UTA Arad

Câte datorii a acumulat UTA în primul său an (calendaristic) bifat în Liga 1 de la promovare?





Toate cluburile din Liga 1 au fost obligate, prin Regulamentul de Licenţiere a cluburilor şi de Fair-Play Financiar al FRF, să publice rapoartele financiare pentru anul 2021. Excepțiile se numesc Gaz Metan Mediaş şi Academica Clinceni, echipe retrogradate matematic în eșalonul secund și strangulate de datorii și cu toate astea suma totală a debitelor strânse de restul de 14 competitoare depășește 100 de milioane de euro.

2021 e primul an calendaristic bifat de UTA în totalitate în elită (din 2008 încoace) și nu stă tocmai rău în acest clasament față de alte formații. 10.393.705 lei, puțin peste 2 milioane de euro, e suma datorată de „Bătrâna Doamnă” în special statului (care va fi eșalonată cum se întâmplă an de an), însă pe listă sunt și diverși furnizori. Situația nu e gravă, însă ne spune ceva despre proiecția bugetară anuală. Cu tot cu sprijinul Primăriei (care alocă aproximativ 800 de mii de euro în cele două sesiuni de proiecte pe fonduri nerambursabile), a banilor din drepturi TV (1,6 de milioane de euro) sau a sistemului de ticketing, abonamente și vânzări din materiale promoționale (aproximativ 600 de mii de euro), fără o infuzie anuală de 1,5-2 milioane de euro din alte fonduri private, pe lângă cele existe acum din contribuțiile sponsorilor (aproximativ 400 de mii de euro pe an), clubul va ajunge an de an în aceeași situație. Iar oamenii de afaceri uniți în jurul lui Simion Apreutese dorici să preia clubul UTA pot face asta, pe lângă faptul că ar putea umbla și la calitatea jucătorilor și staffului tehnic.

Până una alta, gruparea emblemă e pe poziția a 9-a în acest clasament al datoriilor, condus de Sepsi Sfântu Gheorghe. Surprinzător până la lămuririle sosite de la Laszlo Dioszegi, patronul covăsnenilor, care susține că 150.103.980 de lei, banii apăruţi la datorii pe teren lung, au venit din partea statului maghiar, când a fost construit noul stadion al echipei, şi reprezintă subvenţii. În schimb, CFR Cluj, cu datorii de 130 de milioane de lei, dar și U. Craiova (78 de milioane de lei), nu au multe alibiuri.

Datoriile echipelor din Liga 1:

Sepsi Sfântu Gheorghe – 170.163.737 lei

CFR Cluj – 129.856.351 lei

CSU Craiova – 77.795.108 lei

Dinamo – 44.863.903 lei

FCSB – 31.966.823 lei

Rapid – 31.331.038 lei

Farul – 29.424.935 lei

FCU Craiova – 29.334.207 lei

UTA Arad – 10.393.705 lei

FC Botoşani – 9.278.923 lei

FC Voluntari – 9.022.174 lei

Chindia – 5.062.283 lei

CS Mioveni – 3.371.922 lei

FC Argeş – 1.247.101 lei

TOTAL – 583.112.213 lei.

19 comentarii

  1. Hristos a-nviat tuturor!
    Nu mi se pare nimic deosebit.Este o suma infima care,in mare parte este asumata, (probabil) din punct de vedere fiscal.Cand ai datorii declarate catre stat,exista si niste scutiri la plata imozitelor sau esalonari.
    Nu trebuie sa existe datorii la jucatori,staff si personalul adiacent,asta este important.Doar asa poti cere performanta maxima si posibile aduceri de jucatori.Nimeni nu ar veni daca UTA ar fi considerata rau platnica.
    Faptul ca pana acum,unii dintre jucatorii buni pe care ne-am bazat constant doresc sa continue la UTA,cel putin la nivel declarativ,face dovada ca situatia este sub control.Nu prea cred ca altfel ar dori sa ramana doar pentru ca le place orasul, publicul sau stadionul..Sa fim seriosi…
    Bineinteles ca situatia actuala permite intr-un fel sau altul o infuzie de capital dar cu garantia ca UTA sa nu intre ulterior in colaps,la cel mai mic diferend sau interes privat.
    Momentan discutam de viitor,nicidecum de ce a fost si din ce cauza.Toate la timpul lor.Mai sunt 3 meciuri si trebuie ca fiecare dintre jucatori sa arate exact ceea ce pot(inca).
    Mult succes!

