Glorii arădeneUTA Arad

Ne-a părăsit Petre Don, cel care a valsat cu „Lady UTA” decenii de-a rândul!

S-a dus și Petre. La trei ani după Răzvan. Mi-erau doi dintre cei mai dragi colegi din redacția Glasul Aradului și să vorbesc despre ei la trecut doare atât de tare.

Petre Don avea 73 de ani, dar m-a onorat zicându-mi într-o zi: <<Călin, spune-mi Petre, lasa-mă cu nea’ că mă faci să mă simt bătrân”. Iar Petre numai în etate nu era prin sufletul său tânăr, revoluționar, atât de sincer și curat. Ca și noi toți, Petre a trăit și vremuri grele în presă, le-a acceptat cu stoicism pentru că iubea prea mult cuvântul și-și aprecia colegii care depindeau de munca lui. Dar și când i se umplea paharul nu doreai să-l ai în fața ta…

Privilegiat am fost și pentru că am purtat n discuții despre UTA. „Lady UTA”, așa cum o numea el în scrierile sale și pe care a apărat-o cum a știu el mai bine de-a lungul vremurilor. De exemplu, în anul 2017, tot în iunie, pe 26, după ratarea promovării la barajul cu Poli, de la Șiria, Petre Don scria, printre altele, în Glasul Aradului: ”De râs se face Lady UTA doar în ceea ce priveşte terenul, stadionul în care evoluează fiind în afara municipiului, taman la Şiria. Felul în care primarul Falcă se implică în sprijinirea clubului este de tot rahatul (dă cuvântului ce sens doreşti, preabunule cititor). Este de pomină inundarea terenului cu apă în plină transmisiune directă tv, ajungând să râdă de noi până şi respectatele curci. Nu înţeleg deloc atitudinea echivocă, ambiguă a primarului Gheorghe Falcă vizavi de acest club. Are o atitudine mediocră, nehotărâtă, de politician: nici n-o ajută, nici nu-i dă pace. Declaraţiile sale sunt mai mult politice, nu sunt nici fierbinţi nici reci: poziţia de mijloc, de acolo de unde o poţi lua în orice direcţie. Cam căldicel, primarul Falcă ăsta! Nice rece, nice cald. Merită scuipat din gura Domnului… Domnule, primar Gheorghe Falcă, nu fii căldicel, că nu ajută pe nimeni! Ori eşti cu Lady UTA, ori nu! Cu respect discutabil!”

Cuvinte tari, franc spuse și – oarecum – valabile și astăzi. Ăsta era în esență Petre Don, iar o parte din sufletul său a pus în fiecare scriere de a sa. Proză, poezie, articole de presă. Iar inima i-a dat-o toată fiului său Dacian.

Petre Don – 53 de ani în slujba cuvântului

Petre Don s-a născut în orașul Curtici, la 3 martie 1951. A absolvit Școala Poligrafică „Dimitrie Marinescu” din București și Liceul Teoretic Nr.3 din Arad, în 1975. În urma absolvirii școlii bucureștene, a obținut calificarea de tipograf (paginator) și a lucrat în calitate de tipograf, până în anul 1990, la Tipografia Gutenberg din Arad.

A debutat în presă în 1971, la cotidianul arădean Flacăra Roșie, publicație cu care a colaborat până în anul 1989. Prima redacție în care a fost angajat a fost Tribuna Aradului, devenită ulterior Curierul Aradului, potrivit „Dicționarul Jurnaliștilor Arădeni” în care îi este dedicată o pagină.

De-a lungul anilor, Petre Don a colaborat cu numeroase reviste culturale, printre care Arca, Luceafărul, Cariatide, Orizont, Tribuna, Transilvania, Aradul Literar, Relief și Alfa Magazin. A mai lucrat și la publicațiile Comerțul Arădean și Piața Aradului (la care a fost redactor șef), Observator Arădean sau Oglinda. Din anul 2007 a fost redactor, corector și editorialist la „Glasul Aradului“. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad.

A publicat următoare volume: Noi Poesis, antologie de poezie, Arad, 1983, în colaborare cu Dumitru Siniteanu, Voluptatea firescului, poezie, Editura Mirador, Arad, 2002, Pur și simplu, poezie, Editura Mirador, Arad, 2012, Gânduri ciobite, proză lirică scurtă, în colaborare cu Hedir Al-chalabi, Editura Mirador, Arad, 2012, Roua din adâncuri, poezie, Editura Mirador, Arad, 2013, Dialoguri Deschise, proză, convorbiri culturale, Editura Mirador, Arad, 2016 sau Povestiri din Cotidian, proză scurtă, Editura Gutenberg Univers, Arad, 2020.

A publicat recenzii literare în Revista „ARCA“ și în Cotidianul „Glasul Aradului, la cărți semnate de: Eugen Dorcescu, Gheorghe Mocuța, Otilia Țigănaș, Monica Rodica Iacob, Constantin Butunoi, Camelia Chifor, George Schinteie, Petru M. Haș, Domnica Pop, Ioan Dehelean, Anda Maria Neagoe, Ovidiu Someșan, Hedir Al-chalabi, Lazăr Magu, Florin Matei, Dimitrie Otavă, Constantin Novăcescu, Bogdan Butariu, Ionel Costin, Eugenia Ponta.

Drum lin, dragă Petre, Dumnezeu să aibă grijă de sufletul tău și sincere condoleanțe familiei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button