Glorii arădenezTOP ARTICOLE

Au trecut 44 de ani de când Iosif Petschovsky s-a stins





Se întâmpla exact acum 44 de ani Iosif Petschovsky, pe când UTA avea meci. În cartea sa, Aristide Buhoiu a surprins un stadion arădean împietrit la aflarea veștii că marele „Csala” nu mai e. Stilizat pe un banner, chipul său privește în continuare fiecare meci al echipei pentru care a vibrat, pentru că Aradul nu îl va uita vreodată. Și numele său se aude atunci când UTA intră pe teren, în acel superb „De la Dunăre la Sena”.

Dimineața de sâmbătă a fost senină, ca și figura lui Petschovsky din vechiile fotografii. La cimitirul „Eternitatea”, locul său de veci i-a reunit pe vechii utiști, însoțiți de amici sau suporteri mai vechi și mai noi. Gheorghe Vaczi și Ionel Costin, inițiatorii comemorării, i-au avut alături pe utiștii Puiu Tăuceanu (coechipier cu Petschovsky la UTA), Flavius Domide, Mircea Axente, Teodor Gherle, Dorel Cura, Radin Dușan jr, Dorel Cura, Mihai Țîrlea, profesorul Tiberiu Țiganu, vechiul gazetar Pavel Șodincă, fotograful Viorel Musca, fostul arbitru Marcel Vida, antrenorul de tenis de masă Arpad Kakas, Petre Botiș, Ciprian Chira sau juristul Ioan Pascal, ultimul evocând marea personalitate a fotbalistului-simbol al Aradului preț de câteva minute.

Flori albe și roșii au fost puse pe mormântul lui „Peci”, apoi s-a mers la cele ale lui Zoltan Farmati, Nicolae Dumitrescu, Gheorghe Vaczi I, Otto Dembrovschi, Radin Dușan și Marian Sinescu…

Vinerea viitoare, pe arena ce poartă numele lui Francisc Neuman, Iosif Petschovsky va fi comemorat prin marea sa dragoste, fotbalul. Utiștii i-au invitat la Arad pe cei de la Poli Timișoara, FC Bihor și Corvinul Hunedoara, pentru ediția cu numărul V a turneului memorial dedicat fotbalistului cu cel mai mare impact din istoria Bătrânei Doamne.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button