Arhivă articole

Certificatul verde – impus și în fotbal, doar că participanții la spectacolul sportiv încă mai au și varianta testărilor…la sânge!


Valul patru al pandemiei de COVID-19  lovit din plin România, iar Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal au luat noi măsuri, în cadrul întrunirii Comitetului de Urgență. Cazul FCSB a fost un catalizator în acest sens, pentru că a fost identificat un număr important de cazuri pozitive din rândul fotbaliștilor și mebrilor staffului  nevaccinați și pentru a evita astfel de cazuri, s-a modificat și completat Protocolul de Desfășurare a Competițiilor.

Certificatul Verde va fi anexat carnetului de joc

Pe scurt, cluburile au obligația, printre altele, să trimită raportul cu componenții echipelor testați pentru depistarea COVID-19, care au trecut prin boală și / sau să atașeze carnetului de joc, unde este cazul, dovada vaccinării cu schema completă. Mai jos aveți, însă, prevederile cele mai importante ale noului protocol:

”Echipele vor trimite la FRF (medical@frf.ro) și, pentru Liga 1, la LPF, un tabel cu componenții clubului care au fost testați RTPCR sau prin test antigen rapid pentru COVID-19. Acesta trebuie să conțină numele, prenumele, funcția, data recoltării testului, tipul de test efectuat și rezultatul. De asemenea, trebuie trimis și un document cu buletinele de analiză scanate, precum și deciziile DSP în urma eventualelor anchete epidemiologice. Acest model de informare se va menține pe toată durata competiției.

Suplimentar față de cele de mai sus, vor fi prezentate documentele aferente fiecărei persoane din delegația unei echipe (staff + jucători + alți oficiali) la fiecare meci disputat de echipa respectivă. Astfel, pentru jucători, Certificatul Verde (QR code) trebuie să fie anexat carnetului de joc (la fel ca și viza medicală – condiție pentru dreptul de joc), arbitrul având obligația verificării acestor documente. Pentru evitarea oricărui dubiu, doar în situația jocurilor la care participă jucători minori (exceptați de la testare), obligația prezentării QR Code-urilor se aplică doar pentru membrii delegației (staff+jucători+alți oficiali) majori.

Testele pentru depistarea infecției cu virusul Sars-CoV-2 prevăzute în acest protocol sunt considerate valabile numai dacă sunt făcute în unități avizate de Ministerul Sănătății și efectuate în conformitate cu metodele aprobate de Ministerul Sănătății, prin Ordinul Ministrului Sănătății numărul 1.513/2020.

Care e schema de…testare?

Testarea jucătorilor, a staff-ului tehnic, staff-ului medical, și a personalului de suport implicat în activitatea echipei (prezent în cantonament și la meciuri) se va face după cum urmează:

T1 – cu 2 zile înainte de primul meci;

T2,3,4…din 14 în 14 zile dacă se folosește metoda RT-PCR / T2,3,4…din 7 în 7 zile, dacă se folosesc alte metode de testare aprobate de autoritățile sanitare responsabile;
Orice club care nu îndeplinește cerința testării va fi considerat ca neprezentat la meci (…)”, sună o parte din noul Protocol de Desfășurare a Competițiilor.

Neprogramare dar și…amendă

La capitolul sancțiuni, dacă un club nu respectă calendarul de testare, după cum este prevăzut mai sus, va fi sancționat prin ”neprogramarea la joc cu aplicarea prevederilor art. 79 din Regulamentul Disciplinar”. În același timp, cluburile vor fi aspru sancționate în cazul în care vor apărea cel puțin trei cazuri pozitive și se dovedește, ulterior, că nu au fost respectați termenii legali:

”În cazul în care la un club apare un focar de infecție, (minim 3 persoane din cadrul clubului, indiferent de funcția deținută, sunt depistate cu rezultat pozitiv la testarea specifică pentru COVID 19), dacă se constată culpa clubului cu privire la nerespectarea prevederilor Protocolului privind reluarea competițiilor, clubul în cauză va fi sancționat cu o penalitate sportivă de 100.000 lei”.

Mai rămâne de văzut ce vor decide autritățile și în privința spectatorilor în ședința de mâine, existând riscul ca stadioanele să fie din nou închise total în România, chiar și pentru persoanele vaccinate.

1
2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.