Viitorul Arad debutează pe scena eșalonului trei al fotbalului românesc! Catanzariti: „Obiectivul primordial e salvarea, dar aș vrea mai mult”
De la cinci echipe în stagiunea trecută de Liga a 3-a, Aradul putea ajunge la doar două, dacă Viitorul Arad nu ar fi strâns admirabil rândurile în manșa secundă a barajului de promovare cu Minerul Lupeni. După 0-0 acasă, campioana Ligii a IV-a Arad s-a impus cu 3-0 în Valea Jiului și după exact un deceniu de la înființarea clubului, Giovanni Catanzariti a ajuns la nivelul eșalonului terț. Iar omul de afaceri italian a avut o vară plină, a lucrat la remodelarea lotului, în funcție și de noile cerințe legate de juniori, dar și cele de ordin tehnico-tactic și mai ales fizic.
Viitorul s-a despărțit de mulți dintre jucătorii care au promovat în Liga a 3-a datorită faptului că aceștia nu puteau respecta noul program de antrenamente. Sau, alții pur și simplu au dorit să joace mai mult, simțind că posturile lor s-au ocupat. Cert este că din lotul cu care „roș-albii” au promovat nu mai fac parte: Andrei Topai, Florin Gîlcă, Sergiu Popa, Robert Kocsis, Marius Rotar, Nathan Bulzan, Claudiu Popa și Viorel Roșu, în timp ce la serviciile lui Flavius Bulboacă s-a renunțat mai repede. Numărul achizițiilor e dublu, atâta timp cât sub comanda lui Flavius Pavel și Ioan Pașcu au venit: Darius Popescu – Sergiu Sabău, Denis Lazăr, Toma Bodri, Alex Hațegan, Andrei Gavrilă, Adrian Ungureanu, Ronaldinho Stoia, Amadou Thiam, Victor Gomboș, Darius Balazs, Alexandru Bokse, Ianis Sas, Fabian Nica și Ion Miculaiciuc. Ultimii șase sunt juniori, doar că Balazs s-a accidentat grav și ar putea lipsi de pe gazon tot restul anului.
Lotul este numeros, mai ales că există și câțiva fotbaliști născuți în anii 2008 și 2009, care oricând pot avea minute și în Liga a 3-a, asta pe lângă competițiile de juniori republicani în care vor fi angrenați. Iar de Academia celor de la Viitorul se va ocupa din această vară Cristian Sculici, care a făcut cam același lucru și la ACB Ineu, cu mențiunea că acolo era și antrenor principal al primei echipe, care – din păcate – a făcut pasul în spate.
– Giovanni, cum au trecut cele două luni de la momentul promovării în Liga a 3-a, v-ați atins obiectivele legate de pregătire și întărirea lotului de jucători?
– Pot spune că momentul barajului a fost cel mai stresant, mai ales acea săptămână înaintea meciului retur. Jucam pe terenul unei echipe foarte bune, în fața a câtorva mii de spectatori vulcanici, dar băieții au fost admirabili. Chiar vreau să-i felicit încă o dată și să le mulțumesc. Știu că unii dintre ei nu mai sunt la echipă, despărțirea a fost grea și nu a fost neapărat provocată de noi. În Liga a 3-a sunt alte cerințe, un program de antrenamente mai strict, căci aici trebuie să alergi dacă vrei să te ridici la un anumit nivel. Unii jucători au spus de la bun început că nu pot respecta programul de antrenament, iar alții și-au dat seama, probabil, că vor avea puține șanse să mai joace. Mai ales că în echipă apar automat cel puțin trei posturi care trebuie acoperite de copii. Dar, cu toții ne-am despărțit amiabil, cu salariile și primele la zi, toți vor rămâne în istoria acestui club.
– Din calculele noastre, achizițiile au fost duble decât despărțirile, când trageți linia sunteți mulțumiți de lot?
