Era atât de bucuros, dar, în același, timp plângea…Oamenii din jur, femei și bărbați în toată firea plângeau cu el. Eu i-am vorbit de UTA, de suporteri, de atmosferă, dar nu mă așteptam niciodată ca Erik să reacționeze așa. A fost atât de spontan, atât de sincer, era într-un fel de transă. O transă utistă, i-aș spune eu. Am mai trăit și eu așa ceva în ani în urmă, la victoriile cu Poli sau Rapid…La meciurile UTA-ei totul e special, mă bucur că am avut șansa să retrăiesc momente de bucurie pură alături de băiatul și nepoțelul meu. Acum Erik nu mai vrea să-și dea jos tricoul cu UTA. Doarme cu el, vrea să meargă la școală cu el și de abia așteaptă să se întoarcă pe stadion la următorul meci”, ne-a mărturisit Ioan Danciar.

Le-a strâns mâna utișilor și a bătut un penalty la poarta din fața peluzei

Dar, până la meciul cu CFR Cluj, Erik a fost la antrenament. Nu la grupa sa de vârstă, la Oradea, ci la antrenamentul de luni condus de Laszlo Balint. Cei de la clubul UTA au fost atât de impresionați de băiețelul de 8 ani, încât i-au oferit bucuria unei strângeri de mână, a unei îmbrățișări cu cei pentru care s-a bucurat până la lacrimi vineri seara. Erik a fost în vestiarul echipei, a primit o minge și un tricou (cu numărul 10 și numele său pe el) și multe zâmbete de mulțumire din partea jucătorilor și antrenorilor utiști. A reconstituit și faza penalty-ului lui Hora la poarta din fața peluzei, acolo unde a început totul pentru el. O poveste despre o iubire „roș-albă”.

Familia Danciar are o școală de fotbal în Bihor și și-ar dori o colaborare cu UTA

Familia Danciar a rămas în fenomenul fotbalistic la Oradea. Ionel și fiul său, Adrian (fost component al lotului național al României Under 17), alături de un prieten din Târgu Mureș, au deschis o școală de fotbal în județul vecin. La Crișana Oradea se ocupă de aproximativ 150 de copii, între 6 și 12 ani, iar Erik e unul dintre elevii lor. „Oradea e unul dintre cele patru centre ale noastre, dar îi antrenăm pe copii și la Tinca, Cefa și Ceica. La final de săptămână îi aducem pe toți la Oradea pentru jocuri și antrenamente comune. Acești copii sunt totul pentru noi, din păcate nu știu ce le rezervă viitorul în fotbalul bihorean. Tocmai de aceea, am dori să facem un parteneriat cu Academia UTA și, odată la două-tre luni de zile, să venim la Arad cu cei mai talentați jucători de-ai noștri…Cine știe, câți pot face pasul și vor avea șansa să crească într-un mediu și mai bun”, mai spune Ionel Danciar, cel care i-a crescut, printre alții, la Zlatna, pe Andrei Mărginean, mijlocașul lui Sassuolo și component al echipei naționale de tineret.

VIDEO cu zilele pline de emoție trăite de Erik de la meciul cu Rapid încoace

13 comentarii

  1. Foarte frumos. Am vazut videoclipul imediat dupa meci. Ca si suporter al UTA ei de vreo nici nu stiu cati ani de cand ma stiu recunosc ca eu personal nu m-am manifestat asa nici la acel 4-3 de la Poli. Desi dupa acea victorie doar daca castigam titlu vreodata, poate depasi acea bucurie fotbalistica ptr mine. Recunosc ca daca apuc in viata asta sa vad un titlu ptr UTA cu mine in tribuna ca voi plange si eu ca asta micu. Bravo lui si ma bucur ca am castigat inca un suporter adevarat ptr echipa. Felicitari si UTA-ei ptr ca l-au chemat sa fie cateva ore cu ei.

    0
    0
  2. Extraordinar de coplesitor acest videoclip cu acest copil de numai 8 anisori cat de puternic i s-a imprimat acest spirit a UTA-ei vazand ce atmosfera incredibila era pe stadion. BRAVO stafului UTA-ei ca, l-a chemat la stadion pt. a cunoaste aceasta echipa iubita de foarte multi iubitori ai fotbalului . FORTA UTA ARAD !!!

    0
    0
  3. Cuvintele sunt de prisos, felicitări clubului pentru surpriza făcută tânărului utist și de ce nu sa fie încurajate cat mai multe asemenea interacțiuni dintre suporteri și jucători și pe viitor.
    Hai UTA!!!

    0
    0
  4. sunt stelist , asa emotie nu am avut decat la debutul fiului meu la meciul cu ajax pe Natiomal arena .Felicitari U T A

    0
    0
  5. UTA nu este doar un brand renumit, UTA reprezinta o stare de spirit de neegalat, asa cum bine ati vazut in acest video clip cu Erik, acest copil frumos si inteligent. Fara comentarii !!! UTA este NEMURITOARE in sufletele celor care o iubesc !!!

    0
    0
  6. Da! Asta face „microbul” instituției numită UTA! O știu pe pielea mea încă din 1964. Atunci am ascultat primul meu meci al UTA-ei, cu bunicul meu, la un radio „Pionier”, vechi de mama focului. Apoi m-a dus fratele meu mai mare la primul meci în toamna acelui an. Am trăit din plin cele două titluri… 68-69 și 69-70. Victoriile cu Victoria Setubal (3-0), Austria Salzburg (4-1), Zaglebie Waltzbrich (2-1), etc… Îi doresc din suflet lui Erik să vadă și el pe UTA campioană cel putin de două ori! UTA, UTA, UTA!!!

    0
    0
  7. Gata!Erik este infestat pe veci cu virusul UTA!Mai degraba va aparea un vaccin anti-cancer,decat un vaccin anti-UTA…Este o stare de spirit,un foc care mocneste si un focar,un vulcan activ, adormit uneori,dar niciodata stins…
    Ma impresioneaza pentru ca asa m-a dus tatal meu pe stadion si la fel i-am dus si eu pe baietii mei,de mici,pe cand nu pricepeau ei mare lucru…
    Sunt absolut linistit….incet,incet se preda stafeta si atunci cand varsta nu ne-o va mai permite,vom avea cine sa ne reprezinte,cu brio…
    Pentru a sustine neconditionat UTA,nu este nevoie cursuri speciale,scoala(nu inseamna ca nu incurajez asta,ba dimpotriva)…Este nevoie doar de una,doua prezente si a intrat microbul,pe vecie…nevindecabil..Garantat ca este singurul virus care nu dauneaza sanatatii…VIRUSUL UTA!!!E foarte contagios!

    0
    0
  8. Impresionant, bravo !

    Asemenea povesti trebuie promovate intr-o preocupare continua de a optimiza si armoniza legaturile cu comunitatea si cu membrii si nemembrii ei, de oriunde ar fi si oricat de izolati ar fi. Sa fie gasiti, sa fie incurajati spre o implicare cat mai activa, insufletiti de istoria clubului dar si educati sub o cultura organizatorica sanatoasa a clubului in fair-play si valori umane.
    Asa se mentine un club pe baze solide, printr-o masa mare de suporteri uniti pentru club, traditiile si valorile sale perene.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button