UTA Arad

Povestea copilului pe care Steaua a dat o jumătate de milion de euro. „Dennis Man, un talent nativ pentru care fotbalul înseamnă viața însăși”





Cel care, ieri, a devenit cel mai scump transfer din istoria fotbalului arădean a intrat cu adevărat în lumina reflectoarelor din momentul trecerii sale la UTA. Dennis Man s-a remarcat la aproape toate competițiile de copii și juniori la care a participat de la vârsta de 6 ani, dar evoluțiile stropite cu asisturi și goluri în Liga a 2-a au atras atenția asupra sa și l-a determinat pe Gigi Becali să dea pe el o jumătate de milion de euro.

În rândurile următoare, vom încerca să facem o incursiune în cariera copilului Dennis Man cu ajutorul antrenorilor care l-au format. Vor ieși la iveală detalii inedite, mai puțin cunoscute marelui public iubitor al sportului-rege.

La fotbal de la 6 ani

„Vladimirescu de azi nu se aseamănă deloc cu cel în care copiii băteau mingea cât e ziua de lungă pe maidane și pășuni. Acum a apărut un cartier nou de vile, supermarketuri, tot felul de hale. Ne plângem că tinerii, copiii, își petrec mult timp în fața calculatoarelor, dar, uneori, nici noi nu le mai oferim acces la un simplu maidan”, a ținut să sublinieze Cristian Sculici. Fostul portar al lui „Vladi” s-a apucat de antrenorat la vârstă fragedă de 20 de ani, exact în anul în care s-a născut Dennis Man. „Tatăl și fratele lui Dennis mi-au fost elevi la echipa din Vladimirescu. Știam de băiatul lui Cristi (n.a. Man, părintele lui Cristi), dar am dorit să-l și văd cu mingea. Mergeam des pe maidane la acea vreme, făceam practic o selecție din ochi, iar când copiii veneau la teren, cam știam cine ce poate. La Dennis am văzut ceva din prima. La 6 ani, când a intrat în echipă, deja controla bine balonul, talentul său nativ a fost ușor de detectat. A fost vârf de generație la mine, dar cred că a fost vârf de generație în Arad la vârsta sa. Am lucrat cu el aproape doi ani de zile, apoi s-a transferat la Atletico”, a mai subliniat Sculici.

Transferat pe un rând e echipament…complet

„L-am remarcat pe Dennis la un turneu la care a partucipat cu echipa din Vladimirescu. Am vorbit rapid cu Alexandru Mezar și i-am spus că trebuie să-l transferăm rapid. Negocierile cu cei de la Vladi nu au fost simple, mai ales că în discuție mai erau doi jucători”, își amintește Cristian Păcurar, antrenorul generației 1997-1998 de la Atletico. Într-adevăr, pentru Man, Bobeiciuc și Mitrea, clubul din Vladimirescu s-a ales cu un rând de echipament complet, lângă tricouri mai sosind de exemplu și genți de sport. Valoarea lor în banii de azi, aproximativ 6000 de lei.

Rapid, lângă Vasi 

Dennis Man nu a avut nevoie de mult timp să se acomodeze și să se remarce la Atletico. Ba mai mult, a luat rapid fața altor fotbaliști cu un an mai mare decât el și se apropia de pontențialul lui Emanuel Vasi. „Nu vreau să-i jignesc pe ceilalți, căci toți au fost și sunt buni și rămân copiii mei, dar Vasi și Man erau puțin în față ca talent. Însă, ambii au fost jucători de vestiar, de echipă, s-au sacrificat mult pentru colegi și doar așa am putut obține o grămadă de trofee la turneele naționale și internaționale. La generația 98, Dennis a câștigat cam peste tot titluri de cel mai bun sau tehnic jucător și golgheter”, a mai precizat Păcurar, care în primii ani la „cârma” grupei a fost ajuta de profesorul Marius Demian.

hagiman

Premiat de Hagi la 11 ani 

În anul 2009, Atletico Arad (foto 1, Man e al doilea de la dreapta la stânga din rândul de jos) devenea campioana României la Constanța. Câștiga cu 2-1 finala Cupei Hagi într-o finală cu Steaua. Vasi și David Popa au fost marcatori în ultimul act, în care a evoluat destule minute și Dennis Man. „Bucuria a fost imensă pentru noi, era un prim rezultat mare la nivel de copii după mulți ani în fotbalul arădean. Băieții erau foarte fericiți, dar la Dennis sentimentele erau puțin amestecate. Nu-i prea ieșise jocul în finală, iar el era încă de atunci un perfecționist. Suferea mult cănd era schimbat, plângea de multe ori de ciudă, dar când reintra pe teren era și mai motivat”, mai povestește profesorul Păcurar. La finalul acelei finale, Gheorghe Hagi i-a premiat pe campioni și, bineînțeles, ajunsese și la Dennis. Sfios, acesta nu s-a putut uita în ochii „Regelui”, poate și pentru că nu făcuse un meci prea bun. Anii au trecut, iar acum Man a ajuns să joace în culorile echipei la care Hagi a făcut istorie. 

