UTA Arad

UTA a utilizat 11 fotbaliști Under 21 în prima parte a sezonului Ligii a II-a, doar Olimpia o egalează dintre formațiile clasate în primele 12





Cu ajutorul colegilor de la frf.ro am realizat o statistică ce poate fi elocventă pentru potențialul fiecărei divizionare secunde. Ne referim la numărul de jucători tineri, sub vârstă, utilizați de echipele din anti-camera Ligii I.

210 jucători, cei mai mulți de 20 de ani

Astfel, pe parcursul celor 21 de etape a campaniei de toamnă-iarnă cele 20 de combatante au utilizat nu mai puțin de 210 de fotbaliști sub 21 de ani. Analizînd distribuţia pe posturi se poate observa că, dintre aceștia cei mai numeroşi sunt mijlocaşii, 99 la număr, urmaţi de fundaşi, cu 38 mai puţini. Pe categorii de vârstă, cei mai mulţi jucători au fost cei născuţi în 1996 – 61 la număr, urmaţi de generaţia 1995 – 50 de jucători. Pe locul al treilea s-au aflat cei născuţi în 1997 (37), urmaţi de 1998 (33) şi 1999 (18). După etapa din weekendul trecut, la categoria 2000 avem nouă, în timp ce la 2001 au apărut doar doi jucători. Este vorba despre călărășenii Toma și Dat.

Codașele dețin recordul

Ajungând la distribuția tinerilor fotbaliști pe echipe, observăm că – practic – formațiile ce au avut cele mai probleme în prima parte a campionatului sunt recordmane. ACS Berceni ocupă prima poziție, cu 20 de „bucăți”, în timp ce Metalul Reșița a aruncat în luptă 19 jucători sub vârstă, iar Șoimii Pîncota nu mai puțin de 16. După cum se știe, Berceniul și Pîncota sunt deja istorie în Liga a 2-a, în timp ce Metalul e „lanternă roșie”.

Doar trei debutanți din 11

Trecând la partea superioară a ierarhiei, UTA poate fi dată ca exemplu pozitiv. Din postura de vicelider, „Bătrâna Doamnă” a contat pe parcursul celor 21 de runde pe nu mai puțin de 11 jucători. Este vorba despre fundașii Burlă, Celea și Copaci, mijlocașii Costin, Jorza, Tănase, Stahl, Vlad și Covaci și atacanții Man și Petre. Dintre aceștia, doar Celea, Copaci și Stahl au debutat în „alb-roșu” în acest an. Ca să fim și mai exacți, să spunem că UTA a utilizat doar doi fotbaliști aflați la limita de vârstă. Este vorba de Celea și Vlad, jucători născuți în anul 1995. În rest, ceilalți au fost mai mici: Burlă (1996), Covaci (1997), Copaci, Tănase, Petre, Man, Costin (toți 1998), plus Jorza și Stahl (1999).

Afumațiul a utilizat cei mai puțini juniori

Dintre formațiile clasate pe unul din primele 11 locuri, doar Olimpia Satu Mare o egalează pe UTA numărul de fotbaliști Under 21 utilizați. În rest, avem următoarele cifre: Juventus – 9, Brașov – 8, Sepsi – 7, Mioveni – 7, Chindia – 7, Luceafărul – 9, Foresta – 8, Brăila – 10, Afumați – 6. De abia pe locul 12 vine o echipă ce o întrece pe „Bătrâna Doamnă” la capitolul  tineret utilizat. Este vorba despre Dunărea Călărași ce a contat pe 12 fotbaliști Under 21. Apoi, urmează: Clinceni – 10, Râmnicu Vâlcea – 11, ASU Poli – 11, Balotești – 8 și Tărlungeni – 9.

Petre conduce detașat în clasamentul golgheterilor

Există și un clasament al golgheterilor în care – bineînțeles – conduce Adrian Petre, cu 18 reușite. De altfel, atacantul utist e cel mai bun marcator al campionatului, la egalitate cu Attila Hadnagy (Sepsi). Următorul fotbalist Under 21 din ierarhia „bomberilor” are jumătate din golurile lui Petre. Este vorba despre atacantul Chindiei, Neguț, după care urmează Marius Coman (Academica) şi Laurenţiu Manole (FC Braşov, care au punctat de câte şapte ori.  Nu mai puțin de 53 de jucători sub 21 au marcat (doar în porţile adverse) de 137 de ori. Pentru UTA, în afara lui Man, care a plecat după etapa a cincea la Steaua și Petre, dintre juniori a mai marcat Jorza, în meciul cu Pîncota.

UTA, printre cele 7 echipe ce nu au utilizat portar sub vârstă

Și tot ca o chestiune de statistică, „Bătrâna Doamnă” se află printre cele 7 divizionare secunde ce nu au introdus nici măcar 1 minut în teren un portar sub 21 de ani. De altfel, Bogdan Miron a fost integralistul „roș-albilor”, iar pe bancă s-a aflat mereu Alex Barna, portar de 23 de ani. Sebastian Mara, (18 ani), al treilea portar al „Bătrânei Doamne” a apărat în acest sezon doar în Liga a 3-a și Liga Elitelor Under 19.

FOTO: UTA Media Design

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button