Glorii aradene

Iosif Lereter, conducător de ariergardă alb-roşie

„Îmi amintesc cum a strigat imediat după ce am primit golul: ‘Hai să jucăm!’ Era tot timpul cu gura pe tineri, îi mobiliza în continuu”. Mihai Jivan, cel mai tânăr utist din lotul de la Rotterdam îl evocă pe Iosif Lereter, cel care, împreună cu Eugen Pojoni, a condus  baricada ridicată în faţa lui Gornea în duelurile cu Feijenoord.

Câţiva tipi eleganţi, în costume scumpe, le dăduseră arădenilor târcoale după acel meci. N-au mai insistat când au aflat că „Loli” avea 37 de ani. „Să fi fost mai tânăr, nu-i mai dădeam drumul!” Lereter trăia a doua tinereţe fotbalistică, iar antrenorii Dumitrescu şi Reinhardt uitaseră să-i mai ceară legitimaţia de fotbalist la control, ca să-i mai privească data naşterii.

Şcoala veche, şcoala vieţii

Înapoi în timp şi spaţiu, în comuna Oţelu Roşu, în 1949. Atunci se numea Ferdinand, fără legătură cu al doilea rege al României, ci cu Dealul lui Ferdinand, unde trăseseră coloniştii germani veniţi să lucreze cu fierul din Munţii Poiana Ruscă. Mica localitate cărăşeană se mândrea cu echipa de fotbal Metalosport. Străzile vechii colonii erau împânzite de puşti care jucau fotbal cu mingi de cârpă şi pândeau peste gardul terenului la antrenamentele echipei mari, unde Vichentie Birău, avea vreo 20 de ani, era marea vedetă. Avea să joace şi el peste ani la UTA.

Continuarea, pe utisti.ro. Click aici!

Comentarii Facebook

0
0

Un comentariu

 1. Asta se numeste istorie, si nu ma refer istorie ca trecut, ci cariera, palmares, bogatie sufleteasca, satisfactie sportiva.
  Cate Nume s-au intalnit atunci la UTA, cate personalitati si destine remarcabile s-au impletit sa aduca glorie sportiva pentru sine si comunitatii !!

  0

  0
 2. rusine FRF ori cum cel putin 70 la% din romani tin cu UTA Arad sau daca nu tin o stimeaza si o respectanu k nenorociti din FRF FORTZA UTA ARAD

  0

  0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button
Close
Close