UTA Arad

Clubul UTA nu agreează contractul semnat pentru drepturile TV, dar FRF-ul trimite camerele la Arad pentru meciul cu Brăila





Cluburile de Liga a 2-a au fost puse în fața faptului împlinit. Răzvan Burleanu ar fi bătut palma în numele lor pentru vânzarea drepturilor TV în eșalonul secund cu singura societate prezentă la licitație. RCS & RDS a cumpărat Pachetul A1, Pachetul B, Pachetul C şi Pachetul E în schimbul sumei de aproximativ 350 de mii de euro, adică aceeaşi sumă pe care o dădea şi în sezonul trecut. Prin urmare, societatea care deţine canalele DigiSport are dreptul de a televiza primele trei opţiuni din fiecare etapă.

Făcând un calcul simplu, dacă am împărţi în mod egal cei 350 de mii de euro la 20 de echipei, fiecare ar trebui să primească 17,5 mii de euro, adică o sumă extrem de mică faţă de ce cheltuieli sunt nevoite să facă începând cu acest sezon. De exemplu, numai deplasarea de la Suceava, făcută doar dus cu avionul, a costat clubul UTA aproape 17 mii de euro (!?). Prin urmare, e de la sine înțeles că șefii „Bătrânei Doamne” nu au cum să agreeze un astfel de contract și împărțire a „mărunțișului” din drepturile TV. „Nu este un subiect principal pe ordinea de zi, pentru că suma, oricum, nu va fi mult mai mare, dar este o chestiune de principiu. Ar trebui să ajungem la soluţii optime. Sunt echipe care nu au fost deloc televizate. Nu ar trebui ca unii să obţină avantaje pe spatele altora”, e declarația cam blândă a directorului general al arădenilor, Codru Grădinariu, la emisiunea „Fotbal la matineu” de la Sport Total FM.

Pe cale de consecință, conducerea UTA nici nu a semnat contractul, dar Federația nu ține cont și a programat confruntarea dintre echipa lui Nagy și Dacia Unirea Brăila, din cadrul etapei a treia a Ligii a II-a sâmbătă, de la ora 15, la solicitarea Digi Sport. E un prim derby de clasament, având în vedere că se înfruntă două dintre echipele din Top 4 și, oricum, televiziunea ce produce partidele ligii secunde a realizat demult că partidele „alb-roșiilor” atrag audiența.

Sunt și alte cluburi nemulțumite de contractul cu RCS & RDS, printre cele mai vocale fiind Juventus București, prin președintele său Gheorghe Chivorchian.

Transformarea făcută în speranţa că Liga 2 va deveni mult mai atractivă pentru televiziuni, cât şi pentru îmbunătăţirea calităţii competiţiei se poate spune că a fost sortită, încă din start, eşecului. Promisiunea făcută la începutul sezonului 2015/2016 de către preşedintele Răzvan Burleanu, că banii din vânzarea drepturilor TV cel puţin se vor dubla (se vorbea despre obţinerea a cel puţin 700 de mii de euro), nu s-a îndeplinit deloc, iar cluburile se văd acum nevoite să facă deplasări mult mai lungi şi să primească aceiaşi bani ca şi atunci când evoluau în două serii. Prin comparaţie, drepturile TV din Liga 1 pentru un singur sezon s-au vândut aceleiaşi societăţi cu circa 30 de milioane de euro.

FOTO: UTA Media Design









30 comentarii

  1. Domnul Burleanu a demonstrat în mai multe rânduri că face cam ceea ce=și dorește în fotbalul românesc. Crearea seriei unice de ligă secundă, un proiect foarte îndepărtat de realitatea fotbalului mic de pe la noi, a avut ca (unul dintre) scop(uri) vânzarea unor drepturi TV cât mai consistente. Pentru FRF, mai puțin pentru cluburi.

    Ar fi o întrebare dacă FRF a fost mandatată de de membrii săi să negocieze contractul. Ar mai fi o întrebare legată de ce se întâmplă dacă unul dintre membri, care, eventual, nu a mandatat federația, este obligat să accepte condițiile impuse printr-un astfel de contract?