– A trebuit să fim atenți în primul rând la juniori, iar jumătate dintre cei veniți, sau reîntorși acasă, ca să spun așa, sunt copii. Apoi, am luat jucători buni, care au confirmat la nivelul Ligii a 3-a și care ne-au ridicat mult nivelul, în special din punct de vedere fizic. Ne bucurăm că Vezan și Munteanu au rămas și ei cu noi, chiar dacă au ratat pregătirea de vară. Mai departe e sarcina antrenorilor să decidă când sunt pregătiți ei să joace. Îi mai avem și pe copiii noștri de 2008, 2009 și chiar 2010, care, încetul cu încetul, când va fi posibil, vor intra și ei, îi pregătim deja pentru Viitor. Până la urmă, proiectul acesta este făcut pentru ei, doar că e nevoie și de experiență ca să rămânem la un nivel bun. Avem antrenori dedicați, care cunosc și fondul de jucători tineri, Flavius Pavel, Ioan Pașcu, care acum vor colabora și cu Cristian Sculici, care e un fel de director tehnic, un liant între prima echipă și academie. Sperăm să revină lângă noi și Alexandru Radu, au fost niște mici neînțelegeri atâta timp cât am fost eu plecat în concediu, sper să le calrificăm și să mergem împreună în formulă completă.
– Ce înseamnă un nivel bun pentru Viitorul în noul sezon?
– Ca și nou promovată e normal să-ți propui ca obiectiv primordial salvarea de la retrogradare. Dar, cine mă cunoaște, știe că sunt ambițios, iar băieții știu în vestiar cam ce îmi doresc eu. Până la urmă, echipa joacă pe anumite prime, inclusiv prime de play-off. Dar, cum am spus, înainte de toate trebuie să ne asigurăm că nu vom avea probleme acolo jos într-o serie mult mai grea decât cele din sezoanele trecute. Nu cred că există astăzi o echipă despre care poți spune că e mai slabă decât celelalte, nivelul este foarte ridicat în seria noastră și orice e posibil.
– Cum stați din punct de vedere al bugetului, au crescut mult cheltuielile?
– Să știți că la prima echipă nu sunt mult mai mari, e cu ceva peste, dar nu cu mult. În schimb, la grupele de copii și juniori cheltuielile au crescut cu 1000%. În campioatele de „republicani” avem deplasări la Craiova, Târgu Jiu, Hunedoara sau Drobeta Turnu Severin, e și Liga Elitelor pentru cei mici, dar ne descurcăm. Mă bucur că am reușit să încheiem acel parteneriat cu Universitatea de Vest Vasile Goldiș, clubul va avea multe beneficii și mai sper să batem palma și cu firma Mavros. În rest, au rămas vechii mei parteneri lângă mine și le mulțumesc pentru asta. Nu pot uita nici spirijinul pe care-l primim de la Primărie și nu putem decât le să îi fim recunoscători și celor care conduc orașul.
– Începeți sezonul vineri, pe terenul unei alte nou promovate, Timișul Șag, cum vedeți duelul?
– În primul rând, ne-am fi așteptat ca nou promovată să jucăm și noi acasă în prima etapă. De fapt, și discutasem pentru închirierea stadionului din Sânnicolau Mic pentru acest weekend, dar apoi am aflat că vom juca la Șag. Ce să spun, la ce nume au adversarii în echipă este clar că ne așteptăm la un meci foarte, foarte greu. Când ai în față jucători precum Alex Munteanu, Zaluschi sau Drăghici ești pus în gardă, dar sunt și alți jucători buni acolo. Însă, eu am încredere în băieții noștri, am făcut o pregătire bună și vrem să dăm o replică bună.
Programul turului Ligii a III-a (seria a 9-a) pentru Viitorul: Timișul Șag (deplasare), Minerul Lupeni (acasă), Progresul Pecica (d), Lotus Băile Felix (a), Gloria Lunca Teuz Cermei (d), Peciu Nou (a), Poli Timișoara (d), Avântul Periam (d), Ghiroda și Giarmata Vii (a).
Cu tot respectul pt ce i de la viitorul dar când îl pui pe acest tip liant între academie și prima echipa e grav , ce jucători au scos la celebra academie de la Ineu,
Sunt de aceeași părere! Însă, eu cred că Sculici a fost adus pentru licența pe care o deține. În liga a treia antrenorul principal are nevoie de licența B, licență pe care Pavel nu o deține, astfel Sculici va fi antrenorul principal în acte.
Hai sa facem un pariu ca il va lucra pe Pavel .
Nu fac pariu, l-aș pierde! De aceea a plecat Alexandru Radu…