National Sebis

Va avea Aradul un reprezentant în viitorul CEX? Cojocaru vrea unul dintre locurile destinate Ligii a 3-a: „Juniori Under 20 și branduirea seriilor!”





În afara votului pentru președinția FRF, Adunarea Generală a afiliaților mai are de decis și viitoarea componență a Comitetului Executiv. Pentru cele două locuri alocate Ligii a 3-a în CEX candidează Florin Spînu (CSO Filiași), Mihai Dăscălescu (Unirea Alba Iulia) și Călin Cojocaru (Național Sebiș). Primii doi au făcut parte din CEX și în ultimii ani, așa că – teoretic – pornesc cu prima șansă în fața lui Călin Cojocaru, managerul celor de la Național Sebiș.

Dar, acesta susține că are un plan solid, coerent, ce va fi îmbrățișat de reprezentanții grupărilor din eșalonul trei odată ce va fi adus la cunoștința lor. „Îmi doresc o Federație cu o organizare mult mai bună și ceea ce mă interesează cel mai mult este să ridicăm Liga 3-a printr-o expunere tot mai mare, dar o expunere pozitivă. Din experiența mea de zece ani la conducerea cluburilor de Liga 3-a mi-am făcut niște idei și am niște propuneri, care, cred eu, ar fi benefice pentru organizarea și calitatea jocurilor din acest eșalon. Miercuri le voi prezenta și colegilor de Liga 3-a proiectul meu cu care îmi doresc să fiu votat ca reprezentant al lor în Comitetul Executiv al FRF”, spune managerul grupării de pe malul Crișului Alb.

Intrând în detaliile programului său de candidat în CEX, Cojocaru a adăugat: „În primul rând, aș vrea să se observe faptul că toți componenții naționalelor de tineret și, în viitorul apropiat, al tuturor reprezentativelor României, au în componență fotbaliști care, la un moment dat, au jucat în Liga 3-a. De multe ori au apărat culorile unor cluburi cu echipe satelit în acest eșalon sau au aparținut unor grupări care au centre de copii și juniori pregătite de performanță și care dau regulat juniori pentru echipele de liga a 3-a. Deci rolul Ligii a 3-a este mult mai important acum decât în anii trecuți, așa că trebuie să oferim o competiție puternică, bine organizată și finanțată, cu cluburi serioase care să ofere și spectacol fotbalistic. Așa cum am spus, scopul ar fi găsirea și creșterea vârfuri de generație pentru echipele din primul eșalon și pentru reprezentativele României, dar și readucerea spectatorilor la stadioane. În acest sens, aș propune ca juniorii folosiți în Liga 3-a să fie sub 20 de ani, nu sub 19 ca până acum. Acest an în plus ar putea aduce continuitate și consistență în joc, o mai sigură creștere în valoare a unui junior. Astfel, s-ar putea face și mai ușor trecerea spre un post de titular senior în echipele de eșaloane superioare chiar și după depășirea vârstei. Așa cum este acum, după un an-doi de juniorat, acești tineri își pierd posturile pentru că trebuie aduși alți juniori și le este foarte foarte greu să se impună într-o poziție de senior la acest nivel. Prin urmare, mulți coboară în fotbalul județean și, din păcate, de multe ori se pierd. Apoi mă gândesc la branduirea seriilor de Liga 3-a, adică fiecare dintre ele să aibă un sponsor, probabil local sau zonal, cu interese economice în acele județe ce au echipe în serie. Apoi, ar fi oportună televizarea derby-urilor și expunerea locală sau chiar națională a unor partide. Performanța înseamnă multă muncă, oameni cât mai profesioniști, fotbaliști cu determinare și caracter pentru a mulțumi spectatorii. Aceștia din urmă, chiar dacă s-au împuținat numeric cam peste tot în țară, sunt dintre cei cunoscători, pretențioși, care vor rezultate și vor să asiste la un joc de fotbal modern meci de meci”.

Călin Cojocaru a devenit antrenorul celor de la Național Sebiș în vara anului 2015, înlocuindu-l la cârma echipei pe Adrian Abrudean. Fost fundaș de meserie în județul Timiș, Cojocaru o pregătise înainte pe Millenium Giarmata, iar la clubul de pe Crișul Alb a preluat și funcția de președinte. În cei doi ani a lucrat cu doi antrenori principali, Rică Neaga și Alin Chița, dar a revenit și pe bancă după plecarea acestora. În ultimii doi ani, Călin Cojocaru a câștigat și diferite litigii la comisiile federale, fiind considerat și un fin cunoscător al ROAF-ului.









2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button