    Dar întrebarea cea mai serioasă este: dacă FRF este o asociație de membri cu drepturi depline, de ce acești membri tolerează comportamentul abuziv al celor pe care i-au ales să le gestioneze activitatea?

    0
    0
  2. Eu vad sigura solutie vanzarea drepturilor la pachet cu Liga1 si impartirea banilor pe acelasi sistem si in Liga 2.

    0
    0
  3. O alta solutie ar fi ca fiecare echipa sa isi negocieze individual contractul . Nu e normal ca UTA care a fost televizata sezonul trecut cel putin odata la doua etape sa primeasca aceeasi suma ca si Cucuietii din Deal ( aici puteti include orice sat din Ilfov ) care nu a fost televizata niciodata

    0
    0
    1. Daca pe Liga 1 s-a luat 30 de mil, sa zicem ca pt cele 2 ligi se ia tot 30. Liga 2 ar merita 1/3 din bani. Deci 10 mil impartit la 18 (nu cred ca are rost sa avem mai mult de 18 la Liga 2). Primele locuri ar lua aproape 1 mil iar ultimele clasate 200-300 de mii. Alfel ajungem la amatori la Liga 2 in curand.

      0
      0
      1. poate ca nici liga 1 nu va mai lua 30 mil peste 2 ani cand e licitatia … nu o sa imparta ei banii cu liga 2 in anii urmatori, poate in viitor
        eu cred ca sunt meciuri in liga 1 cu telespectatori mai putini decat are UTA …

        0
        0
  4. Dezinteresul publicului , fata de spectacolul fotbalistic are mai multe cauze : prima ar fi ca nu exista spectacol, se joaca de dorul lelii , cu sportivi nemotivati cu lunile. Toate echipele, joaca la alibi,cu 2 mijlocasi defensivi, pregatirea fizica m deci presingul sint aproape nule.Apoi , la meci nu poti sa beneficiezi de aspecte complementare, care sa faca evenimentul placut, La UTA un tricou cu UTA costa peste 40 de lei, mult zic eu. In plus, nu mai exista marketing, nu exista un sistem de promovare, care sa aduca spectatori din tot judetul, care, inafara de meci sa aiba un probram de o zi. Ca organizare : ce sa cauti la un meci al Pancotei , sau al Resitei ?. Ce sperante pot avea cluburi care nu stiu daca pot exista maine ?. Oricum banii pentru televizari, in liga a doua sint prea putini.

    0
    0
    1. Dute si inpusca-te daca 40 de lei e scump pentru un tricou cu UTA…Strigati in gura mare de ce clubul nu are bani sa plateasca jucatorii, dar in acelasi timp nu vreti sa ajutati cu nimic financiar.

      0
      0
      1. bravo un comentariu de nota 10 @Alex. Oameni astia nu stiu sa taca posteaza doar ca sa se afle in treaba. Un tricou original costa dar inseamna ajutor pentru club, iar un suporter trebuie sa fie mandru ca si doar printr-un tricou face propaganda echipei pe care o iubeste.

        0
        0
      2. Fraiere, pentru mine 40 de lei nu este scump, dar pentru un copil, sau o familie cu mai multi copii este scump, ca UTA nu este Manchester City ( nb se scrie du-te, nu dute ; eu mi-am luat abonament, merg pe banii mei in deplasari, eu am tricouri cu UTA, si alte chestii, cite nu vei avea tu, niciodata, nu vorbi tu, sau fa-o mai bine cu gura inchisa..)

