Progresul Pecica

Progresul Pecica țintește play-offul Ligii a 3-a cu destui jucători noi! Găvruță: „Avem un lot mai bun, dar și o serie mai puternică”










Progresul Pecica a avut cel mai bun sezon din istorie prin calificarea în grupele Cupei României Betano. Chiar dacă nu a făcut nici un punct cu prim divizionarele Petrolul, Hermannstadt și câștigătoarea trofeului, Corvinul, „galben-albaștrii” au atras atenția asupra orășelului din vestul țării. În campionat, lucrurile nu au mers chiar cum și-au propus pecicanii și pentru că s-a plătit parcursul istovitor din Cupă, așa că teamul lui Dan Stupar și Bogdan Bozian a trebuit să se mulțumească cu locul 5, primul din play-out.

Prin urmare, cei de la Progresul nu aveau motive să fie nemulțumiți de jucătorii din lotul din sezonul trecut și – totuși – au fost destule schimbări în această vară. În primul rând, fotbaliștii africani împrumutați de la UTA, Abdullahi Nasiru, David Shiaondo, Fred Nortey s-au întors acasă, Luca Bodri a fost lăsat să plece – din nou – mai sus la Dumbrăvița, iar cu restul pur și simplu nu s-au mai prelungit înțelegerile și ne referim la Toma Bodri, Raul Moraru, Angelo Iuga, Ioan Pop, Patrick Pașcalău și Victor Gomboș. De două săptămâni, de la echipă a plecat și portarul Markos Gakos, iar Roberto Bănățan a făcut un pas înapoi.

În primele două săptămâni ale pregătirii de vară, Pecica era un „șantier” deschis, dar, încetul cu încetul, au început să sosească și nume importante la acest nivel. Fundașii Adrian Bain, Andrei Haloș și Adrian Suslak, plus talentații juniori Daniel Călin, Vadym Kyrychenko, Răzvan Olăroiu și Gabriel Hara (ultimii trei de la UTA) au și jucat în meciul de Cupă cu Poli, ce a însemnat eliminarea prematură din competiția pe care pecicanii sperau să o onoreze din nou. Apoi, Progresul a profitat de problemele Lipovei și i-a luat pe portarul Rafael Zamfir (care, de fapt, revine la echipă după o jumătate de an), mijlocașul Denis Salka și atacantul Marius Șimăndan. Iar la mijlocul acestei săptămâni a fost bătut în cuie și împrumutul fundașului Darius Iurasciuc, tot de la UTA. În fine, Claudio Ionuț Mocanu și Rafel Paștină sunt – deocamdată – în stand-by, în timp ce canadianul Cesar Ndadobu a fost legitimat mai degrabă pentru „satelitul” din Liga 4-a.

Altfel, pecicanii au făcut un transfer important și la nivel de „oficiali”. Cristian Pilan a devenit noul team-manager al UTA-ei, dar – în limita timpului disponibil – îi mai ajută și pe cei de la Progresul. Obiectivul stagional e intrarea – în premieră – în play-off, dar detalii aflăm de la președintele „galben-albaștrilor”, Dorel Găvruță.

– Domnule Găvruță, Pecica a avut un sezon 2023-2024 foarte bun, în special datorită parcursului din Cupă și – totuși – v-ați despărțit de destui fotbaliști în această vară…

– Nu am dat pe nimeni afară, doar că le-au expirat contractele și, din câte știm noi, toți au avut oferte mai bune. Noi avem un buget de salarii bine stabilit pe care nu-l putem depăși, așa că am fost oarecum obligați să schimbăm. A mai fost și situația jucătorilor africani impresariați de Cristian Hossu, pe ei i-am fi luat înapoi dacă ar fi revenit din timp în România. Din păcate, nu s-a întâmplat asta, iar mie, personal, îmi pare foarte rău după fundașul Nasiru. Dar, vedem, poate din retur vom apela din nou la ei dacă se întorc la Arad.

– Acum 5-6 săptămâni, antrenorii Dan Stupar și Bogdan Bozian vă solicitau întăriri, sunt ei mulțumiți astăzi?

