Aradul și-a pierdut „fundașul de fier”: Gabor Biro ar fi împlinit 80 de ani ca și marea dragoste a vieții sale – UTA!

În ziua în care defensiva lui Mircea Rednic e chemată la o prestație fără cusur în fața celor de la Oțelul Galați, în deschiderea play-outului SuperLigii, a plecat dintre noi „fundașul de fier”. Gabor Biro a încetat din viață la vârsta de 79 de ani, ca urmare a unor complicații legate de diabet, afecțiunea cu care se confrunta de mai mult timp.
Născut pe 11 august 1945, la Sfântu Gheorghe, fostul mare apărător ar fi împlinit în acest an 80 de ani, ca și marea dragoste a vieții sale – UTA. „Sunt atâtea sporturi în care, la ora actuală, câștigi bani mulți. Dar, eu cu calitățile mele, tot fotbalul l-aș alege! Bineînțeles, tot la UTA, eu mă consider utist, arădean, nu în altă parte. Am iubit-o pe UTA toată viața mea și o iubesc și acum!”, spunea în urmă cu câțiva ani Biro, implicat emoțional și nu numai în tot ceea ce a însemnat fenomenul UTA de-a lungul istoriei sale.
Gabor Biro și-a început cariera de fotbalist la Textila Sfântu Gheorghe și a fost remarcat de selecționerul de juniori Gheorghe Ola, care l-a și convocat pentru un meci cu Turcia. Așa a intrat în vederile lui Nicolae Dumitrescu, care l-a transferat la UTA, unde avea să joace timp de 12 sezoane doar în Liga 1. A debutat în tricoul „roș-alb” pe 14 martie, într-o victorie (1-0) cu Steagul Roșu Brașov, urmând să câștige titlul național de două ori (1968-1969 și 1969-1970. Biro a făcut parte din uimitoarea echipă care a eliminat Feyenoord din Cupa Campionilor Europeni în toamna anului 1970, realizând ceea ce fotbalul românesc numește și astăzi a „8-a Minune a Lumii” și a trăit „primăvara europeană” din 1972. „Sunt atâtea momente frumoase! Dacă ar fi să aleg cea mai plăcută amintire ar fi senzația trăită când am câștigat primul campionat cu UTA, în 1969. Venind dintr-un oraș mic, de la o echipă mică, am câștigat, ceea ce nu m-aș fi gândit niciodată”, mai susținea cel care își câștigase apelativul de „fundașul de fier al Aradului”.
Gabor Biro a jucat pe postul de fundaș dreapta și a adunat 319 de prezențe în Divizia A pentru UTA și 3 goluri. Totodată, are și 14 apariții europene, dar și jocuri la Cupa Balcanică în tricoul „Bătrânei Doamne”.
După ce și-a încheiat aventura la UTA, Biro a jucat timp de un sezon și pentru Aurul Brad, în Liga 2-a. S-a stabilit, însă, în Arad unde și-a crescut băiatul, pe Gabor Biro jr și și-a apreciat enorm soția. „În viața unui sportiv familia joacă un rol extrem de important. Fără ei nu poți realiza nimic. În special, vreau să îi mulțumesc soției, care m-a ajutat enorm. Este foarte dificil să ai ca soț un sportiv, pentru că în fiecare sfârșit de săptămână e plecat și nu poate fi alături de familie, ocupându-se de creșterea și educarea copiilor”, afirma fostul mare fotbalist cu ocazia lansării volumului în cinstea carierei sale.
S-a întâmplat în august 2018, la sala „Astra” a Bibliotecii Județene, când a apărut „Gabi Birău – povestea fundașului de fier”, scris de Ionel Costin și Radu Romanescu. Chiar protagonistul cărții a cerut să-i fie românizat numele, fiindcă așa era cunoscut în lumea fotbalului, după „pecetea” comunistă a acelor vremuri.
Gabor Biro a îmbrăcat și haina antrenorului la UTA. A crescut mai multe generații de copii și juniori, dar a activat și în patru mandate pe banca primei echipe, în sezoanele 1982-1983, 1986-1989 și 1997-1998. După plecarea lui Ionuț Chirilă de la Arad, Biro a dat o mână de ajutor și în formarea noii echipe a „roș-albilor”, preluată mai apoi de Ionuț Popa. În ultimii ani ai vieții, „fundașul de fier” și-a alimentat dragostea pentru fotbal la Old Boys UTA, ca și antrenor-selecționer al veteranilor în roșu și alb.
Dumnezeu să-l odihnească în pace, sincere condoleanțe familiei!
Arădenii îi pot aduce un ultim omagiu marelui campion Gabor Biro luni, 17 martie, de la ora 18:00, şi marți, de la ora 17:00, la capela funerară Rostyl, din strada Cocorilor, nr. 27.
Slujba de înmormântare începe în acelaşi loc miercuri, 19 martie, la ora 13:00, şi se încheie la cimitirul „Pomenirea”, acolo unde Gabi Biro va fi alături de Gioni Brosovszky, Miroslav Vidac, Alexandru Dan sau Nicolae Dodean.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
Sunt siderat, socat…nea Biro, Dumnezeu sa te odihneasca in pace ! 🙁 🙁
N-am vazut pe nimeni sa traiasca fotbalul cu atata energie si ambitie, chiar si nebunie, nu conteaza daca era antrenament sau meci, nu conteaza daca era fotbalist activ ori antrenor…insa, dupa ce totul se termina pe teren, era un alt nea Biro, nu mai era Gobeul, era cel mai linistit si intelegator om, gata sa te ajute oricand din zi si din noapte.
Am pierdut un OM de valoare fotbalistica si umana mare, inca una din Legendele UTA-ei 🙁 🙁
Pe lângă eleganța lui Posjony, siguranța lui Lereter, finețea lui Domide, cursele lui Axente și golurile lui Broși și paradele lui Gornea, trebuia și un fundaș de fier! RIP Birău!
Nemuritori rămânem doar prin ce am realizat, fizic, implacabil, urmam drumul ființelor pieritoare. Cei aleși au locul lor etern în amintiri și paginile speciale de cronica. Ambiția sportiva se mai transmite, talentul, nu. Regretele, dureroase, se constituie în voința de a cinsti, acum doar nume, oameni dedicați unor idealuri. Pe amintirea lor construim ce natura dărâmă. !! Odihna veșnică. !!
O pierdere imensă, serozitatea , dârzenia și atașamentul față de culorile clubului îl fac nemuritor in amintirea suporterilor utisti. Sincere condoleanțe familiei , Dumnezeu să îl ierte și să-l odihnească în pace ,!