Baschet

FCC Baschet UAV Arad pornește din postura outsiderei în finala cu Sepsi, se anunță 3000 de spectatori în primele două meciuri din Secuime!





Primul obiectiv stagional al FCC Baschet UAV Arad a fost îndeplinit. Baschetbalistele de pe Mureș sunt din nou într-o finală de campionat național după 8 ani de zile, depășindu-și ușor condiția. Ca buget, gruparea „galben-albastră” este destul de mult sub SIC Sepsi Sfântu Gheorghe și CSM Satu Mare și – totuși – le-au depășit fără drept de apel (3-0) pe fetele lui Lopez în penultimul act al întrecerii.

Prin implicarea Universității Aurel Vlaicu, dar și al partenerilor mai vechi, FCC Environment și autoritățile locale, lotul este mai competitiv decât în sezoanele precedente, când pragul locul 3 nu a putut sub nicio formă depășit. Pasul înainte a fost făcut în această primăvară, însă va putea cu adevărat emite pretenții formația la Bulj  la titlu în fața colosului din Secuime? Campioana ultimelor cinci ediţii de campionat nu pare a avea prea multe slăbiciuni, însă nici ADN-ul Aradului nu poate fi ignorat. Până la urmă, ca şi palmares, clubul de pe Mureș stă mai bine cu cele 9 titluri obţinute de-a lungul istoriei, ultimul în 2013. Și, până la urmă, Aradului îi convine statutul de outsideră, cucerind nu o dată laurii după ce au pornit în ultimul act cu şansa a doua.

Sepsi domină baschetul românesc din 2015 încoace! Rusz: „Felicităm Aradul, a ajuns acolo unde îi este locul!”

După succesul spumos din semifinale, conducerea și stafful tehnic au vorbit despre obiectivul stagional atins, așa că presiunea de pe umerii jucătoarelor dispare. Până la urmă, FCC Baschet UAV nu va avea multe de pierdut în faţa lui Sepsi, fără a uita niciun moment că foamea de trofee a tânărului lot al Aradului e mare. Poate și setea de revanșă a lui Hadzovic et. comp. e la aceeași cotă, căci Sepsi a câştigat categoric în cele două meciuri din sezonul regulat, 76-44 acasă şi 82-63 în deplasare. Până una alta, trupa din Secuime felicită noua finalistă și susține că aceasta a e din nou acolo unde îi este locul. „Aveam în vizor faptul că vom juca cu Aradul, pentru că Satu Mare avea 14-15 meciuri în șase săptămâni în care au suferit. În 6-7 jucătoare nu puteau juca la nivel înalt. Felicităm Aradul, care a ajuns acolo unde îi este locul, sper să jucăm meciuri frumoase ca acum câtiva ani, meciuri bune, cu sala plină. Într-o finală nu cred că o să conteze ceva foarte mult, o să conteze micile amănunte, iar ca cel mai bun să câștige! Fiecare meci este foarte greu, tot timpul ne concentrăm la următorul. Câteodată câștigăm la 30-40 de puncte, dar nu înseamnă că suntem cu atât mai buni, ci poate doar că fetele sunt mai concentrate. Dar, tot timpul știm că toată lumea vrea să bată campioana, e greu de menținut foarte mult timp o ștachetă și știm că vom putea pierde câteodată, dar încercăm să luptăm până la capăt”, afirmă managerul lui Sepsi, Istvan Rusz.

 Unde s-ar putea juca tactic finala?

