Man și colegii săi debutează în preliminariile pentru „mondiale” cu stadionul gol, ce mai prevede decizia UEFA după România – Kosovo?
UEFA a publicat verdictul procedurii disciplinare pe care a deschis-o pentru partida România – Kosovo, din etapa 5 a grupelor Ligii Națiunilor.
România a câștigat partida la masa verde, scor 3-0 și a câștigat grupa în Liga Națiunilor cu punctaj maxim. Totuși, FRF nu a scăpat de sancțiuni. În total, Federația Română de Fotbal a fost penalizată cu amenzi în valoare de 128.000 de euro. Defalcate, acestea ar fi: pentru mesaje politice (30.000 de euro), obiecte aruncate în teren (9.000 de euro), materiale pirotehnice (4.500 de euro), folosire laser (8.000 de euro), fluierături și scandări la imn (12.500 de euro), blocarea pasajelor de acces de către suporteri (14.000 de euro), –xenofobie anti-Ungaria (50.000 de euro).
Totodată, UEFA a suspendat și stadionul României pentru următorul meci oficial de pe teren propriu. Astfel, partida de debut din preliminariile pentru Campionatul Mondial 2026 se va disputa fără suportul fanilor din tribune.
Ce adversari ar putea avea „tricolorii” în preliminariile pentru „mondiale”?
Așadar, România și-a câștigat grupa de Liga Națiunilor, din care au mai făcut parte Kosovo, Cipru și Lituania, a promovat în Liga B și a obținut un loc în urna a doua pentru tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale. Prezența în urna a doua reprezintă o adevărată realizare, având în vedere că înseamnă că Dennis Man și colegii săi vor evita în preliminariile Campionatului Mondial de fotbal echipe ca Ucraina, Turcia, Suedia, Ungaria, Serbia, Polonia sau Norvegia.
La tragerea la sorți din 13 decembrie, echipele vor fi împărțite în cinci urne valorice. Vor rezulta 12 grupe de calificare, șase formate din cinci echipe, șase alcătuite din patru formații.
Componența urnelor este:
Urna 1: Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca, Austria
Urna 2: Ucraina, Turcia, Suedia, Țara Galilor, Polonia, Ungaria, Serbia, Grecia, România, Slovacia, Norvegia, Cehia
Urna 3: Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania, Finlanda, Georgia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia, Muntenegru, Israel
Urna 4: Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Armenia, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Letonia, Insulele Feroe, Lituania
Urna 5: Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino.
La Cupa Mondială se vor califica direct cele 12 câștigătoare de grupe. Locurile secunde merg la baraj, unde vor ajunge și cele mai bune câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor care nu au obținut calificarea din preliminariile clasice.
Meciurile din preliminariile Cupei Mondiale din 2026 se vor disputa între martie și noiembrie 2025. Barajele se joacă între 26 și 31 martie 2026.
Turneul final va avea loc în Statele Unite ale Americii, Canada și Mexic între 11 iunie și 19 iulie 2026.
Oare federația din Kosovo a fost amendata la meciul tur când publicul au fluierat și huiduit imnul României?