        0
        0
  5. de ce nu face burleanu si in prima divizie sa imparta bani egal va spun eu ca ii sare in cap mitici ,alt aspect ce nu inteleg de ce uta nu face deplasarea cu autocarul si bani ce ar trebui dati pe avion sa le dea lui jucatori ca sa ii motiveze mai mult astai parerea mea chiar daca dormi o noapte undeva tot mai raman bani ptr. prime

    0
    0
    1. De ce sa faca? Asa e peste tot in tarile civilizate. Nu se impart banii in mod egal, ceea ce mi se pare foarte corect. Parca prea mult il blamati pe Burleanu din orice motiv, fie ca e plauzibil sau nu. Deobicei romanul ataca pe oamenii aflati la conducere, dar ei habar n-au cu ce se mananca treaba…Iar in ceea ce priveste deplasarea cu avionul, voua oricum nu va convine nimic. Daca nu se face cu avionul nu e bine ca obosesc jucatorii, daca se face cu avionul, iarasi nu e bine ca e prea scump. Cum spuneam si mai multi: voi nu o meritati pe UTA!!!

      0
      0
  6. Se pare ca partida cu Braila nu va mai fi televizata , aradenii necedand presiunilor federatiei ( sper sa nu aiba chestia asta o influenta nefasta asupra oamenilor in negru… ) . Partida va incepe asadar tot la 11 , nu se va mai juca dupa-masa

    0
    0
  7. O deplasare cu avionul Timisoara – Suceava ( escala la Bucuresti ) , bilet doar dus costa maxim 150 € ( intoarcerea sa facut cu autocarul ). Chiar daca delegatia era de 25 persoane , totalul e aproape 4.000 € . Deci nu inteleg de unde ati scos suma de 17.000 € ?? E aberanta suma…

    0
    0
    1. Banii pentru avion sunt banii publici ,de la CLM si nu pot fi folositi decat in acest scop ,sau pentru cantonamente ori pentru echipament!S-a mai spus asta de nenumarate ori ,nu se pot plati prime,salariile jucatorilor,antrenorilor ,staff-ului din bani publici!
      p.s.fac frecvent Timisoara-Bucuresti cu avionul ,un bilet este undeva la 120 de euro daca este cumparat din timp ,daca rezervarea se face in ultimele zile inaintea zborului ,poate sa coste si 250 de euro!Nu are cum sa fie un bilet Timisoara -Bucuresti -Suceava 150 de euro!

      0
      0
      1. Daca frecventezi des ruta Timisoara – Bucuresti , trebuia sa stii acest lucru . O simpla cautare pe vola , bilet pentru 27.08 , pret 152 €

        0
        0
  8. O echipa, indiferent care ar fi ea, daca este intrun esalon profesionist nu este normal sa cerseasca bani pentru televizare (cu scopul de a fi finantata din acea suma). Totul ar trebui sa intre in capul multora ca un bonus, nicidecum sursa de finantare. La inceputul fiecarui an ar trebui date garantii financiare prezentate de echipele sportive prin care demonstreaza ca au bani pentru a plati personalul,baremul,deplasarea,utilitatile. Iar banii primiti sa fie in functie de clasare atata timp cand nu toate echipele sunt televizate in egal masura, ci in functie de” audienta” cica derby-urile etapei.

    0
    0
    1. La Liga 1 de mult timp suma este impartita in functie de clasarea din sezonul precedent . Nu inteleg de ce nu se aplica acelasi sistem si la Liga 2 . Parca sunt batuti in cap cei de la federatie !

      0
      0
        1. Sunt putini , dar asta nu inseamna ca matematic nu se pot imparti , puteau linistiti sa mearga dupa acelai algoritm ca si la Liga 1 si nimeni nu se supara . Si daca erau 10 lei , tu care ai terminat fruntas revendici mai mult decat codasul , corect ?

          0
          0
          1. si codasul poate face audienta … si el vinde partidele de acasa si in ele joaca si cu fruntasele … sunt argumente pentru ambele variante …
            o intrebare … oare care meci face audienta mai mare la TV, Foresta-UTA sau UTA-Foresta ?

