Alte sporturi

Șahistul arădean Alexandru Balaban Voia a reușit surpriza la debutul Mondialului de șah pentru juniori!





România este în aceste zile gazda unei foarte importante competiții sportive, Campionatul Mondial de Șah pentru juniori (U14, U16 și U18) de la Mamaia, programat în perioada 6-16 septembrie. Șah Club Vados Arad, cu Alin Câmpeanu președinte, este reprezentat la toate cele trei categorii de vârstă: la U14 prestează cel mai bine cotat arădean, Filip Magold, medaliat cu bronz la Naționalele de șah clasic la categoria sa, care a și debutat la Mondial cu victorie în fața unui jucător ceva mai slab clasat decât el. Magold este favorit 10 la categoria lui și poate spera la o clasare cât mai bună. La U16, Vados îi are în competiția mondială pe Iulian Anghel, campion național și favorit 58 și Cristian Oltean, locul 6 la Naționale.

În fine, la categoria U18 îl avem pe Alexandru Balaban Voia (foto), care vine după o prestație foarte bună la Ared Open. De altfel, șahistul arădean este și performerul delegației de pe Mureș în prima rundă a Mondialului de juniori, el remizând cu un jucător mult mai bine cotat, nimeni altul decât maestrul FIDE din Ungaria, Juhasz Agoston! Balaban are 17 ani și este favorit 81 la Mondial, la categoria sa de vârstă concurența fiind acerbă, nu mai puțin de 109 jucători aliniindu-se la start. La Mondialul de la Mamaia participă peste 600 de sportivi din peste 70 de țări din lume, iar nivelul competiției este bineînțeles extrem de ridicat.

Alin Câmpeanu: „Competiția este lungă și sperăm la surprize plăcute”

În România nu am mai avut un Mondial după Revoluție și de aceea este un eveniment foarte important pentru șahul românesc. Am avut European, vom avea și anul viitor unul de copii, deci putem spune că avansăm și din punct de vedere organizatoric. Noi, cei de la Șah Club Vados Arad, avem patru sportivi la start, toți sunt debutanți la o astfel de competiție. Dintre ei, cele mai mari șanse la o clasare bună și cine știe, poate cu puțină șansă la medalie, le are Filip Magold, la categoria U14. Competiția este foarte lungă, sunt în total 11 runde, abia a trecut prima. Sperăm la surprize plăcute, așa cum a reușit să facă în debut sportivul nostru, Alex Balaban Voia, la categoria cea mai mare de vârstă, care e și cea mai grea”, ne-a declarat președintele clubului Vados, Alin Câmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button