Glorii arădenezTOP ARTICOLE

Sfârșitul de an, dedicat legendarului Brosovszky. „Să ne respectăm trecutul, altfel nu putem avea viitor”





brosovszky 2013A debutat la UTA în Divizia A când avea 17 ani, după un an juca în Cupa Campionilor Europeni, iar după încă unul se lua în piept cu marele Kindvall. Are 314 meciuri în alb și roșu pe prima scenă și e golgeterul absolut, cu a sa sută de goluri.

Ladislau „Gioni” Brosovszky, despre care Doru Nica spunea că oricând ar fi putut să fie actor, la șarmul său, a „ars” însă prea repede. S-a stins în prag de Crăciun, 1990, la 39 de ani, împietrind un întreg Arad în tristețe.

Utiștii de altă dată încheie anul cu gândul la el. Sâmbătă dimineață, de la ora 10,00, în Polivalenta arădeană se joacă fotbal pentru Ladislau Brosovszky. Old-boys UTA organizează pentru al doilea an la rând reuniune fotbalistică în amintirea sa, iar „veteranii” l-au evocat în câteva schițe.

GHEORGHE VACZI: „Vom avea bucuria să dea Monica Brosovszky lovitura de începere. Sper să participe și suporterii noștri dragi, ar fi frumos. Brosovszky va rămâne în istoria fotbalului arădean și a UTA-ei. Am o amintire aparte, venind la UTA de la U Cluj, eram îmbrăcat într-un costum alb. Gioni, când m-a văzut la antrenament, a strigat în ungurește: „No, a venit omul cu înghețata! Gyuri, ai grijă, ai fost la o echipă unde era școală și fotbal, aici e fotbal muncitoresc, toți punem piciorul la minge puternic”. Și așa a fost. Brosovszky era respectat atât pe stadionul nostru cât și în deplasări, Mi-a făcut mare plăcere să joc cu el”.

MIRCEA AXENTE: „Debutase de tânăr, a venit cu mult tupeu, în sensul bun al cuvântului, iar datorită talentului s-a încadrat foarte repede în echipă. Când trebuia să luăm al treilea campionat, am capotat la Craiova, iar anul următor s-a ajuns ca oltenii să depindă de noi să ia titlul. Brosovszky a reușit, printr-o lovituă liberă, să ne salveze onoarea. Păcat că a plecat prea repede…”

GABOR BIRO: „Mă bucur că se pot organiza astfel de întâlniri, când ne amintim şi de alţi fotbalişti care nu trebuie uitați, ca Otto Dembrovschi, Vidac, Gall, Sinescu, Farmati, Mercea, Dumitrescu, Pall, Jurcă şi ceilalţi, toți au ajutat, la timpul lor, UTA. Ne bucurăm că va fi Monica lângă noi, și ea, la rândul ei, s-a bucurat întotdeauna că tatăl ei nu e uitat”.

CHRISTOS METSKAS: „Eu am prins vechea generație, înainte ca Brosovszky să fie promovat la prima echipă. Am fost adus ca antrenor secund când era Jackie Ionescu principal, iar Antoniu Bacoș era la București. Am plecat în deplasare la Craiova, iar pe drum, la Herculane, Jackie m-a pus să am grijă să nu se bea pe ascuns. Atunci am propus eu să le oferim jucătorilor o bere la masă. Gioni a fost prompt: Se vede că avem secund un fost fotbalist!”

OVIDIU PĂCURARIU: „Dacă a cunoscut consacrarea la UTA, liniștea și-a regăsit-o la Vagonul. După acel meci blestemat din 1979, Brosovszky a venit la Vagonul, care se bătea la promovarea în Divizia B. A pus umărul și a reușit, alături de ceilalți colegi, alături de care a mai jucat încă doi ani. L-am cunoscut de copil, suntem de aceeași vârstă, nu pot să nu amintesc și de prietenia care l-a legat de Dan Păltinișanu, de la Poli. Amândoi erau născuți pe 23 martie 1951 și erau foarte apropiați, chiar dacă rivalitatea Arad – Timișoara era exacerbată. Iar când Brosovszky a ajuns antrenor la Unirea Sînnicolau Mare, primul om pe care l-a chemat lângă el a fost Păltinișanu. E bine să ne respectăm trecutul, altfel nu putem avea viitor”.

IONEL COSTIN: „A fost un jucător emblematic, iar Coco Dumitrescu l-a numit unul dintre cele mai mari talente fotbalistice pe care le-a avut Aradul. Nu a spus-o gratuit. A ars prea repede și, gândindu-ne la el, poate odată pentru totdeauna vom învăța și noi, arădenii, să ne clasificăm valorile. Invităm toți druckerii Aradului să fie lângă noi sâmbătă!”

***

Memorialul „Ladislau Brosovzky” 2013 începe sâmbătă dimineață și cuprinde două meciuri de old-boys. UTA aliniază două echipe, alături de alb-roșii urmând să fie vechii fotbaliști de la Vagonul și o selecționată Atletico.

old boys 2013









Un comentariu

  1. Haideti sa ne mobilizam/trezim putin !

    Pana maine fiecare sa sune, scrie sms, mesaje pe facebook, twitter,etc la toata lista sa fim minim 100 de oameni in sala la 9:30 !!!

    Popularizati intalnirea de maine pe toate mediile si in toate mediile !

    E poate printre ultimele dati cand mai putem da inca un semnal ARADULUI ce inseamna UTA si de ce ar trebui sa salveze primaria, consiliul judetean, facultatea si oamenii de afaceri ceea ce inseamna UTA pentru Arad !

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button