Burleanu sau Lupescu? Cu ce gânduri merg reprezentanții cluburilor arădene la alegerile pentru șefia FRF
18 aprilie 2018 – ziua în care se decide viitorul fotbalului românesc pentru următorii patru ani, cu prilejul alegerilor pentru funcția de președinte al Federației Române de Fotbal. Chiar dacă au fost validate patru candidaturi pentru șefia FRF, cu siguranță lupta se va da între Răzvan Burleanu (președinte din 2014) și Ionuț Lupescu (component al „Generației de Aur”, fost oficial al UEFA), pe listă eligibililor mai aflându-se Marcel Pușcaș și Ilie Drăgan.
Din județul Arad votează șapte entități sportive și, din informațiile noastre, opțiunile sunt împărțite aproape în mod egal. Totodată, alegerile sunt importante pentru județ, întrucât Călin Cojocaru (Național Sebiș) încearcă să intre în viitoarea componență a Comitetul Executiv, din partea Ligii a 3-a.
Lupta pentru fotoliul scaunul de președinte a dominat începutul de an în sportul rege românesc. Campania electorală a fost presărată cu destule atacuri, inclusiv la persoană, dar și dezvăluiri în special din partea actualului președinte care a avut și pârghiile necesare la dispoziție. Adică acces total pentru el și angajații FRF la arhivele Casei Fotbalului. În fine, în ultimii patru ani ai „gestiunii” Burleanu s-au făcut și lucruri bune cu preponderență în fotbalul feminin și futsal, dar există și pata neagră a ratării calificării de către echipa națională la Mondialul din Rusia. Și încă pe mâna unui antrenor străin, destul de scump și rupt de realitate, în persoana neamțului Christoph Daum.
La alegerile de mâine au drept de vot 257 de cluburi afiliate la FRF și, cu siguranță, va conta și influența politică, atâta timp cât majoritatea acestor cluburi sunt finanțate de autoritățile locale sau de stat.
Aradul are șapte voturi, la cine merg acestea?
Județul Arad va avea șapte reprezentanți la Casa Fotbalului în ziua decisivă pentru viitorul fotbalului românesc: o echipă de Liga 2-a, trei echipe de Liga 3-a, două cluburi din fotbalul feminin și AJF Arad. Pentru ce votează aceștia mâine am încercat să aflăm direct de la ei, respectiv de la cei care vor băga plicurile în urnă. Răspunsurile au fost, în general, diplomatice, fără o demascare clară a intenției de vot.
Codru Grădinariu (director general UTA): „Plec deseară la București, urmând să optez pentru unul dintre cele trei proiecte la care clubul a avut acces și pe care le-a studiat foarte bine. Toate mi s-au părut interesante, dar voi vota pentru cel care se pliază cel mai bine pe politica clubului din mai multe puncte de vedere. Tot ce sper este ca prin votul clubului UTA fotbalul românesc să aibă de câștigat în următorii patru ani”.
Călin Cojocaru (manager Național Sebiș): „Ne dorim o Federație cu o organizare mult mai bună și ceea ce interesează cel mai mult este să ridicăm Liga 3-a printr-o expunere tot mai mare, o expunere pozitivă. Fotbalul județean arădean este mult peste media din țară, sunt multe cluburi bine organizate, cu conducători și jucători care beneficiază de finanțări constante de ani de zile și au putut crește în valoare pas cu pas, nu peste noapte. An de an ar putea câte un club să facă pasul spre Liga 3-a, iar de aici poate în următorii ani va exploda cel puțin un club spre Liga a 2-a. Cât despre UTA, nu mai poate rămâne mult în eșalonul doi, locul ei este alături de granzii României, să se lupte pentru trofee. E nevoie de un fotbal românesc focusat pe proiecte stabile, conceputea de oameni profesioniști”
Petre Bulza (președinte Lunca Teuz Cermei): „Merg cu gânduri bune la București, voi vota cu cine câștigă. Vreau ca fotbalul românesc să renască, vreau calificări la turnee finale. Pentru fotbalul mic vreau o dezvoltare, speranțe avem. Sper să avem parte de o schimbare a sistemelor competiționale la toate nivelele, să crească puțin baza Ligii a treia. Avem nevoie de legi clare pentru sport, pentru finanțare și organizare. Aș vrea să se meargă pe cluburi cu maxim 49% participare a instituțiilor ce finanțează din bani publici și restul să fie din mediul privat, atras printr-o lege atractivă a sponsorizării. Nu putem face performanță așa cum este sportul acum, adică e imposibil ca echipele finanțate de primării mari să concureze cu adevărat cu altele finanțate de comune mici. Vrem parteneriat public – privat, altfel batem pasul pe loc”.
Radu Pop (președinte Șoimii Lipova): „Vreau să cred că drumul pe care va merge fotbalul românesc în următorii ani va fi cel corect, dar orice efort al celor implicați în fotbal trebuie să fie legiferat corect de parlamentarii noștri. Ne trebuie o lege clară a sportului, aplicată unitar și fără frică de a greși, plus o lege a sponsorizării, foarte necesară pentru a putea face performanță. Dacă se va rezolva finanțarea și conducătorii și jucătorii își vor face treaba tot mai profesionist, atunci avem viitor. Dacă nu, vom bate pasul pe loc. Fotbalul arădean va crește și mai mult în anii următori, vin cluburi din județ ce vor face față cu succes în eșalonul trei. Iar mai sus, dacă se vor face ceva schimbări legislative și organizatorice, putem spera la o echipă în Liga 1 și poate și ceva prezențe în Liga 2-a în sezoanele ce vin”.
