UTA Arad

Randamentul UTA-ei, influențat direct de cel al juniorilor: „Mi-am închipuit că pot și vor mai mult, parcă bat pasul pe loc. Man – cel mai bun de la Steaua!”





Discuția despre evoluția juniorilor utiști a apărut încă din prima parte a sezonului. Adrian Mihalcea și Cristi Todea au vorbit în câteva rânduri despre aportul fotbaliștilor Under 21 ai echipei arădene și nu erau prea mulțumiți de acesta. Problema nu a dispărut nici în stagiunea de primăvară, iar ea este – parcă – și mai pregnantă, atâta timp cât mai mult din jumătate din lotul „roș-alb” e format din juniori.

Întrebat dacă e mulțumit de nivelul la care a ajuns echipa la două luni de la preluarea acesteia, Ionuț Popa a punctat următoarele: „Nu sunt mulțumit și vă spun de ce. Deși nu am activat în ultimii 7-8 ani în fotbalul din Arad, îi cunosc pe copiii din lotul actual, fiindcă o parte dintre ei mai veneau, cu antrenorii lor, pe la mine pe la bază în special pentru partea de individualizare. Apoi îi vedeam și la jocurile oficiale de copii și juniori și am crezut că vor progresa în pas săltat. Așadar, la început credeam că randamentul echipei se va datora și randamentului lor individual bun. Mai direct, mi-am închipuit că pot și vor mai mult, decât faptul că sunt tineri și sunt de perspectivă. Eu îmi doresc ca acel tânăr de perspectivă să confirme și în două-trei luni să ajungă un jucător valoros. Și spun asta prin prisma faptului că până acum au fost jucători de loturi naționale, selecționați atâta timp și au primit și admirația specialiștilor. Așadar, mă aștept și mai mult de la unii jucători, iar ei mă surprind, parcă stau pe loc. Așadar, nu pot fi mulțumit de randamentul general al echipei”.

Întrebat despre motivul acestei stagnări, directorul tehnic al „roș-albilor” a adăugat: „Eu nu am pregătit echipe copii și juniori, cred că antrenorii specializați în asta vă pot spune mai multe. Deseori am observat că un jucător bun de 15-16 ani la 20 de ani s-ar putea să nu mai confirme. Cred că este vorba despre reglaj sportiv și mental. Mă uit la unii și parcă joacă mai slab acum, la 19-20 de ani, decât o făceau la 16-17 ani, când au debutat în Liga 2-a. Parcă nu au crescut, parcă bat pasul pe loc”.

Chiar dacă a încercat să nu dea exemple cu nume și prenume, în cele din urmă „Mister” a făcut-o. „De exemplu, Tănase care joacă mai demult la echipă. Mi-aș dori de el ca din punct de vedere mental să gândească puțin altfel jocul. Adică să aibă și alte preocupări, decât cele pe care le știm. Deposedare și pas cu primul jucător. Aș vrea să încerce o pasă grea, un dribling sau o apariție în atac și, de ce nu, chiar să șuteze de la 16 metri. Sigur, făcând toate astea se mai întâmplă să și greșești, a făcut-o un jucător important de la Roma în meciul de aseară cu Liverpool, darmite la noi…De asemenea, David Popa sau Albert (n.a. Stahl) sunt jucători de mare perspectiva, Jorza la fel, dar și ceilalți care sunt pe lângă ei. Poate e și vina noastră, căci așa cum nu ai răbdare cu un antrenor, să-l ții la echipă până ce demonstrează ceea ce poate prin rezultate, tot așa poate și noi ne grăbim și cerem prea mult. Poate să fie o cauză, să le ceri prea mult. Altfel, nimeni nu îi împiedică să rămână o jumătate de oră în plus după antrenamente să exerseze o pasă lungă sau medie sau finalizările. Nu îi obligă nimeni să plece de la antrenamente atât de repede. Iar un lucru bun pe care l-am realizat de când am venit la UTA este acela că am făcut din Motorul 2 un fel de casă a noastră. Ne-am stabilit acolo, nu ne mai mutăm ca și cu cortul, insistăm toți pe lângă oamenii de la bază ca terenul să fie cât mai bun, cât mai îngrijit. Putem munci bine și în voie și asta e foarte important. Cât despre terenul unu, trebuie să recunosc că am fost optimist în ceea ce privește termenul său de finalizare. Acum nu mai are rost să grăbim lucrurile ca să se facă un lucru greșit, poate. Eu zic că în două luni e gata, campionatul viitor îl începem acolo”, a mai menționat Ionuț Popa.