Momentul de cumpănă

Atletico 1997-1998 a cules o „duzină” de trofee internaționale în perioada ce avea să urmeze. Și cu sprijinul părinților, „galben-negrii” au bifat și câștigat multe competiții în Occident, Polonia, Slovenia, Anglia sau Italia. Man progresa de la un la altul până. Apoi, la vârsta de 13 ani a venit și prima cumpănă. „Dennis a trecut printr-o perioadă grea. Crescuse dintr-odată în înălțime și, fiind mai slăbuț, acuza în special dureri la spate. Din această cauză, nu mai avea aceeași viteză în alergare sau reacții. Nu i-a fost ușor, dar nu s-a dat în lături de la muncă. Mai strângea din dinți, uneori plângea de durere, dar mergea mai departe. De pe la 13 ani jumate până pe la 15 a durat acest moment de cumpănă. În acea perioadă venise lângă mine și nea’ Feri Tisza, iar aportul dânsului a fost important în tot ceea ce a însemnat dezvoltarea fotbalistică și caracterială a fotbaliștilor. Țin minte că nea’ Feri l-a comparat la un moment dat cu Fedor, căruia colegii generației sale de 83 îi spunea Hagi. Apoi, când Dennis a crescut în înălțime a văzut și dânsul mai mult în el. Chiar ieri, după ce s-a realizat transferul la Steaua, am vorbit cu nea’ Feri la telefon și recunoștea și el că nu a avut norocul să aibă un așa talent la grupele sale de la Romvest”, ne-a mai mărturisit Păcurar.

mandenis

„Trăiește pentru fotbal” 

…e pe scurt concluzia lui Cristian Păcurar, care i-a fost antrenor lui Dennis Man între 2006 și 2016, ultimul sezon din postura de antrenor secund al primei echipe a clubului UTA. „Se va spune, poate, că-l laud, dar vă spun sincer, e un talent nativ pentru care fotbalul înseamnă viața însăși. Plecând de la asta, i-a fost destul de ușor să progreseze din toate punctele de vedere, tehnic, mental și comportamental. A ajuns să controleze foarte bine balonul în sistem de viteză, dar punctul său forte e inteligența în joc. E foarte imprevizibil când are mingea la picior, e tipul de fotbalist ce-ți poate decide o fază dintr-o singură atingere. Probabil, asta a văzut și Steaua în primul rând la el, dincolo de faptul că e un copil foarte cuminte și ascultător. Nu am niciun dubiu că se va impune mai repede sau mai târziu la Steaua, care, să zicem, a plătit un preț destul de aproape de valoarea actuală a jucătorului. Sigur, Dennis a mai fost curtat și de alte cluburi, în special din străinătate. Manchester City, Charlton, Blackburn și Bologna s-au interesat în permanență de el, dar, din câte se pare, Steaua a fost cea mai hotărâtă. Pentru mine, ca antrenor de copii și juniori, e satisfacția supremă să se vorbească atât de frumos și de mult despre un fotbalist de numai 18 ani în toată țara”, a adăugat Păcurar.

Următorul pas, echipa națională

După cum se știe deja, Dennis Man a luat drumul Bucureștiului după o despărțire emoționantă de foștii colegi și antrenori. În numele vestiarului „principalul” Roland Nagy i-a urat multă baftă fostei sale „perle” la echipa cu care a devenit și el campion național la mijlocul anilor 90.  „E logic, va fi o pierdere la câte a făcut deja pentru acest club, atât în sezonul trecut cât și în debutul celui nou. Și nu vobesc aici doar de realizările lui, ci și de simpla sa prezență, de modul cum se pregătea, de caracterul său frumos la numai 18 ani. Pentru noi e o mare pierdere, dar așa se întâmplă în această meserie. Noi, antrenorii, trebuie să-i ajutăm pe acești tineri să ajungă cât mai sus, în fotbalul de performanță. Transferul la Steaua e un pas mare în cariera lui, o șansă imensă. Steaua a fost și vârful carierei mele ca fotbalist și-i doresc și lui cel puțin la fel de multe trofee, căci Steaua nu se poate gândi an de an la altceva. E un lucru îmburător, o șansă, repet, mare și că, la calitățile fotbalistice și caracterul său se va impune rapid atât în colectivul Stelei, cât și pe teren. Noi, stafful, clubul, colegii îi dorim tot binele, sănătate în primul rând și să debuteze cât mai repede. Ne vom uita cu drag la meciurle sale la Steaua, pentru a vedea și acolo realizările sale împreună cu noua sa echipă. Și, de asemenea, sunt convins că va ajunge în scurt timp și la echipa națională”, a precizat antrenorul „alb-roșiilor”. La UTA, în Liga a II-a, Dennis Man a înscris 15 goluri, 10 în stagiunea trecută și 5 în primele cinci runde ale noului campionat.

2 comentarii

  1. Mult succes Dennis la noua ta echipa si am incredere in tine ca o sa ajungi un fotbalist mare daca esti serios si sarguincios. Fi curajos si arata-le coechipierilor tai de la Steaua ca ai valoare . Inca odata iti urez succes maxim si cel mai important, SA NU UITI NICIODATA DE UTA. oricat de sus ai ajunge in fotbal !!! UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA !!! Si inca ceva, chiar daca joci in tricoul stelei sau altor echipe de top, in inima ta pe primul loc sa bata o singura echipa UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA UTA !!!

    0
    0
  2. Chiar daca simt o dezamagire in suflet pentru ca ai plecat de la UTA iti doresc din suflet sa joci cat mai bine si sa nu faci multi purici la steaua ci sa pleci la o echipa mare intr-un campionat puternic pentru ca talent ai serios esti si sa nu uiti ca ai plecat de la UTA.Cum a spus si gigi ca nu a auzit sa spui ca esti stelist de mic normal ca nu ai putut spune pentru ca esti crescut asa cum trebuie si in sufletul tau tu esti UTIST si asa o sa ramai.BAFTA DENIS MAN

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button