    0
    0
  2. Revin cu ceva foarte important!!
    Indiferent cine s-ar alatura ca investitor la UTA,sa nu fie din mediu politic sau dirijati din mediu politic,cu gir de pe acolo…altfel e „bai” mare!

    0
    0
  3. Nu exista nici o garantie ca, in viitor UTA , dupa o noua infuzie de capital, nu ar putea ajunge tot aici. Datoria este cam de 2 milioane de euro, si provine din citeva directii : 1. Plecarea unui sponsor serios ( Alexander). Lipsa unor sponsori seriosi…, locali, motivata si prin neputinta de a urmari banii dati, care intra intr-un ONG…necontrolabil 2. Aducerea pe bani a unor jucatori, care nu au produs nimic ( Wagner, de exempl venit gata accidentat, dar si Matei , Cardoso..si altii ..dar si atacantii de azi, fara minima valoare necesara,…platiti si…nu produc…nimic ), 3. Lipsa de folosire a tinerilor, care astfel ca UTA nu au mai promovat nimic…pentru vanzare. Juniorii UTA-ei sint prost pregatiti, prost alesi ( cu ce-i mai bun Patlagica decit Mar, Calin, Negoescu, pur si simplu…alungati ?),..se aduc de la Atletico…altii. Rar in istorie juniorii de la UT au fost atata de slabi,…iar Dl Pacurar…e cu salariul…la..zi. Sa bata la juniori Atletico,…pe UTA cu 5-0 este i n a d m i s i b i i l Atit Balint cit si Badea au o mare adversitate in a folosi tineri, Balint a indepartat….cu neseriozitate, toti tinerii, unii nefiind incercati…nici 5 minute. UTA ” s-a plimbat cu avioanele”…in stil de mare echipa,…dar cheltuiala asta nu s-a vazut….si…in rezultate. 4. In fine, cei ce conduc azi UTA nu au bani, ei au doar sustinere politica, in spate si interese personale, ( nu si un profesionalism…evident,..necesar la prima liga ), ei doar gestioneaza ceea ce vine, si de multe ori gestiunea lor e proasta. Cum ar explica Dl Meszar ca un club ca si Chindia….care nu a jucat de loc acasa…are datorii…mai mici ? Nu mai vorbesc de F C Arges

    0
    0
    1. Ca medic,va credeam putin mai cerebral,mai realist…Dvs observati care echipe sunt in acest top sub UTA?Chiar asteptati sa va explice dl.Meszar?
      Nu sunt altele decat echipele unde primarii sunt tartorii si dictatorii echipelor respective.Chindia,Voluntari,Mioveni si Arges,primari care instaleaza antrenori,ii demit,ameninta cu retragerea finantarii de parca ar fi banii mamicilor dansilor….
      Si asa cum ei sunt asa zisi lupi, paznici la stana(personala) de oi,credeti ca au interes sa apara datorii???…E circuitul banilor pe acelasi interes…Al primarului…Asta pana se sparge buba…
      Ma pufneste rasul ca Arges are datorii de 500.000 Euro…
      Daca nu intelegeti,va pot si desena un cerc si un sens de rotatie aleatoriu,la care pe diametru opus scrie la un capat „echipa” si la celalalt capat..”dom’ primar”…:-)))

      0
      0
      1. …mai du-te drakului de tâmpit! Cum încerci tu sa dai lecții la toți ,nu te vezi ce prostii îți debitează creierul ???

