Baschet

După 8 ani e din nou finală, conturi încheiate cu 3-0: FCC Baschet UAV Arad – CSM Satu Mare 60-55





O Polivalentă arădeană plină și frenetică le-a primit pe „galben-albastre”  pentru matchpointul semifinalei Ligii Naționale de Bacshet Feminin contra vicecampioanelor en-titre de la Satu Mare. Și după 95-93 și 77-73 la Satu Mare a urmat un 60-55 (17-13, 9-19, 19-13, 15-10). Meciul din această seară a fost pur și simplu electrizant, intrându-se în ultimul sfert la egalitate de puncte. Doar că în fața unui public spumos, ca în vremurile bune, de glorie, ale ICIM-ului, Hadzovic și colegele sale nu le puteau ierta pentru a treia oară consecutiv pe elevele lui Lopez. 3-0 a fost scorul final al semifinalei FCC Bacshet UAV Arad – CSM Satu Mare și „galben-albastrele” o vor întâlni în ultimul act pe marea favorită la recâștigarea titlului, Sepsi Sfântu Gheorghe. Covăsnencele au încheiat și ele conturile în trei partide cu Phoenix Simona Halep Constanța, 76-70 fiind scorul succesului din această seară, de pe Litoral.

Gazdele au început mai bine

Hadzovic, Manea, Keys, Vitulova și Manea a fost primul „5” ales de Bogdan Bulj pentru confruntarea ce putea asigura calificarea în finală a arădencelor după 8 ani de zile. Așadar miza era enormă și asta s-a simțit și în evoluția celor două combatante. Brațele au cam tremurat pe aruncări și s-au marcat foarte puține puncte în primele 10 minute. Vaida a deschis tabela cu o aruncare din căciulă, dar Ardelean răspunde cu prima „triplă” a partidei. Au urmat încă două minute de eficiență pentru cele două formații, apoi apărările, dar și imprecizia la finalizare au „înghețat” puțin disputa. Vitulova a oprit „seceta” cu două puncte, după care Keys și -a trecut și ea în cont primele puncte de la distanță. 17-13, la finalul primului sfert.

CSM-ul, mai eficientă în sfertul doi

Tot extrema de peste Ocean a deschis „balul” în aceeași manieră după prima pauză mică, dar Kostowicz și Sotiriou  au ținut scorul strâns. Arădencele au ratat de prea multe ori din poziții excelente, iar Taylor a adus egalarea după 16 minute de joc: 21-21. Vitulova a punctat din nou într-un moment dificil, dar 1 minut mai târziu aceeași Taylor și-a dus formația în avantaj: 25-24. Bulj a cerut time-out, dar tot sătmărencele punctează și la reluare prin Ardelean și mai ales Biszak, de trei puncte. Manea mai reduce „daunele” înainte de pauza mare: 26-32!

Revenirea „galben-albastrelor”

Fosta jucătoare a Aradului, Marta Fodor a fost cea care a deschis lista marcatoarelor după pauză, iar gazdele păreau să aibă un munte de urcat. Primul pas l-a făcut Vaida, al doilea Keys (2 puncte cu liberă transformată), urmate de Vitulova, Akathiotou și din nou Keys: 37-36, în minutul 25. Apărarea amfitrioanelor a început să funcționeze și ea  spre mijlocul reprizei, dar nu și pe spre finalul ei, când Ardelean concretiza cu trei puncte revenirea la comandă a formației sale: 41-45. Andreona Keys, cu 4 „libere” transformate a fost cea care a scris concluzia sfertului trei: 45-45!

Final pe muchie de cuțit cu Vaida și Hadzovic, decisive!

Sfertul decisiv a început cu trei puncte ale oaspetelor, venite pe mâna lui Cucu, după care a marcat și Dzombeta, iar Bulj a cerut time-out la 45-50. Căpitanul Hadzovic a dat din nou semnalul revenirii, iar Keys a fost din nou impecabilă la „libere”. Conaționala Taylor a copiat-o și Satu Mare era în avantaj după 35 de minute de joc: 51-53. Au urmat ratări sub ambele panouri, dar Vaida, Akathiotou și Keys au fost purtate de minunatul public spre punctele ce o ducea pe FCC la 57-54 cu 110 de secunde înainte de final. Vaida a recuperat două baloane prețioase în „căciula” proprie, ba chiar a mai și marcat o „liberă”, iar sătmărencele au fost hipnotizate de „vulcanul” din Polivalenta de pe Mureș care sărbătoarea deja victoria. Când Hadzovic a mai înscris două puncte lucrurile erau deja limpezi. 60-55, rezultat final și  Aradul este din nou într-o finală de campionat național după o așteptare de 8 ani de zile.

Formații și marcatoare:

Arad:  Keys 24 (2×3), Hadzovic 10,  Vaida 9,  Akathiotou 7,  Vitulova 6 , Manea 4, Ghiţă, Mîrne-Nagy. Antrenor: Bogdan Bulj.

Satu Mare: Taylor 15, Kostowicz 10, Ardelean 8 (2×3), Cucu 7 (1×3), Dzombeta 6, Sotiriou 4, Biszak 3 (1×3), Fodor 2. Antrenor: Miguel Lopez

FOTO: Ciprian Petcuț

7 comentarii

  1. Felicitari pentru victorie si pentru calificarea in finala. Din pacate nivelul basketului actual romanesc este destul de scazut. Am vazut enorm de multe erori de transmitere, aruncari aiurea, faulturi, timp expirat..etc Si Aradul si Satu mare sint sub nivelul de acum15-20 de ani…in regres.

    0
    0
    1. În primul meci al semifinalei dintre cele două echipe, s-a terminat 95-93. S-au dat multe puncte si in al doilea meci (77-73). Despre ce vorbim atunci? Duelul de la Arad a avut prea mare miza incat sa nu se greseasca de ambele parti. Bravo echipei pentru calificare, face cinste Aradului!

      0
      0
    2. D-le Cosmin, de ce minimalizati, ba chiar dezapreciati orice performantă a echipelor arădene? Cum de nu vedeti ce jucătoare sunt în campionat? americance, sârboaice, grecoaice, cehoaice. Cred că e mai tare campionatul acum decât atunci. Viteza de joc e mai mare acum. Mă uitam ce meci a fost cu Satu Mare, ce presing, ce luptă…cum puteți spune că e campionat slab??? Fetele au luptat pe viață si pe moarte să ajungă aici, în finală. Este deja o mare performantă, dar ele se vor bate si pentru titlu cu o echipă extrem de puterncă a lui SEPSI. Aradul are echipă bună, muncitoare, cu jucătoare din tări cu traditie în baschet. Ar fi bine să le recunoasteți valoarea si dârzenia cu care luptă. Prea putini le dădeau șanse cu Satu Mare dar ele s-au mobilizat si au reusit surpriza, si încă cum…??? 3-0. Felicitări fetelor! Sunteți deja campioanele noastre!

      0
      0
  2. FELICITARI !!!
    Noroc ca avem putin sport la nivel inalt in acest oras , UTA si BASCHET UAV , alfel am fi un fel se Caracal.. in care politicul se zgarceste sa aprobe fonduri desi ele fac cinste Arad-ului.
    In rest pauza totala…si infractionalitate.

    0
    0
  3. Lumea scandeaza icim icim desi nu mai are nici o legătură echipa asta cu firma lui Faur! cum nici UTA cu fabrica defuncta de textile! ar trebui să o numim icim dar nu ca acronim ci ca nume propriu!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button