Pariuri sportive, gaming și casino

Succes în esports – ce ar trebui să faci ca să ajungi un profesionist al jocurilor online

Ești pasionat de jocuri online și crezi că ai putea face o carieră din asta? Consideri că ești îndeajuns de competitiv încât să poți să lupți de la egal la egal cu orice rival? Atunci poate că ai în minte să ajungi la următorul nivel. Ce ar trebui să te întrebi este dacă ești capabil să parcurgi pașii necesari pentru a ajunge să faci performanță.

Am întocmit acest articol ca să-ți oferim o imagine de ansamblu în legătură cu efortul pe care ar trebui să-l depui cu acest scop. Pașii sunt destul de numeroși, iar procesul poate anevoios. Ce este important este să înțelegi că drumul către a fi de succes în gaming profesional implică multă muncă și la fel de multă dedicare.

Identifică un joc pe care-l poți trata ca pe un job

Motivul pentru care termenul este de esports și nu esport este că fiecare joc este echivalentul unui sport. Fiecare joc este ca o disciplină sportivă care are propriile sale reguli și care necesită anumite calități. Unele discipline necesită o gândire tactică ceva mai amănunțită, iar altele implică reflexe extrem rapide și un instinct feroce.

Așadar, alegerea unui anumit joc este primul pas în drumul tău către o carieră în esports. La fel ca în cazul sporturilor fizice, e foarte posibil ca jocul la care ești bun să fie unul de care te-ai apucat datorită unor circumstanțe. Mulți jucători se apucă de un joc deoarece voiau să petreacă ceva mai mult timp cu prietenii. Alții au fost atrași de un element pe care-l implică jocul (tancuri, motorsport, arme etc.).

Dacă vrei să tratezi jocul ca pe un job, trebuie să ai o experiență vastă în acel joc. Asta înseamnă ore întregi ce implică multă repetiție și posibilă plictiseală. Dacă ești capabil să repeți un lucru similar pe parcursul a atât de mult timp, înseamnă că ai potențialul de a trata jocul ca pe un loc de muncă.

Mai mult, trebuie să înțelegi că jocul respectiv va fi mai mult decât o formă de relaxare sau divertisment. Ca în cazul unui job, va trebui să te dai jos din pat și să joci chiar și atunci când nu ai chef, mai ales dacă ești parte dintr-o echipă care depinde de tine. Trebuie să-ți formezi o disciplină de la care să nu te abați decât în cazuri extreme.

Asigură-te că ești capabil de a gestiona efortul

Efortul la care ne referim este atât fizic, cât și psihic. Efortul fizic este cel de a sta multe ore în fața unui ecran așezat pe un scaun. Asta fac și persoanele care au un job static, de birou. În cazul unui gamer, perioada zilnică în care faci asta este cel puțin la fel de lungă. Asta poate fi taxant asupra posturii tale, asupra ochilor, și asupra dietei tale dacă nu ești atent.

În cazul efortului psihic, tensiunea competiției și presiunea de a câștiga și performa este destul de greu de gestionat. Cu atât mai mult încât va trebui să treci prin asta constant. Mai mult, jocul în echipă înseamnă că trebuie să gestionezi anumite relații esențiale, inclusiv în momente de tensiune extremă. Pe scurt, va trebui să te ții sub control și/sau să nu pui la suflet critici și cuvinte grele.

Pentru gestionarea succesului și a efortului pe care-l implică, asigură-te că ai o dietă corespunzătoare, minte-ți o stare fizică bună, odihnește-te bine, și apelează la consiliere psihologică dacă ai nevoie.

Fii la curent cu toate schimbările, strategiile și ajutoarele de care te poți folosi

Acest sfat este destul de simplu. Fiecare joc vine cu patch-uri (actualizări) noi ce pot schimba radical fațeta jocului în care ești competitiv. Fii mereu pe fază și conectat la actualitatea jocului pentru a ști cum să-l joci.

pastedGraphic.png

Te poți inspira și din sfaturile și strategiile oferite de jucătorii profesioniști care se bucură de succes. Resursele de pe internet sunt pline de informații care te pot ajuta foarte mult. Dacă vrei să fii un jucător profesionist, va trebui să fii mereu la curent cu trendurile jocului.

Antrenează-te cât mai sârguincios

Antrenamentul este mama performanței în absolut orice domeniu. În cazul jocurilor video online, acest aspect este și mai exacerbat. Multe exemple de succes în esports demonstrează asta, mai ales cei care au făcut istorie.

De exemplu, Faker, considerat cel mai mare jucător de League of Legends și de esports din istorie, a declarat că petrece undeva între 12 și 15 ore de antrenament pe zi. Deși acesta este un caz relativ extrem, acesta demonstrează nivelul de intensitate necesar pentru cel mai înalt eșalon de performanță.

Antrenamentul trebuie să includă antrenarea reflexelor și dezvoltarea automatismelor. Trebuie să știi ce să faci în absolut orice situație și să te descurci cu fel de fel de resurse pe care le ai la dispoziție (arme, mașini, obiecte, jucători etc.). E mai mult decât necesar să fii dispus să te antrenezi cât mai mult și cât mai eficient, inclusiv în echipă.

Folosește echipament de calitate

Ideea se rezumă la a te folosi de echipament bun pentru a-ți face viața mai ușoară. Un PC bun te va ajuta să rulezi un joc la capacitate maximă. Perifericele te vor ajuta să ai un control cât mai bun asupra comenzilor pe care le adaugi în joc. Un scaun mai bun te va ajuta să stai comod pe parcursul a numeroaselor ore pe care le vei petrece jucându-te.

Fii deschis la a-ți teste limitele și nu te feri de competiție

Dacă vrei să-ți dai seama de nivelul la care te afli, ar trebui să participi în orice competiție poți. Ține minte că serverele publice în care joci sunt total altă lume față de competițiile de esports. Încearcă să participi la turnee în care să te înfrunți cu cei mai buni jucători din aria ta de competiție pentru a-ți testa nivelul și a-ți identifica lacunele.

Fă-te cunoscut și deschis la recrutare

Ultimul sfat pe care-l avem de oferit este că drumul tău către eșaloanele superioare depinde de echipele de esports. Te-ai putea folosi de rețelele de socializare sau de crearea de conținut pe YouTube sau Twitch pentru a-ți face performanțele cât mai vizibile. 

pastedGraphic_1.png

Dacă ești identificat de o echipă, ai putea fi recrutat într-o echipă în care să te dezvolți și cu care să participi la competiții majore. Mai mult, un statut de jucător de succes te poate duce și la sponsorizări. Acestea îți pot finanța un echipament superior și un venit care să-ți permită să te concentrezi pe jucat.

Concluzie

Sperăm că toate aceste indicații sunt ușor de înțeles, mai ales din punct de vedere al modului în care se leagă între ele. Ideea din spatele statutului de jucător de esports este să fii dispus să tratezi un joc precum un loc de muncă. Trebuie să te pregătești fizic și psihic pentru acest efort și să fii mereu la curent cu cerințele unui joc. Și, într-un final, să fii mereu deschis să te lupți cu greii pe care vrei să-i provoci și învingi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button