Glorii arădenezTOP ARTICOLE

Fotbal pentru Ladislau Brosovszky, golgeterul all-time al UTA-ei





Old Boys UTA a plănuit un final frumos de an, dedicând ultimul turneu din 2012 amintirii marelui Ladislau Brosovszky. Cel mai bun marcator al UTA-ei din toate timpurile, cu 100 de goluri marcate pe prima scenă, va fi comemorat prin ceea ce a reprezentat pasiunea de o viață, fotbalul. Trei echipe de fotbalişti ai Aradului de odinioară – UTA, Vagonul și selecționata Atletico – își dau întâlnire miercuri după-amiază în Sala Polivalentă, începând cu ora 16,15.

Deși și-ar fi dorit foarte mult, Monica Brosovsky, fiica marelui fotbalist, nu va putea fi prezentă la turneu.

 

Monica: „Le sunt recunoscătoare acestor oameni deosebiţi”

În aceeași zi, „Minunea Blondă” a Aradului e împreună cu ICIM Universitatea Goldiș Arad la Satu Mare, pentru un derby al Cupei României. Monica a transmis un mesaj impresionant veteranilor care intră în arenă cu gândul la „Gioni”, cum îi spuneau prietenii: „Sunt onorată şi mândră, în acelaşi timp, că oameni deosebiţi nu l-au uitat pe tatăl meu. Le sunt recunoscătoare pentru ce fac, sunt plăcut surprinsă şi emoţionată că, prin ce se întâmplă acum, parcă trăieşte! Domnii Vaczi, Biro, Axente sau Domide au fost colegi cu el, prieteni și se gândesc la el. Sunt mândră şi mulţumită că numele merge mai departe prin mine. Am realizat ceea ce el visa mereu, poate de asta am avut şi o ambiţie dublă să ajung unde am ajuns. Simt că veghează de undeva e sus și chiar nu am vrut să-l dezamăgesc. Din contră, am dorit să-l fac să fie mândru de mine. Le mulțumesc tuturor și le doresc multă sănătate, sărbători fericite, un an nou încunat de succes!”.

 

Vaczi & Costin: „Numele greu al Aradului”

Gheorghe Vaczi, Ionel Costin, Gabor Biro, din partea utiștilor, Ovidiu Păcurariu, reprezentantul Vagonului, și Alexandru Meszar, din direcția Atletico, au evocat personalitatea lui Brosovszky și au oferit datele preliminare ale Memorialului, care a mai avut câteva ediții în anii următori plecării dintre noi a emblematicului fotbalist arădean.

„Vorbim de un mare fotbalist, parte dintr-o dinastie care a făcut și face cinste Aradului sportiv”, a arătat Vaczi. „Numele Brosovszky e o identitate a Aradului. Trei generații au adus, prin implicarea lor, mândrie orașului de pe Mureş. Tatăl lui Gioni a marcat, pe 28 mai 1945, primul gol al echipei UTA. Realizările lui Gioni încă sunt proaspete, iar acum, fiica lui, Monica, e în lumina reflectoarelor”, a completat Ionel Costin, reamintind că în Arad există o stradă ce poartă numele lui Ladislau Brosovszky.

 

Biro: „Dedicăm turneul familiei”

Dintre cei prezenți la avancronica Memorialului, Gabor Biro a fost poate cel mai apropiat de Brosovszky, alături de care a trăit ani frumoși la UTA. „Mi-a fost un prieten drag și un coleg de valoare, el merită să facem această organizare, sperăm să ne ridicăm la o cotă cât se poate de înaltă. Din păcate, a plecat dintre noi destul de tânăr. Dedicăm turneul familiei lui, ne bucură că fiica lui e sportivă cât se poate de valoroasă”, a punctat fundaşul de fier al anilor 60-70.

 

Gherghel: „Cei care se duc trăiesc prin noi”

Emanoil Gherghel a fost de aceeași parte a baricadei cu Ladislau Brosovszky și la Vagonul, atât la începutul carierei lui „Gioni”, cât și spre final, la aceeași grupare. Plus, episodul UTA-ei. Fostul goalkeeper vagonar a oferit câteva amintiri de preț: „Gioni a jucat primul meci la seniorii Vagonului contra lui CFR Cluj, i-am bătut cu 3-2 acolo. A început să joace cum știa el, și îl faulta mai des pe Uifăleanu. M-a întrebat la un corner dacă procedează bine. I-am spus că nu, poate să intre și mai tare! Nea Tomiță Jurcă l-a promovat, iar Coco Dumitrescu l-a „ghicit” pentru UTA, de unde a devenit unul din simbolurile Aradului. Era dotat cu o inteligență nativă deosebită. Era și un hâtru, țin minte că domnul Stan, vechiul suporter al UTA-ei (n.r. polițist de meserie) a intrat în cabină să ne critice. El l-a oprit rapid: „Stănică, aici e cumva intersecție de dirijat?” Cei care se duc trăiesc prin noi, trebuie să ducem mai departe lucrurile deosebite pe care le-au făcut”

