Glorii arădenezTOP ARTICOLE

Accentul pe pregătirea fizică la Cafeneaua microbiştilor





Cafeneaua microbiştilor – Doi doctori în sport,  un psiho-pedagog şi  şase antrenori au dezbătut rolul pregătirii fizice în fotbal

Lor li s-au alăturat, marţi seara la Baza Sportivă „Ionuţ Popa” şi  fostul jucător al anilor `60, Ioan Tăucean ( Sportul Studenţesc şi UTA), Victor Ciurescu, observator  de arbitri şi cel care scrie.

Conducătorul „cenaclului”, Ovidiu Păcurariu a ales ca temă „Rolul pregătirii fizice în fotbal” şi l-a avut ca învitat special pe conf. dr. Ioan Galea de la Universitatea „Aurel Vlaicu” care a prezentat un mini–curs despre pregătirea fizică la sportivi în general, cu scuzele de rigoare că în fotbal a avut doar o „experienţă episodică acum 10-12 ani”. După ce asistenţa a ascultat cu atenţie „expozeul” (cum l-a numit Ovidiu Păcurariu) lui Ioan Galea, cei prezenţi au dialogat despre importanţa preparatorului fizic şi a aparaturii de control permanent în fotbalul de astăzi.

La început nu aveam nevoiede preparator fizic, credeam că le ştiu pe toate” a început dialogul Ionuţ Popa, de fapt cam aşa gândeau majoritatea antrenorilor de la noi din ţară.

Mulţi dintre antrenorii principali, lăsau în grija antrenorilor secunzi (poate din comoditate, poate pentru motivul de a astupa lacunele în pregătirea fizică a „principalului”) grija pregătirii fizice. În fotbalul actual e imposibil să obţii performanţă sau să ţii pasul în competiţie fără o pregătire fizică condusă de un specialist.

După ce am plecat să activez ca jucător în Germania, mi-am dat seama că în România, chiar şi în perioada cât am activat la Steaua, am făcut pregătire fizică „după ureche”, a intervenit în discuţie Roland Nagy.

Au mai punctat în dialog: Dan Stupar, Dan Cuedan, Marcel Cîmpian, prof. Mircea Henegaru, lector dr. Gabriel Marconi de la Universitatea „Aurel Vlaicu”.

Dialogul s-a adâncit, discuţiile alunecând spre modalitatea de susţinere a efortului prin medicamentaţia necesară, spre aparatura care să controleze munca pregătitorului fizic, spre metodele de refacere, care culminează astăzi la echipele mari cu mijloace de refacere folosite chiar în avionul de întoarcere a unei echipe „acasă”.

A luat cuvântul şi profesorul Paul Zarna, deviind puţin de  la subiectul serii, vorbind despre rolul psiho-pedagogului în echipa tehnică a unei echipe, dar s-a hotărât ca această temă să fie dezbătută într-o altă seară la o altă „cafenea”.  Nici Victoraş Ciurescu nu a stat fără să vorbească, el venind cu o idee  interesantă,  propunând pe viitor un subiect în care să fie dezbătută relaţia banca tehnică-brigada de arbitri  într-un meci de fotbal.

Iubitorii de fotbal sunt aşteptaţi marţea viitoare la ora 18 la aceeaşi „cafenea a microbiştilor”.









Un comentariu

  1. Articolul a dezbatut o tema interesanta. Imi pare rau ca nu pot asista fizic la dezbateri deoarece sunt departe in strainatate dar la vara voi fi la Arad.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button