Sporturi de contact

Arădeanca Bianca-Elena Prodan a spart hegemonia rusoaicelor la sambo: „Trebuie să gândești mult, dar un rol a jucat și ambiția și dorința mea”





La mijlocul lunii trecute, Bianca-Elena Prodan (19 ani), sportivă originară din Sfântu Gheorghe, dar stabilită de ceva timp la Arad, a devenit noua campioană mondială de tineret și juniori la sambo, la categoria de greutate + 80 kg. În finala de la Salonic (Grecia), Bianca a trecut de rusoaica Iulia Kalgina, favorită la câștigarea titlului mondial. Într-un interviu pentru site-ul FIAS, luptătoarea antrenată la Arad de Arpad Nagy și Dorin Drimbe a vorbit despre trucuri tactice și despre rolul unui antrenor în succesul ei, aici referindu-se în special la tehnicianul de la lotul național, Viorel Gâscă.

– Bianca, în meciul final erai condusă cu 1-0 de către sportiva rusoaică, dar ai reușit să-i smulgi victoria. Cum ai făcut?

– Antrenorul m-a ajutat foarte mult, a reușit să-mi ridice moralul. Și, desigur, a jucat un rol ambiția și dorința mea puternică de a câștiga.

– Cum a contribuit antrenorul la victoria ta în acest turneu?

– Mult! Când încep să-mi pierd încrederea, este foarte important pentru mine ca antrenorul să mă susțină. În acel moment, el mă ajută foarte mult, îmi spune cum să fac și cum nu trebuie să acționez. Din colț, antrenorul vede altfel lupta decât simt eu pe saltea.

– Anterior, printre sportivi, exista o părere că dacă te găsești într-o luptă cu un sportiv rus, poți să-ți faci bagajele. Așa este și acum? Și cum este să câștigi în fața unui sportiv rus în finala principalului turneu de tineret al anului?

– Am participat la numeroase antrenamente și cantonamente, fac sport de câțiva ani, așa că este foarte important pentru mine să aud sfaturi de la antrenor. Dacă el spune că trebuie să fac o aruncare într-un anumit moment al luptei, atunci trebuie să-l ascult și să fac aruncarea.

-Adică, înainte de a ieși pe saltea împotriva rusoaicelor, nu te simți nervoasă?

– Nu, pentru că și rusoaicele sunt oamen, cu două brațe și două picioare (râde) .

– Ce tactici ai ales pentru lupta finală?

– Dacă adversarul apucă prin stânga, trebuie să te întorci la dreapta.

– Este acesta un fel de truc sportiv?

– Exact. Dacă adversarul tău se întoarce la dreapta, trebuie să mergi la stânga și invers. Acesta este așa-numitul mod de luptă cu două părți. Deoarece sportiva din Rusia rus făcea în mare parte aderență la stânga, m-am prefăcut că merg la dreapta, dar m-am întors la stânga.

-Stilul tău de luptă în două sensuri poate fi comparat cu un fotbalist care joacă la fel de bine cu ambele picioare?

– Cred că aceasta este o comparație potrivită.

– Mai întâi ai devenit campioană europeană (n.a. de tineret, în luna mai, la Limassol – Cipru) , apoi campioană mondială. Care este secretul succesului?

– Secretul este ambiția – vreau să fiu întotdeauna prima!

– Toată lumea sau aproape toată lumea are ambiții, dar ambițiile singure nu sunt suficiente…

– Văd și simt că antrenorul are mare încredere în mine. Și credința lui este cea care mă ajută să înving.

-De ce ai ales sambo?

– Îmi place sambo, este un sport complex, versatil în comparație cu judo. Aici trebuie să te gândești mult, nu este suficient să acționezi, trebuie să te gândești la ceea ce faci.

-Ce urmează pentru tine?

– Să dea Dumnezeu ca anul viitor să câștig din nou „aurul”. Am ajuns în Grecia din cantonament și din Grecia am plecat din nou în cantonament, care va dura până pe 10 noiembrie. Apoi naționala de seniori va zbura la Campionatele Mondiale de la Tașkent (Uzbekistan), iar eu voi pleca acasă.

[VIDEO] Iuliia Kalgina (Rusia) vs Bianca Prodan (România). categoria junioare peste 80 de kg, la Campionatele Mondiale de sambo pentru tineret și juniori 2021









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button