Încheiind paranteza despre juniori, experimentatul tehnician a dat exemple pozitive cu care a avut direct sau indirect tangență. „În anii 2000, la UTA l-am întâlnit pe Ianu. De când am venit al echipă a făcut numai pași în sus și a ajuns unde a ajuns, a avut parte de o carieră frumoasă. Mă refer și la la Sorescu, pe care eu l-am debutat în Liga 1 la ACS Poli. A jucat constant bine și acum a semnat cu Dinamo. În cazul lui Dennis Man nu era o problemă dacă va ajunge la Steaua, ci dacă va prinde echipa acolo, în locul cui va juca. Și iată că s-a impus și am spus-o și după ce am jucat cu Poli împotriva lor că Dennis Man e cel mai bun jucător de la Steaua. În fine, nu cred că atunci când Messi a ajuns la Barcelona cineva s-ar fi gândit că băiețelul acela cu picioare subțiri va ajunge să înoade mii de picioare la cel mai înalt nivel. La juniori cel mai important lucru este constanța lor în evoluții, lucru pe care – însă – nu-l poți afla dinainte nici în cele mai specializate laboratoare”, e concluzia lui Popa.

FOTO: Lucian Bălăucă (darabaneni.ro)

18 comentarii

  1. Aici are dreptate domnul Popa. Şi de Cristiano Ronaldo pe când avea 17-18 ani a declarat domnul Boloni că stătea cu orele după antrenamente.

    0
    0
  2. Nu numai că are dreptate dar și creionează un viitor abecedar după care UTA ar putea promova !JOACA cine da randament maxim .Noi mai criticam chiar pe Tănase. Să joci la UTA și să dai 2goluri in trei sezoane ?? Mai ales că pe. la închidere e mai mult ,,,,deschidere !! Un diplomat că Roșu nu îndrăznește sa ia masuri iar unul că Mihalcea s-a sufocat de furie .Popa cere bani la timp și mereu cere jucători. Și bine face ! Acum. ce poate rămâne ce poate veni și speranță la copii lui Gaica !! Hai UTA !!

    0
    0
  3. „Eu zic ca in doua luni e gata,campionatul viitor il INCEPEM acolo.”
    Serios?Deci antrenor avem deja….Echipa pe cand o aflam?

    0
    0
    1. Sa nu zici ca iti trebuie alt antrenor , specialistule. Nu-ti face griji ca daca e antrenor face si echipa iar unde sa incurca sigur o sa-ti ceara parerea?

      0
      0
      1. Nu,deloc,filozofule,amar!Pozitia mea fata de Moustache cred ca iti este foarte clara,pentru ca vad ca urmaresti mai mult ce scriu eu,decat articolul in sine.
        In schimb sunt realist si accept ca a fost cea mai buna alegere.Tot un fel de mercenar este,dar macar a stiut sa uneasca un vestiar dezbinat(sau ce a mai ramas din el) si o echipa incropita dupa marea tentativa de promovare cu 10 puncte avans….
        De asemenea,sunt de parere ca daca dupa Roly Nagy,venea direct Popa,altfel era situatia….Nu stiu?Doar speculez.Pe atunci avea si cu cine….
        Eu nu sunt orgolios,trec peste amintiri urate cu el,pentru binele UTA-ei,daca asta ne-ar aduce linistea atat de mult necesara,inaintea performantei,pentru ca este elementul primordial.
        Si sa stii Peline,ca parerea mea.la fel ca si a ta,nu conteaza absolut deloc!
        Dar daca lui Popa i-a iesit „porumbelul” din gura si vorbeste la plural(eu intelegand ca se include) despre revenirea pe Motorul,atunci,succes!
        Dar pana atunci,va mai curge multa apa pe Mures!Nu stim ce va fi sambata,d-apoi pana atunci?
        Orice ar fi…HAI UTA!

        0
        0
        1. @Gabriel….ce pariu sa fi facut unul care se duce spre Motorul cu GPS-ul?
          Despre Siria sa nu-l intrebam,ca va ajunge nu in Podgoria Aradului ci in zona de conflict araba,doar o mica liniuta sub litera „S” ar face pentru el diferenta!
          A gresit si conducerea din exces de zel,dar nu cred ca din rea vointa!Dupa doua baraje ratate,au crezut ca presiunea se muta la Falca!
          Himere!Pe asta nu-l mai intereseaza Aradul!Viseaza la Bruxelles,operatii estetice,epilari si mult botox.Despre droguri,nu stiu,ar fi o calomnie gratuita lansata.
          Poate ca va iesi si Iliuta Chesa cu dovezi!Daca le are,sincer,multa bafta prin tribunale!Asta ar fi cea mai tare!Atunci s-ar explica multe….

