Glorii arădene

Trei decenii de la o superbă performanță. Ioan Bogdan, premiat la Gala Euro 84





Pe 1 mai 1982, la Hunedoara, echipa națională a României era față în față cu selecționata Ciprului, în primul meci al campaniei de calificare pentru Euro 84. Tricolorii conduși de Mircea Lucescu îi învingeau cu 3-1 pe cei din Insula Afroditei, iar campania era încununată cu succesul acontării biletelor pentru Franța.

Din acel prim meci al preliminariilor a făcut parte arădeanul Ioan Bogdan (lansat la UTA și afirmat la Corvinul). Lucescu l-a folosit pe cel alintat „Roger” pe toată durata meciului câștigat de români grație reușitelor lui Văteuș, Cămătaru și Bölöni. Pentru ciprioți marca Vrahimis. Formația alcătuită de cel care, ulterior, avea să devină figură marcantă în fotbalul românesc și european i-a reunit pe Moraru – Rednic, Ștefănescu, Iorgulescu – Bogdan – Țicleanu (46 Petcu), Bölöni, Balaci – Gabor, Cămătaru, Văetuș (66 Augustin).

Luni, conducerea FRF a chemat la Casa Fotbalului generația de atunci, pentru o sărbătoare dedicată celor trei decenii scurse de la acel moment. Ioan Bogdan a onorat invitația, alături de Aurel Țicleanu, Nicolae Ungureanu, Ion Geolgău, Dumitru Moraru, Ionel Augustin, Viorel Turcu, Gheorghe Mulţescu, Marin Dragnea, Ioan Bogdan, Ion Zare, Mircea Irimescu și Dudu Geogescu, toți prezenți în preliminarii sau la turneul final.

Site-ul frf.ro scrie că alături de fotbaliștii de odinioară s-au aflat componenţii stafului tehnic de atunci – Mircea Rădulescu, Necula Răducanu, Nicolae Andreescu, Liviu Buluş, fostul preşedinte FRF – Mircea Pascu sau fostul preşedinte al CNEFS – generalul Niculae Stan. Toți au primit diplome și plachete aniversare, odată cu bucuria revederii.

De la eveniment au lipsit mai mulţi foşti internaţionali precum Mircea Rednic, Gino Iorgulescu, Ladislau Boloni, Rodion Cămătaru, Ilie Balaci, Ioan Andone, Gheorghe Hagi, Marcel Coraș, Sorin Cârţu, dar şi selecţionerul României din 1984, Mircea Lucescu. „Il Luce” a trimis o scrisoare prin care i-a anunțat pe toți că e cu gândul la ei, iar Dominique Klein, în numele tatălui ei, a transmis un mesaj video. În amintirea lui Michael Klein, Costică Ștefănescu, Zoltan Crișan, Alexandru Custov și Ion Munteanu II s-a păstrat un moment de reculegere. „A fost frumos”, a rezumat Ioan Bogdan remember-ul unei generații care a bucurat sincer România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button