        0
        0
        1. Multumesc @Lotzi pentru epitete…Daca tu esti bine si linistit,ma bucur pentru tine!Tu sa fii sanatos!Cu mine sau fara tine,UTA va dainui,stai calm…
          Nu conteaza ca scrii cu o ura maxima din radacina,este dreptul tau…Conteaza doar ce lasi in urma ta!Eu am preluat iubirea fata de UTA din familie si o transmit mai departe,copiilor mei..Tu ce lasi?Ura?Da-i drumul!Vomita mai departe!

          0
          0
    2. Dl Cosmin… viata dvs trebuie sa fie foarte trista! Sustineti UTA, dar la orice articol veniti cu comentarii negative. Cred ca si daca o sa ajungem in finala Ch Lg gasiti ceva de reprosat cuiva…
      Repros dupa repros… mereu punctate frumos 1,2,3…

      0
      0
        1. Critica nu face nicidecum oameni puternici, mai ales cand e critica de dragul criticii si greu gasesti argumente obiective, eventual se simt puternici cei care critica (mereu), adica cei care dau cu bota. Altfel, nu reusesc sa-mi dau seama ce inseamna sa fii om „slefuit”.
          Expresia „linsul in doase” e o expresie frumoasa, populista, presupun ca e expresie luata din Nürnberg.

          0
          0
    3. Bateti moneda pe ONG necontrolabil, de parca ati sugera mereu ca aceasta forma de organizare este corupta (inseamna ca ar trebui sa nu mai donam nimic niciunui ONG, fie si unei organizatii pentru umanitarism, fiindca nu e controlabil ?).
      Cu ce a fost mai controlabila UTA lui Martian si cu ce ar fi UTA mai controlabila, daca ar fi doi sau patru patroni conducatori ?
      Nu forma de organizare defineste credibilitatea, ci cine o conduce si ce structura buna organizatorica exista, incluzand aici si comisia de cenzori sau alte comisii de monitorizare si control. Sa tot insistati ca ONG UTA e necontrolabil, e ca si cum ati sugera mereu ca Meszar nu e de incredere si fura, ceea ce mi se pare o atitudine total disgratioasa, asta nu mai e nicio critica obiectiva, ci calomnie.

      0
      0
      1. Bravo @Cucu!Foarte bine expus!Perfect punctat!Unde erau investitorii sau asociatii cand Martipan ne-a falimentat si dezafiliat?
        Teorema strutului cu capul sub nisip..Dupa razboi..multi eroi apar!Ca ciupercile dupa ploaie…Cine ar fi avut curajul sa creada intr-un nou proiect UTA si chiar sa reuseasca asta,in cele din urma.Iata-ne aici,cu bune si mai putin bune!Dar suntem aici!
        Ma incanta,sincer!Nici mie nu mi-au cazut bine sau nu mi-au placut multe,de-a lungul anilor.Experienta te invata,atunci cand nu te arunci in neant…Exemple sunt si vor mai fi…Calm,luciditate si incercarea,pe cat se poate de nu fi influentati de catre nimeni!

