Cluburi polivalente

CS Universitatea Arad – în vârful lumii prin luptătoarea de sambo Bianca Prodan! „17 ani de muncă își spun cuvântul, suntem mândri de ea“

Recent, Bianca Elena Prodan a dus Aradul și Clubul Sportiv Universitatea pe cea mai înaltă treaptă a podiumului mondial. Sportiva de 21 de ani născută la Sfântu Gheorghe, dar stabilită în orașul nostru de trei ani, a devenit dublă campioană mondială la sambo pe plajă în Republica Dominicană, acolo unde a luptat „sub tricolor”.

Prodan: „Pregătirea din cantonamentele lotului național m-a ajutat foarte mult, visul meu – o medalie olimpică”

Mai întâi, Prodan și-a bătut toate adversarele senioare la categoria +72 kilograme, pe Audrey Puello (Republica Dominicană), Nicole Castro (Costa Rica) și pe rusoaica Olesya Tkachenko, în marea finală. A doua zi, „studenta” din Arad a luat medalia de aur și cu echipa României, pregătită de Viorel Gâscă, după ce și-a câștigat toate cele patru meciuri din finală. „Practic sportul de 17 ani, am început cu judo și de vreo doi ani jumate practic sambo. După ce mi-am încheiat cariera la judo, la Deva, am zis că nu o să mai fac sport niciodată. Dar, datorită domnului Árpád Nagy, care a avut încredere în mine, m-am axat pe sambo. După câteva săptămâni de antrenamente, am participat la europene, unde am ieșit campioană la tineret și vicecampioană la seniori. Și de acolo a început, practic, cariera mea în sambo. Am deja un palmares destul de frumos, medalii europene, mondiale, cupe, Grand Prix-uri și tocmai ieri a venit și titlul național la senioare. Acesta l-am obținut chiar acasă, în sala noastră de la Universitate, iar acest rezultat  îmi permite să reprezint România la Campionatul Mondial de seniori. Pregătirea din cantonamentele lotului național m-a ajutat foarte mult. Acolo nu poți să te duci la magazin, să-ți iei un suc sau să ieși în oraș și să pierzi nopțile. E un program fix, la ora 10 ești în pat, pentru ca a doua zi să fi pregătit de două antrenamente tari, nici nu prea ai timp de altceva. Doar duminica o avem liberă, ne recreăm și după aceea o luăm de la capăt. Cantonamentul de la Piatra Arsă, din ianuarie și cel de la Cheile Grădiște, din luna februarie, sunt sfinte. Însă, până una alta, vreau să închei cu încă o medalie acest an, la Campionatul Mondial din Armenia, din luna noiembrie. Mai stau puțin acasă și apoi intru pe ultima sută de metri cu pregătirea”, a spus Prodan,  care a mai recunoscut că refuzat convocarea la lotul național de judo, preferând să participe doar la „naționale” la acest sport. Totodată, tânăra luptătoare a recunoscut că visul ei este o medalie olimpică, în SUA, la Los Angeles, peste 5 ani.

Lile: „Acum vă dați seama de ce sunt eu atât de mândră de studenții noștri”

Rectorul Universității Aurel Vlaicu, Ramona Lile a ținut să fie alături de campiona mondială de sambo, de Ovidiu Șerban, managerul CS UAV și Cristina Szabo, șefa secției de judo și sambo a grupării arădene. „Acum vă dați seama de ce sunt eu atât de mândră de studenții noștri, de partenerii noștri, de Ovidiu și de club. În cazul Biancăi cei 17 ani de muncă își spun cuvântul, noi nu putem decât să o sprijinim cu tot ce putem noi și să ne bucurăm că a ales să rămână la Arad și să învețe la Universitatea noastră. La cât de ambițioasă este și fiind obișnuită cu munca de mică, sunt sigură că ne vom mai mândri cu rezultatele sale la nivel mondial”, a spus Lile. „Chiar dacă Bianca e tânără, încă practică sportul după vechea școală, căci cea veche nu aduce rezultate în România. Noi, românii, încă trebuie să muncim, să facem două-trei antrenamente pe zi, altfel nu avem nicio șansă în fața forțelor mondiale, indiferent de ce sport vorbim”, a completat Ovidiu Șerban, conducătorul CS UAV Arad.

Szabo: „Câte o cupă din partea Universității pentru fiecare campion mondial prezent la Arad”

Șefă a secției de judo și sambo de la gruparea arădeană, Cristina Szabo a fost implicată sută la sută și în organizarea „naționalelor” de cadeți și seniori de sambo, de la Sala UAV-Mihai Botez. „Cred că am avut o prezență mai bună decât la naționalele de judo, cred că sportivii și antrenorii lor se simt bine la Arad. Despre rezultatele noastre nu pot spune că suntem foarte mulțumiți, avem șase campioni naționali, printre care și Bianca. Ne mândrim cu ea, e campioana noastră mondială chiar la primul ei an ca senioară, dar trebuie să mulțumim conducerii Universității, doamnei rector Lile și domnului Ovidiu pentru că au crezut și cred în ea și, în general, în secția noastră de judo și sambo. Ne-au ajutat să organizăm, zicem noi, foarte bine aceste naționale de sambo, iar fiecare campion mondial la individual și cu echipa a primit câte o cupă din partea Clubului Universitatea”, a spus Szabo. Sportivii Daniel Natea, Maleika Volha, Cristina Blănaru, Cristina Bondar, Gabriel Râmă, Cristian Bodârlău și Daniel Diaconescu și antrenorii Viorel Gâscă și Robert Andreescu au primit câte o cupă din partea organizatorilor.

Printre campionii mondiali cu echipa României de sambo pe plajă se mai află un arădean. Este vorba despre Cristian Bodârlău (categoria 88 kg), sportiv originar din Nădlac, crescut de profesorul Adrian Rău, care a devenit cadru MAI la București și concurează acum pentru Steaua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button