Pavel Piroș (președinte AC Piroș Security): „Votăm pentru dezvoltarea fotbalului feminin și pentru bunul mers al clubului. Alegem persoana care ne va ajuta să implementăm noi proiecte la nivel de fotbal pentru fete atât la nivel județean, cât și la nivel de țară”.
Adrian Palade (președinte CS Ineu): „Voi vota pentru progres, pentru creșterea fotbalului românesc. Trebuie să sprijinim baza fotbalului, sportul de masă. Acesta e baza piramidei pentru performanță. Apoi putem vorbi de creștere în valoare și performanțe la toate nivelele. Sper să progreseze Aradul fotbalistic în următorii ani, să avem satisfacții, să ne mândrim cu UTA în prima ligă, apoi cu una-două echipe în Liga 2-a și cât de multe de Liga 3-a. Astfel, cluburile specializate în creșterea copiilor și juniorilor să aibă și ele alte perspective, să aibă toată lumea de câștigat. În ceea ce privește fotbalul feminin, Ineul atrage multe tinere jucătoare, doar că trebuie avut răbdare cu ele, iar Federația trebuie să ne sprijine în acest sens”.
Adrian Lucaci (președintele Asociației Județene de Fotbal Arad): „Fotbalul românesc se va dezvolta doar dacă se fac investiții la nivelul fotbalului de masă, altfel de cum a fost în ultimii 20 de ani. Trebuie reorganizat totul, personal pentru asta merg la București. Sper ca din rândul nostru, al celor care încercăm să dezvoltăm fotbalul de masă, să apară cât mai multe persoane, jucători, antrenori, chiar suporteri, care să îngroașe rândul profesioniștilor ce activează în fotbalul din cele trei ligi ale FRF. Trebuie să avem competiții mai multe, oameni mai mulți implicați în fotbal. Nu putem face performanță fără un sport de masă adevărat, nu putem visa la calitate. La AJF Arad vom avea alegeri pe 8 iunie și planurile noastre sunt spre a crește numărul de practicanți la fotbalul județean. Ne dorim mai multe echipe de copii și juniori, echipe de băieți și chiar și de fete, fotbal pe teren cu iarbă sau futsal. Continuăm cu proiecte, vom ajuta financiar comunitățile pentru a participa mai ușor la competiții, vorbim despre plata baremelor de arbitraj, echipament sportiv, mingi și astfel să determinăm aceste unități administrative să investească în baze sportive moderne. Fără acestea nu putem vorbi despre competiții și de fotbal de masă. Cadrul pe care deja l-am creat va determina ca de la fotbalul de masă să se ridice oameni spre fotbalul de performanță, jucători sau antrenori care să crească și să facă pasul spre marea performanță. Aradul este în prima linie a acestui plan și sper să avem rezultate în anii care urmează”.
Așadar, cine face majoritatea dintre Răzvan Burleanu și Ionuț Lupescu vom afla la finalul zilei de mâine, iar cele șapte voturi arădene ar putea fi decisive. Mai ales că semnalele sunt pentru o luptă la „baionetă”.
Votati-l pe IONUT LUPESCU !!! A facut parte din ” generatia de aur ” a fotbalului romanesc si ne-a reprezentat cu inalt profesionalism la U.E.F.A. !!! A jucat la campionatul mondial din SUA la fotbal din 1994 unde echipa nationala de fotbal ne-a reprezentat cu mandrie si a fost aproape de o mare realizare a fotbalului romanesc la nivel mondial. Meciul Romania- Columbia a fost cel mai frumos meci al CM 1994. Mult succes IONUT LUPESCU !!!
ce conducatori penibili avem nici unul nu are curaj sa spuna in fata cu cine voteaza, de aia merge tara asta asa ,ca ne conduc specimene ca si acesti conducatori auzi declaratie eu votez cu cine castiga RUSINE SA VA FIE CUM SA DEZVOLTAM FOTBALUL CU CONDUCATORI CA SI VOI FACUTI LA APELUL BOCANCULUI
Inainte de a face pe cineva „penibil”, gandeste! Cu exceptia „leoiacelor” lui Piros, restul echipelor depind de bani de la bugetele locale. Nu ai fi manager daca ai spune „pe romaneste” cu cine votezi si ti-ai taia bugetul. Din pacate, ambii candidati cu sanse serioase sunt, mai mult ca sigur, sustinuti politic. Asta e si diferenta dintre un fost fotbalist si un manager (Lupescu/Burleanu) – trebuie sa faci politica clubului, respectiv sa te adaptezi, ca sa nu te sinucizi, sa iti indeplinesti obiectivele! La asta te-ai gandit? Nu! De aia nu esti la conducerea vreunui club sau structuri sportive. Nu suntem intr-o lume ideala, traim in Romania, iar politicul este cu tine in pat!
Nici nu i-am intrebat cu cine voteaza pentru ca votul este miine si este unul secret. Ce rost avea să și spună fiecare ceva care oricum nu putem verifica mîine la alegeri pentru că votul este secret. În schimb, dacă ați citit ce propun candidații, la unii puteți deduce, din ce au spus in aceste declaratii, cam cu cine votează.
Fa un sondaj sa vedem cine am vrea noi sa iasă!
Si la ce ajuta?