        0
        0
    4. Am stat foarte mult sa ma gandesc daca sa va raspund sau nu,daca ar avea rost direct pe punctele expuse,domnule doctor Cosmin…Probabil este deformatie profesionala de luat conspecte si notite din timpul facultatii dvs,asa era,stiu…Picioare in lighean cu apa rece si toceala.Stiu…cunosc fenomenul…Asa ca incerc sa va raspund tot pe 1-2-3 ale dvs…
      1:Sponsorul dvs „serios”Alexander,este atat de serios incat sezonul trecut cocheta cu UTA,apoi s-a gandit ca si-ar face imagine mai buna la CSA Steaua si a reziliat.A plans cineva dupa el?…Vise de abureala…Cand si-a dat seama ca nu exista loc de promovare in Ghencea,mai bine inapoi ar fi la UTA,cumva…Foarte serios,de viitor,ce sa zic?…Ce m-ar face sa cred ca nu se va razgandi din nou?Pare serios,nu-i asa?
      2:UTA nu a adus pe nimeni pe bani,nici macar pe Wagner,despre care amintiti.Pe bani se aduc doar pe grila de formare,maxim niste copii cu potential de viitor.
      3:Lipsa folosirii tinerilor nu se putea face,doar de dragul folosirii lor,cu toate ca si eu imi doresc asa ceva,enorm.Nu exista antrenor care are ca miza accederea in Play-off,ca sa riste,eventual doar la nevoie…Si cand nu iti iese,cu atat mai putin risti cu cruzi,copiii ca sa ajungi in nisipurile miscatoare…
      4:Cei enumerati de catre dvs,Mar,Calin,Negoescu,nu au fost crescuti de catre UTA si si-au manifestat dorinta de a pleca,sa joace titulari.Dar joaca pe undeva?Ca doar au vrut sa plece,ca sa joace…Unde joaca?Nu prea am auzit de fuga lor..Nu i-a dat nimeni afara.A fost o gestiune dictata de catre FRF,LPF,cu doi jucatori Under,care s-a schimbat brusc,pe unul singur…
      Punctele 5-4-6,sau cate doriti dvs..
      Nu pepiniera UTA-ei a furnizat spre Atletico,ci total invers.Cand Martipan a falimentat UTA,grupele de juniori respective,nu aveau in total 11 tricouri de joc si cateva mingi de antrenament,aduse de acasa.
      Ce aveti dvs cu domnul Meszar,personal,chiar nu conteaza,nu ne intereseaza…
      Deocamata,Acadamia UTA,este pe locul 7 in tara.Este in top si se lupta pe zonale,ba au trecut si de faza aceasta.
      Cat despre Atletico?Generatia 2007,nu a avut adersar.Golaveraj spre 100,un singur gol primit,chiar si acela din greseala.Atat de bazati sunt Atletico,incat si-au permis sa joace cu rezervele…lejer…
      Ce inseamna Atletico?Inseamna Meszar!Atat si nimic mai mult!
      Pentru mine,domnul Meszar este garantul UTA-ei,ca nu va lasa clubul pe maini straine,pe sfere de influenta,altfel ar fi renuntat demult!

      0
      0
  4. Datoriile denota un management nu tocmai profitabil. Se poate și mai rău, dar se poate și mai bine. Nea Meszar, unde e buba? Poate ne lămuriți puțin.

    0
    0
  5. Doctore ,Hristos a înviat !
    Păcat ca oameni ca tine numiți și așa-ziși doctori suferi de o anumită problema,care este Meszar ! Dacă nu era Mesar tu nu mai avea ce scrie !Sunt de-acord cu reproșurile dar rana ta sufleteasca de domeniul complexitati fata de o persoana devine o rana mai adinca!Daca lumea zice ca ești doctor ,atinci societatea noastră are de suferit enorm de pe urma unor oameni ca tine !

    0
    0
    1. Mă întreb de ce dam cu rahat in ceva ce am construit, de ce suntem mai complicati decât cursul natural al vieții, care este destul de simplu. Vă bateți joc (unii) de realizările așa cum sunt ale echipei noastre. Nu uitați că suntem undeva departe de unde ” se trage ceasul” , așa că luați aminte de ce sunt echipe precum Voluntari, Clinceni, Chiajna, etc, din zone unde sunt o grămadă de firme (Ilfov) in liga 1 sau 2. Va mulțumesc că ați citit și va apreciez pe cei care înțeleg realitatea cruda

      0
      0
  6. Probabil ca o mare parte a datoriilor vine din anii in care eram în B.
    Acolo, în afară de banii de la Primărie, și una două vânzări de jucători, plus ceva bilete de pe Motorul, nu prea mai intra nimic.

    Acum sunt bănuții din drepturile TV, plus bilete/abonamente mai multe plus ceva sponsori extra. Din cifrele enunțate în articol banii intrați în club sunt undeva sub 3,5 milioane de euro.

    Treaba conducerii e să facă această sumă să crească anual.

    Pas cu pas, fără să ne aruncăm cu capul în gard de dragul unor posibile performațe efemere/iluzorii. Situația Marțian trebuie evitată cu orice preț. La fel și cea din sezonul 2 cu Bara și Sandu.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button