 

Păcurariu: „O lumânare a ars prea puternic”

Vagonar cu vechime, Ovidiu Păcurariu e astăzi unul din păstrătorii tradiției echipei alb-albastre de odinioară, împreună cu George Albu, Călin Chișbora, Gherghel și Gheorghe Macavei. „Dacă vicisitudinile vieții au făcut ca Vagonul să dispară, spiritul nu s-a stins, clubul rămâne viu în sufletele celor care s-au implicat în viața lui într-un moment sau altul. Am pierdut și terenul, dar sunt probleme deja trecute. Ladislau Brosovszky a venit la Vagonul într-un moment delicat al carierei sale, în 1979 (n.r. la scurt timp după prima retrogradare a UTA-ei), și a contribuit din plin la promovarea noastră din Divizia C în Divizia B, îndeplinind dublul rol de antrenor secund și jucător în 1982. Era născut în aceeași zi, lună și an cu un mare și bun prieten al său, Dan Păltinișanu. Au plecat amândoi mult prea tineri, viața lor a fost ca o lumânare care a ars mult prea puternic”, a arătat Ovidiu Păcurariu, adăugând că din echipa Vagonului nu vor lipsi nume ca Ardelean, Croitoru, Secianschi sau Hamza.

 

Țîrlea: „Îmi pare rău, mi-aș fi dorit să fie cu noi”

Alături de Marius Grad și Sandu Gaica, Mihai Țîrlea e unul din cei trei antrenori ai veteranilor utiști. „Eu l-am cunoscut mai puțin pe Brosovszky, fiind mai tânăr. Dar, atât cât l-am cunoscut, l-am apreciat ca om și sportiv. Îmi pare rău că participăm la acest Memorial. Eu, personal, mi-aș fi dorit să fie aici, cu noi. Uneori, viața e crudă, l-a luat dintre noi la o vârstă destul de tânără”, a spus fostul atacant, anunțând că efectivul utist e cel obișnuit, cu Szabo, Mihali, Szel, Hirmler, Mitu, Ungur și ceilalți. Tot din partea UTA-ei a vorbit și doctorul Dan Pîrvulescu: „Fiecare om are momente când își amintește ceva din anii trecuți. Eu am ajuns la concluzia că toată viața mea socioprofesională a ajuns să depindă de această lume a fotbalului. În 1986, tripleta Vaczi (vicepreședinte), Biro și Brosovszky (antrenori) mi-a marcat pentru totdeauna existența”.

Atletico va miza pe un efectiv compus din antrenorii şi conducătorii clubului – Fl. Rusu, Erdei, Petruț, Cserneczky, Popa, Cîmpian, Păcurar, Tisza, Arman, Oneț, Jozsa, Donca și Meszar.

Ladislau Brosovszky s-a născut pe 23 martie 1951, la Arad. A fost juniorul Vagonului, iar la 17 ani a fost adus de Nicolae Dumitrescu la UTA. Are 100 de goluri în 314 meciuri pentru Bătrâna Doamnă în Divizia A, iar în cupele europene a jucat 16 meciuri și a marcat de 4 ori. Pentru selecționata de tineret a României a evoluat în 13 confruntări, înscriind 1 gol, iar pentru prima reprezentativă a făcut-o de 4 ori, reușind și aici 1 gol. A plecat de la UTA la Vagonul în 1979, apoi a revenit în curtea alb-roșie, ca antrenor. S-a stins în floarea vârstei, în Ajunul Crăciunului din 1990.

 

 

Un comentariu

  1. felicitari.ca si o paranteza ;puteau sa invite si o selectionata a suporterilor tinand cont de faptul ca SCU a organizat prima oara turneul „Ladislau Brosovszky”si care din motive de ordin intern nu s-a reusit continuarea lui.dar inca odata felicitari organizatorilor

    0
    0
    1. o legenda nu poate sa moara! uta suntem noi. toti. cel putin 200,000. x 100 lei sunt 20.000.000 lei. nu e mult dar e un inceput. nu mai asteptati himere, nu o sa vina. daca vrem uta inapoi trebuie sa facem ceva concret. sa-i dam drumul la broscar si sa incepem de jos. uta a fost si va fi intotdeauna curata. nu mai exista aradeni cu bani si suflet curat? exista dar nu se stie a fi sensibilizati! numai eu stiu cel putin trei: …. si ca ei mai sunt destui.

      0
      0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button