Glorii arădeneUTA Arad

UTA se desparte de unul dintre marii săi căpitani: Iosif Lereter a câștigat două titluri în „alb-roșu” și e printre eroii „Momentului Feyenoord”! + VIDEO


Cu puține ore înainte de meciul cu Sepsi Sfântu Gheorghe, ce marchează revenirea elevilor lui Mircea Rednic acasă după patru luni de exil, familia UTA-ei se îmbracă în doliu. În această noapte, la Timișoara, a încetat din viață, unul dintre marii capitani ai „Bătrânei Doamne”. Iosif Lereter avea 90 de ani, iar gruparea arădeană se desparte cu regret și imensă recunoștință de el:

”Ne luăm rămas-bun de la unul din marii Căpitani ai UTA-ei, unul din marii eroi dintr-o Generație de Aur a Bătrânei Doamne: azi-noapte s-a stins Iosif Lereter, lider al vestiarului roş-alb în anii ultimelor două titluri. 

„Loli”, cum i-au spus colegii de echipă, s-a născut pe 23 iulie 1933, la Oțelu Roşu. Acolo a ṣi început fotbalul, apoi s-a afirmat la Politehnica Timişoara, alături de care a câştigat un prim trofeu, Cupa României. A venit la UTA pe când avea 36 de ani, vârstă la care erau greu să se gândească la mărire, dar el a fost uimitor aici! În jurul lui au clădit Coco Dumitrescu şi Ioan Reinhardt acea echipă formidabilă care, pe lângă cele două titluri, a făcut furori cu „Momentul Feyenoord” din 1970 sau cu „Primăvara Europeană” de doi ani mai târziu. 

A jucat un meci pentru naționala României, iar în 1971 a devenit primul fotbalist român cu 300 de meciuri pe prima scenă. Maestru Emerit al Sportului,  a îmbrăcat tricoul Aradului până în 1972, când s-a retras în aplauzele întregului nostru stadion. 

A antrenat mai târziu Constructorul Timişoara şi UMT, a fost preşedinte la Poli, profesând în acelaşi timp ca inginer în oraşul de pe Bega. În 1991 s-a mutat în Germania. 

A revenit în dese rânduri la Arad, unde familia UTA l-a primit cu bucurie de fiecare dată. 

Mergi cu bine, Iosif Lereter! Bătrâna Doamnă îți mulțumeşte pentru tot ce i-ai oferit şi va privi mereu spre locul tău din Panteonul colorat în roşu şi alb” – e mesajul transmis de clubul UTA pe site-ul oficial.

Mai jos puteți lectura un material făcut pentru sportarad.ro de colegul nostru Radu Romanescu în urmă cu un deceniu despre Iosif Lereter:

Când am plecat, Dumitrescu a declarat în Sportul – dacă aș mai avea un Lereter în teren, n-aș mai avea probleme!”

„Hai că te caută cineva de la UTA”, și-a amintit Lereter cum l-au abordat șefii Aradului.

Suntem în 1967, pe când fotbaliștii nu aveau contracte pe durate determinate. Primeai dezlegarea de la club, plecai. N-o primeai, puteai să pleci, dar stăteai în ‘carantină’ șase luni. „Eu mă gândeam că, la 34 de ani, nu vreau să stau pe bancă, așa că am zis nu”, continuă apărătorul de altădată, cu o vigoare şi o supleţe care se potrivesc perfect cu cele arătate în vechile poze.

„Dar dacă poți să joci imediat la noi?”, au insistat utiștii.

„Loli”, cum era alintat în vestiar, povestește exact cum s-a făcut mișcarea: „Kukla, de la UTA, intrase la Facultatea de Agronomie și timișorenii repede au venit la Arad. Utiștii au fost de acord să-i dea dezlegarea, dar au cerut-o pe a mea. Cei de la Poli le-au spus că poate mă las, dar arădenii le-au răspuns – atunci noi pierdem un jucător, voi câștigați unul!”.