            0
            0
        2. Eu nu zic ca metoda impartirii banilor conform locului ocupat in clasament este infailibila , dar este infinit mai buna decat cea a impartirii in mod egal tuturor participantelor . Asa macar iti mai dai interesul sa joci ceva in cazul in care ai scapat de problema promovarii sau retrogradarii mai repede

          0
          0
    2. gresit, la toate cluburile profesioniste din lume, drepturile de televizare, ca parte din drepturile de imagine ale clubului, sunt foarte importante si asigura o mare parte din bugetul clubului …

      0
      0
  9. catre alex daca tu zici ca noi nu o meritam pe uta oi fi si tu ceva gen ultras care se da mare suporter eu miam spus parerea mea ca tot aud ca nu sant bani tin sa iti amintesc ca poate eu am mai multi ani de cand tin cu uta decat ai tu de cand esti nascut asa ca ciocul mic

    0
    0
  10. Domnule Cosmuin, nu va suparati ,dar va inselati amarnic pt. ca daca ai in suflet cu adevarat aceasta echipa foarte galonata prin care a trecut si au jucat mari jucatori de-a lungul timpului si a facut fericiti milioane de oameni , atunci un tricou cu UTA. cine iubeste cu adevarat aceasta echipa in cuget si simtiri, ar da si 100 lei. Eu am un tricou original cu UTA. , trimes de Dan Stupar cadou .

    0
    0
    1. cred ca se face o confuzie … una este un tricou simplu ce poarta insemne cu un anumit club si care costa mai putin si alta este un tricou identic cu cel de joc, eventual cu numere si nume de fotbalisti si care costa mult mai mult … cred ca voic ei care comentati va referiti la tricouri diferite fata de cel despre care scria Cosmin …

      0
      0
  11. Pai daca costa un tricou cu UTA. 40 lei,inseamna ca nu este un tricou oarecare.Daca ai drag de acest club, il cumperi si nu te mai uiti la pret ca este prea scump !!!

    0
    0
  12. Din ceea ce am postat initial s-a retinut doar chestia cu pretul unui tricou, unii ma si iau „peste picior. Sa o clarific : eu am acasa tricouri importante ( ale unor jucatori celebri, la UTA, dupa meciuri de prima liga,de la mai multi, am tricouri de-ale UTA-ei cele mari, si ale altor generatii, am si tricoul actual , cumparat din incinta stadionului Motorul, cind merg la tenis, port tricou UTA. Äm sepci, portchei, calendar, abonament,chiar si chestia aia pentru carucior, la market). Suma pentru un tricou, pentru mine, nu e mare ( sint ,cum multi stiu, cu o meserie anume). Eu ma gandeam la copiii mai amarati, la familiile cu multi copii, la cei ce merg la meci, unde ar fi frumos sa poarte un tricou UTA. La cei ce vin de la, cel putin, vreo suta de Km , la meci, un tricou se adauga la cheltuiala. Si apoi nu e doar tricoul, mai sint si alte materiale ( sepci, insigne,calendare, etc) care ar trebui sa fie accesibile. Vad ca nimeni nu a zis nimic de faptul ca nu exista o tactica ( o metoda) de aducere , la stadion a spectatorilor din judet, grupat, cu un program de o zi, la un pret accesibil, Cum sa vina la UTA un copil din Beliu, Savarsin,Mailat, Bata sau Ineu ? Trebuie facut un program, si cu alte locuri atractive ( strandul,monumentele istorice, etc) la un pret accesibil. Adus de 3-4 ori, la UTA un copil va deveni pentru toata viata un suporter. Apoi la Arena Motorul, in loc de controale corporale severe ( inutile,la Arad) ar fi mai utile accesibilitatea la un suc,( nu cu 4 lei paharul, turnat dintr-un recipient de 2,5 litri, care costa 5 lei, la market, la stadion el costa vreo 30 de lei), la o mancare rapida, de ce nu o vizita la Old PUB, la o bere. Totul ca sa te simti tu spectator respectat. Dar astea nu intereseaza , nici conducerea UTA, nici pe unii care ar trebui sa duca cultul alb-rosu mai departe. Cam despre asta este vorba.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button