O victorie în primele două meciuri din Secuime ar face ca FCC UAV să joace cu trofeul pe masă acasă, în faţa vulcanicului public arădean, iar valorile s-ar putea echilibra mai mult decât niciodată. Apropo de raportul de forţe, Sepsi pare a fi o echipă mai legată şi solidă, cu jucătoare nu foarte înalte, dar explozive şi foarte bune aruncătoare chiar şi de la distanţă, cum ar fi americancele Wallace sau Jones, muntenegreanca Pasic, fostă jucătoare a Aradului, dar şi Ghizilă, Podar sau Cătinean, jucătoare românce destul de tinere, care excelează sub comanda  bosniacului Zoran Mikes. Va conta însă absenţa lui Anne Marie Părău, una din cele mai bune coordonatoare de joc din ţară, care din cauza sarcinii nu a putut să îşi ajute colegele în acest sezon. Dacă Sepsi stă excelent la fundaşi şi extreme, problemelor lor apar mai mult la nivel de pivoţi, posturi asigurate în special de americanca Fraser şi israelianca Raber. Aşadar, avantaj important sub panouri pentru echipa arădeană, cu Vitulova şi Vaida în prim-plan, dar cu Ghiţă, Nagy sau chiar Sutherland pregătite să intre pe teren. Aşii din mâneca lui Bulj rămân însă tot jucătoare rapide, tehnice şi bune aruncătoare, în special căpitanul Hadzovic şi cipriota Akathiotou, care alternează la coordonare şi pe extremă, cu surpriza Manea oricând capabilă să aducă un plus în joc. Coşghetera americancă Keys, jucătoare de forţă şi precizie, a fost foarte bună şi în semifinală, iar în ultimul act promite să fie la fel de decisivă pentru FCC UAV. Rămâne de văzut cine va câştiga duelul tactic al tehnicienilor din spaţiul yugoslav, Mikes având avantaj în faţa lui Bulj datorită experienţei şi performanţelor de până acum.

Bulj: „Mizăm pe forța grupului”

Până acum, Bogdan Bulj a fost un atu important în drumul spre finală, tehnicianul venit din ţara vecină aducând multă motivaţie şi determinare în jocul echipei, dar şi plusuri la nivel de  tactică. „Revin la semifinală, am făcut trei meciuri foarte bune cu Satu Mare, un adversar foarte puternic și diferența a făcut-o spiritul de echipă. Am fost unite, nu am cedat nici o clipă, lucruri foarte importante pentru echipă. Meciul cu Alexandria (n.a. pierdut și pe mâna arbitrilor) ne-a făcut să ne dăm seama despre aceste lucruri, am jucat foarte bine în continuare cu Satu Mare și în acest moment suntem mental la cote înalte. După semifinală am avut o săptămână să ne refacem și să pregătim meciul de la Sepsi. Toată echipa este pregătită să jucăm, o luăm pas cu pas, vom lupta, vrem să facem două meciuri foarte bune. Sepsi este o echipă mare, au jucătoare experimentate ca participare în finale naționale, noi mizăm pe forța grupului. De când am venit, am luptat pentru toate mingile și am câștigat, echipa a dovedit o energie foarte bună, lucru important în perspectiva finalei. Tot staff-ul am făcut toate pregătirile împreună, lucruri importante pentru o echipă. Am dovedit în semifinală, toți am fost uniți şi alături de sponsori și suporteri am făcut rezultate uimitoare”, afirmă antrenorul sârb al FCC Baschet UAV Arad.

Primele meciuri, într-o „Sepsi Arena” arhiplină

Așadar, se anunţă spectacol total în Sepsi Arena, unde se vor disputa primele două meciuri din seria ultimului act (n.n. se joacă după sistemul „cel mai bun din 5 meciuri”), miercuri, 20 aprilie, ora 17:30 şi joi, 21 aprilie, ora 19. Fiindcă avem parte de un cuplaj de zile mari mâine, la Sfântu Gheorghe, cu primul joc al finalei la baschet feminin și apoi (ora 19,30) confruntarea fotbalistică din cadrul sfertului de finală, dintre Sepsi și CS U Craiova, „Sepsi Arena” va fi plină ochi, adică 3000 de spectatori. Iar dacă echipa favorită câștigă miercuri, probabil că afluența de suporteri se menține și joi. Apoi, finala se va muta în Polivalenta arădeană, unde marţi, 26 aprilie, ora 19, este programat meciul cu numărul 3, transmis în direct de TVR Timişoara. Dacă va fi nevoie, vom avea meciul 4, miercuri, 27 aprilie, tot la Arad, iar un eventual decisiv s-ar juca la Sfântu Gheorghe, pe 30 aprilie.

Cele două finaliste din acest sezon au mai luptat de două ori cu un trofeu pe masă, în ultimul act al Cupei României. Prima finală de cupă a fost în 2014, când „galben-albastrele” au avut câștig de cauză cu 67-61, la Târgoviște. În 2020, echipa arădeană revenea în finala Cupei, dar pierdea cu 67-80 pe terenul lui Sepsi SIC. Este însă prima oară când cele două echipe se înfruntă într-o finală de campionat.

FOTO: baschetarad.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button