– Chiar în această dimineață am avut o întâlnire de peste o oră cu Dan și am mai parcurs lotul de jucători. Eu zic ca suntem mai puternici decât în sezonul trecut, cel puțin la nivelul titularilor și al primelor două-trei rezerve. I-am înlocuit pe cei plecați cu fotbaliști care au făcut performanță în Liga a 3-a, plus juniorii de calitate de la UTA, cu care ne bucurăm că prelungim această colaborare începută în urmă cu trei ani. A venit și Iurasciuc în această săptămână, Kyrychenko ne place foarte mult, e și Olăroiu, a rămas Salka junior, dar și ceilalți, cum am zis eu văd o echipă mai puternică în acest sezon. Sigur, vom mai încerca să aducem unul-doi jucători până se încheie perioada de transferuri, poate un mijlocaș central, deși Mirel Arsene s-a antrenat normal și el în această săptămână și cred că poate lua loc deja pe bancă încă de la meciul de mâine.

– Din acest sezon, aveți și echipa a doua, care joacă în Liga 4-a, cât vă ajută ea și pentru proiectul din Liga 3-a?

– E un lucru foarte bun că suntem cu satelitul la cel mai bun nivel județean, căci jucătorii care nu prind să joace în Liga 3-a, vor evolua acolo, iar noi îi vom putea observa atent. Cine merită poate să urce rapid la prima echipă, chiar să prindă minute în Liga a 3-a, iar nouă ne-ar plăcea ca în special tinerii din Pecica să reușească să parcurgă acest drum. Îl avem, de exemplu, pe Gabi Stanciu, fotbalist de 2008, în care ne punem mari speranțe. E un talent pur, acum sperăm să-și dea și el seama că e șansa lui să se impună.

– Așadar, aveți o nouă echipă în peisaj, iar bazele sportive sunt limitate, ce se mai aude cu noile proiecte?

– Am vorbit la Primărie și chiar îi mulțumim domnului primar Antal și consilierilor locali că au rămas alături de noi și ni s-a spus că lucrurile avansează și în curând vor începe lucrările la noua bază sportivă din Pecica. Între timp, am vorbit și cu cei de la Turnu, să vedem dacă putem să facem o colaborare, căci da, deja avem 8 echipe, cu cele de copii și juniori care se cam înghesuie la baza noastră.

– Cât pierde Pecica prin plecarea directorului sportiv, Cristi Pilan, la UTA?

– Cristi a plecat și ne bucurăm enorm pentru el, dar – cumva – a rămas și cu noi. Încă ne ajută în limita timpului său disponibil, dar e clar că el e cu mintea și sufletul în primul rând la UTA. Până la urmă, colaborarea noastră cu echipa fanion a județului e pe toate planurile, jucători și conducători, iar Cristi chiar a demonstrat în ultimii ani că e genul de persoană foarte utilă în cadrul unui club, al unui staff. Altfel, ne mai bucurăm că-i vedem azi la UTA pe Cristi Mihai sau Denis Hrezdac, fotbaliști trecuți pe la Pecica, sperăm ca și Iurasciuc, Kyrychenko și ceilalți să parcurgă același drum.

– Acum că nu mai aveți de jucat în Cupă, se poate spune că obiectivul nu poate fi altul decât calificarea în play-off?

– Din păcate, în acest sezon nu am fost pregătiți de Cupă, adică echipa era încă în formare când am dat peste o echipă bună, de tradiție, precum Poli. Și dacă am fi trecut de ea, cred că ne-am fi oprit în turul următor, asta a fost de această dată, așa că rămâne să ne concentrăm pe campionat. Iar aici ne propunem o clasare în primele patru formații la finalul sezonului regular și evident participarea în play-off. Va fi mai greu pentru toată lumea în această serie, pentru că nu mai sunt echipe precum Ineul sau Socodorul, cu tot respectul pentru ele, cu care să-ți faci punctele mai ușor. Acum toate formațiile cred că se gândesc să termine pe primele 4-6 locuri și la ce loturi au sunt îndreptățite să spere.

– Începeți campionatul vineri, de la ora 18, cu un meci foarte tare, cu CSC Peciu Nou, echipă ce a participat în play-off sezonul trecut și care pare și mai puternică în acest sezon…

– Da și e reeditarea amicalului pe care l-am jucat tot la Pecica în urmă cu două săptămâni și în care am avut 3-0 la pauză. După ce antrenorii au băgat toți jucătorii din lot, au întors ei la 4-3, dar la un meci oficial nu va mai fi cazul. Sigur, probabil își vor lua și ei măsuri suplimentare și au cu ce, dar jucăm acasă și vrem să începem sezonul cu o victorie.

Programul turului pentru Progresul Pecica: Peciu Nou (acasă), Poli Timișoara (deplasare), Viitorul (a), Ghiroda (d), Timișul Șag (a), Minerul Lupeni (d), Avântul Periam (a), Lotus Băile Felix (a), Gloria Lunca Teuz Cermei (d).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button