UTA Academie

La 15 ani, utistul Zamfir a debutat în două competiții de seniori și a luat „bronzul” național la juniori: „Sper să fiu din ce în ce mai bun, căci încă nu am realizat nimic”





Deși au avut la dispoziție doi portari la grupa 2000, pe Mihai Creța și Isvan Debre, antrenorii UTA-ei Under 17 au apelat mai mereu la Rafael Zamfir, care e cu un an mai mic. Cu „Rafi” între buturi, puștii „roș-albi” au făcut un sezon peste așteptări în Liga Elitelor, au câștigat seria de Vest și au fost foarte aproape de o calificare în finala mare, cu Dinamo. Până la urmă, CSU Craiova, echipa ce i-a scos în semifinală, cu gol decisiv marcat în returul de la Arad cu 6 minute înainte de final, a fost cea care a luat „aurul”. Arădenii au fost nevoiți să se mulțumească cu bronzul, după succesul din finala mică împotriva celor de la Ardealul Cluj. Zamfir a închis pur și simplu poarta cu câteva intervenții excelente venite în special după pauză, încununând un sezon ce l-a văzut debutând și la două competiții de seniori, Liga a IV-a Arad și Liga 3-a.

– Felicitări pentru medalia de bronz ție și colegilor tăi de la UTA Under 17, crezi că se putea și mai mult?

– Sigur, că se putea și ne pare rău că am pierdut șansa să jucăm pentru titlu. În semifinala cu Craiova, echipa ce a și câștigat trofeul, puteam să tranșăm calificarea acasă. Am și fost în joc până spre final, iar la 2-1 pentru noi am ratat ocazii mari. Din păcate, am luat gol pe final și asta a fost. Am fost foarte supărați după acel meci, fiindcă am simțit cu toții că se putea mai mult. Dar, am strâns din nou rândurile și am obținut un loc trei care e și binevenit, mai ales că nu eram cotați cu șanse la medalii la începutul sezonului. Eu am șansa să mă revanșez la anul cu grupa domnului Sandu Gaica, de care – de fapt – aparțin și în care are și ea șanse mari să ajungă între primele patru echipe pe țară.

– Costel Bogoșel, unul dintre antrenorii tăi de la Under 17, spunea că ai fost poate cel mai bun jucător al finalei mici.

– Îi mulțumesc pentru aprecieri, dar nu am făcut decât să-mi fac treaba. Nu puteam scăpa ocazia să venim fără medalii acasă și m-am ambiționat foarte mult, unele parade nici eu nu știu exact cum le-am reușit. Probabil, am prins una dintre cele mai bune zile din cariera mea, am avut și ceva șansă, care la portari e necesară. Dar, până la urmă, aceste lucruri se uită, important este că suntem locul 3 pe țară.

– Despre nivelul competițiilor de seniori în care ai debutat în sezonul ce tocmai s-a încheiat ce ne poți spune?

– La Liga 3-a mi s-a părut destul d egreu, mai ales că am jucat împotriva unei echipe bune, ce s-a bătut la promovare. E un alt rimt de joc, fotbaliștii de atac sunt mai rapizi, au execuții bune, curate și automat îți fac viața grea ca și portar. În schimb, la Liga a IV-a mi s-a părut că pot face față mai ușor. Chiar meciul de debut, cel de la Păuliș, din tur, nu a fost unul rău pentru mine. Am pierdut 1-0, după un gol venit în ultimele minute de joc, pe o neatenție colectivă ce se putea evita. Am mai jucat apoi cu Crișul, Săvîrșin și Vladimirescu, unde, zic eu, m-am descurcat onorabil.

– Fiind la UTA ai avantajul de a fura meserie de la antrenori de specialitate de calitate și mă refer la Dan Țapoș, Vasile Sin și Sandu Țamboi.

– Într-adevăr, am lucrat și sper să mai lucrez și de acum înainte cu trei antrenori buni. Fiecare cu stilul lui și de la fiecare am avut ceva de învățat. Cu nea’ Sandu Țamboi am lucrat cel mai mult, am fost și în cantonamente cu el în ultimii doi-trei ani, cred că mă cunoaște cel mai bine. Bineînțeles, împreună cu nea’ Sandu Gaica, antrenorul meu de mic imediat după nea’ Leo Pința, căruia și doresc să-i mulțumesc că m-a lăsat să evoluez la o grupă mai mare. Însă, toți îmi oferă mereu sfaturi și încearcă să-mi întărească punctele slabe, iar acestea ar fi ieșirile pe centrări, jocul cu piciorul și comunicarea cu colegii în timpul meciurilor.

– În câți ani te vezi îmbrăcând tricoul primei echipe?

– Debutul în Liga a 3-a la 15 ani îl consider deja ca un semn de încredere din partea antrenorilor, sper să nu-i dezamăgesc în sezonul ce urmează și să mai apeleze la mine și la competițiile de seniori. A mai fost și acel amical cu Șeitinul, unde am fost solicitat de domnul Roșu și-i mulțumesc pentru asta. Bineînțeles, că obiectivul meu este să apăr într-o zi poarta primei echipe a UTA-ei, dar pentru asta stiu că mai am mult de muncit, de tras la antrenamente. Sper să fiu din ce în ce mai bun, căci încă nu am realizat nimic. Până una alta, ar fi foarte frumos pentru club și pentru toți arădenii ca UTA să promoveze în Liga 1 după barajul cu Poli. Le dorim baftă băieților, le ținem pumnii.

Comparat cu Bălgrădean

Mihai Petcuț, antrenor la UTA Under 17, alături de Costel Bogoșel și Sandu Țamboi, îl compară pe Rafael Zamfir cu un alt fost elev de-al său care are acum peste 150 de meciuri în Liga 1 și a apărat poarta naționalei de tineret. „Cristi avea aceeași vârstă cu Rafi când a debutat la seniori, la Gloria. Văd deja destule asemănări între ei, sper ca Rafael Zamfir să aibă cel puțin ascensiunea lui Bălgrădean, dacă nu, chiar să-l depășească. Startul e bun, cu evoluții foarte bune într-o competiție în care au fost angrenați jucători cu un an mai în vârstă decât el. Îi spun, însă, mereu să facă sacrificii dacă dorește să câștige bani din fotbal și să ajungă la un anumit nivel. Sigur, și antrenorii sunt importanți, dar nu la fel de importanți precum ambiția și dispoziția sa de a munci în fiecare zi pentru a deveni mai bun”, a spus Petcuț despre goalkeeperul de 15 ani al „Bătrânei Doamne”.









Un comentariu

  1. numai un frustrat si un egoist poate sa de-a unlike la acest comentariu,ce a fost rau in comntariul acesta? pana la urma e vorba de un copil talentat , in loc sa-l incurajam si sa ne bucuram ca avem asemenea copii talentati ,noi santem ividiosi pe succesul altora,bravo mai copile si sa ajungi la un nivel inalt ca sa-i faci si mai „invidiosi pe cei care de invidiaza”, serios vorbind merita toate felcitarile pt. munca depusa ..mult succes pe mai departe.

    1
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button