          0
          0
      1. Nu stiu sincer,cati dintre noi,cei mai realisti,am crezut in brasoavele lui Falcosu?
        Oricat de optimisti si entuziasti ar fi fost acele persoane,antecedentele recomandau din plin,cu totul altceva.Si iata in ce stadiu se afla Motorul,nemaivorbind despre stadionul Neuman….
        Va reamintesc ca pe Sega s-a schimbat sinteticul in 3 zile!De asemenea,pe Arena Nationala,s-a inlocuit total gazonul in 72 ore!Deci s-ar putea!
        Dar din pacate nu la Arad!Inclusiv la Siria,primarul poate sa readuca terenul in stare perfecta in mai putin de o luna,si acolo a nins si temperaturile au fost sub 10 grade….Si pentru intretinerea stadionului are un angajat,pe care il ajuta sotia,care ca si orice sotie „cocos” in casa,stie tot!
        Domnule Bot,oare nu vreti sa candidati pentru primaria Aradului?Siria este curata,strazi laturalnice asfaltate,nu va ingropati cetatenii in gunoaie,vad ca aveti usa deschisa pentru oricine,na….ce as mai putea spune???
        Revad si acum,ca in minutele imediat urmatoare,dupa meciul cu Chindia,a intrat tractorul cu remorca de imprastiat azotat.
        Cuvintele ar fi de prisos!

        0
        0
          1. ! se zice ca din betie te trezesti, dar de la substantele astea interzise, ba, doar asa se explica deciziile luate la km 0 in ultima perioada.a se vedea; Stadioanele, borduriada, parcarea subterana cu piramida lui deasupra, salubrizarea orasului, ca sa nu mai zicem cum si-a bagat p..a in el de Strand Neptun, care era cel mai mare din Europa si acuma a ajuns falimentar, ar fi interesanta o analiza cu cat se cheltuie pentru intretine, etc si cat incaseaza acesta se vedem unde se mai duc banii aradenilor.si cate si mai cate…..

            0
            0
          2. Astea sunt speculatii deocamdata, @Gabriel!Interesant este ca Falca inca nu l-a actionat in judecata pe Iliuta Chesa,dar daca nu are dovezi certe,nu il vad prea bine!
            Eu m-am referit la cu totul altceva,adica unde ne-a adus acest Falcos si anume nu neparat ca a distrus baze sportive,pentru ca cel putin doua erau in paragina totala(Vagonul si Strungul),ci cum arata Aradul acum,in general.Gunoaiele ne inghit,strazi murdare,spatii verzi si locuri de joaca neintretinute,un real pericol pentru copii,cladiri de insemnatate istorica dau sa se prabuseasca peste pietoni….
            Ce sa mai vorbim?
            Si eu imi merit soarta,dar macar am demnitatea sa recunosc!

            0
            0
  4. Sebastian!! De ce nu vi sa preei tu echipa..si atunceea tată du antrenor pe cine vrei tu.
    Acuma cand avem Antrenor se trezesc unii să latre…pe bune!!! Ce vreti pana la urmă??

    0
    0
  5. Dacă Popa nu a pregătit juniori sau copii de ce naivă vorbește despre ei??? Auzi tâmpenie…. să rămână mai mult juniorii după antrenamente… pe bune???? La ce folosește un antrenament? Tehnic tactic sau cum o fi…. Tănase nominalizat ….. dar mereu titular! Jenante…. penibile afirmații… Luați un interviu lui Păcură și să vorbească punctual despre fiecare junior… nu Popa Ion L.au adus pe Iuga A. de la Craiova și nu prinde nici măcar lotul de 18 jucători! Să fie exclusiv doar din cauza lui? Mă îndoiesc … asta doar ca un exemplu… De ce nu comentează Popa Ion despre fundașul adus de el din Maladive sau de unde o fi…. Atâta știu marii antrenori … să biciuiască caii care trag… și pe spatele cărora își iau salariul… Încurajați tinerii, susțineții, dați-le meciuri și nu câteva minute pe meci …. și apoi să vii să spui tâmpenii din astea marca Ion Popa!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button