Șefii nu mai știu să organizeze

La aproape cinci decenii, UTA și Poli nu se mai luptă să-și aducă jucători una de la alta, fiecare căutându-și mai degrabă propria identitate. „Mă întristează faptul că și Timișoara și Aradul sunt la pământ cu fotbalul. Și să nu îmi spună cineva că aici nu sunt șefi de fermă sau de firmă! Sunt, cu grămada, dar nu știe nimeni să organizeze. Ghinionul e că în fotbal mai întâi trebuie să arăți, apoi ești ajutat. Și eu, când am venit la Arad, Dumitrescu a întrebat ce e aici, cimitirul elefanților?”, explică Iosif Lereter.

Recunoscut pentru severitatea sa, bazată pe principiul că părintele își sărută copilul doar în somn, Nicolae Dumitrescu nu și-a ascuns însă tristețea atunci când Lereter, la 39 de ani, se despărțea de UTA.

Valoarea veteranului îl cucerise. „Când am venit la Arad, aveam 34 de ani. Broși (n.r. Ladislau Brosovszky) avea 17 ani! Când am plecat, Dumitrescu a declarat în Sportul – dacă aș mai avea un Lereter în teren, n-aș mai avea probleme!”

Un bilet pe parbriz!

Se spune că fotbalul nu se schimbă, doar actorii sunt mereu alții. Iosif Lereter zâmbește și ne face să zâmbim, reamintind o pățanie cu același Nicolae Dumitrescu. „Eram într-o seară într-un restaurant, să mănânc, iar el mi-a lăsat bilet pe parbrizul de la mașină: Este ora 12,00 și nu ai ajuns acasă. A doua zi, i-am zis: Nea Nicu, eu v-am spus vreodată ceva că jucați remi până la 4 dimineața? Atâta timp cât joc bine, trebuie să mă bagi. Că te bate lumea dacă nu mă bagi! Și dacă nu mai pot să joc, plec singur”.

Banii tăiați de partid

În cei cinci ani petrecuți la Arad, Lereter a uimit: în ciuda vârstei care trimitea cu gândul la retragere, a continuat să joace la cel mai înalt nivel. Și poate ar mai fi făcut-o mai departe, dacă nu apărea o imixtiune PCR-istă. „Eu am plecat certându-mă cu partidul. Am câștigat două campionate, iar în al treilea eram pe locul 9. A venit Derban (n.r. din partea partidului unic de-atunci) aici, a ținut o ședință și ne-a spus că ni se taie 50 la sută din indemnizație. Eu aveam 1,200 rămâneau 600. M-am ridicat în picioare și am spus – pe mine nu mai contați, mie 600 de lei nu îmi ajung nici pentru benzină ca să vin de la Timișoara (n.r. Lereter a locuit în orașul de pe malul Begăi tot timpul). Așa m-am despărțit eu de UTA. Babău, care era director la fabrică, a spus că îmi dă tot salariul, doar să rămân, dar atunci a fost sfârșitul”, conchide Lereter.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

VIDEO

8 comentarii

 1. Întreg fotbalul romanesc trebuie sa se încline pe toate stadioanele, pentru plecarea omeneasca a unui truditor autentic în farmecul dupamiezilor fotbalistice. „LOLI” era ceasornicul unei calități de excepție. Atacant, mijlocaș, apărător posturi fără secrete pentru el. Pleca cu zeci de secunde, unde sosea mingea. De la Știința Timișoara la UTA, fără apostofrari, unde exista calitate. Avea 34de ani și Brosowschi 17 când l-a solicitat Coco Dumitrescu.! Eu îl țin minte încă din atacul Știința Timișoara. IGNA , Remus LAZĂR, MANOLACHE, LERETER, MITZARU. RIP !!!

  17
  0
 2. A fost instrumental în acei ani de glorie ai UTA-ei!
  Chiar dacă Fanus Neagu, scriitor pcr a scris (plin de furie) că UTA nu ar mai putea câștiga un alt titlu după 68-69 cu un fundaș de 3200 de ani, Loli, alaturi de Poszoni, au făcut cel mai elegant cuplu de fundași centrali din țară. Și, în ciuda lui F.N., au mai câștigat un titlu! Centrările lui din lovitură liberă pe capul lui Petescu au produs multe goluri, ridicând tribunele în picioare… RIP Loli!
  ?UTA!

  10
  0
 3. Am fost le meciul lui de Adio, intr-o duminica de februarie1973, ora 11,zii foarte friguroasa.
  A fost cu Jiul(3-0),Lereter a fost scimbat cu Pirvu venit de la Poli via Dinamo

  3
  0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button