BaschetzTOP ARTICOLE

Monika Brosovszky va conduce naționala de baschet feminin 3×3 la Jocurile Olimpice de Tineret din Argentina: „Onoare și mândrie, am încredere în fete!”





După ce s-a retras definitiv din cariera de jucătoare odată cu desființarea echipei SCM Timișoara, Monika Brosovszky-Boriga revine pe banca tehnică, sub „tricolor”. „Minunea blondă” a baschetului arădean va antrena echipa de baschet feminin a României la Jocurile Olimpice de tineret de la Buenos Aires, unde meciurile se vor juca în formatul 3×3. România se află în grupa A împreună cu China, Germania, Ungaria și Iran.

Multipla campioană națională al sportului cu mingea la coș este la prima experiență ca antrenor principal și vrea să profite la maximum de ocazia primită. „Este o onoare și o mândrie pentru mine să pot participa la o asemenea acțiune și mai ales că mi s-a acordat încrederea aceasta. Recunosc că nu am experiență, dar am și un motto și anume <<niciodată nu fă pasul prea mare>> pentru că îți asumi un risc și poți eșua. Vreau să o iau cu pași mici, să progresez. Am o experiență mare ca jucător, ca antrenor nu am deloc, doar ca <<secund>>. E o provocare, 3 la 3 e ceva nou și pentru mine. Am citit regulamentul, sunt multe lucruri care se aseamănă cu baschetul 5 la 5, dar este total diferit”, spune fosta baschetbalistă arădeană.

Brosovszky pleacă mâine seară din Arad, duminică dimineața ia avionul spre București, iar peste alte două zile zboară spre America de Sud, împreună cu restul delegației „tricolore” la Jocurile Olimpice de tineret. „Mă bucur că am această ocazie să particip la această competiție prestigioasă la acest nivel. Nu am mai fost în Argentina, mă bucur că <<bifez>> și această țară, am auzit că e foarte frumos. Experiența de până acum din antrenorat mă va ajuta la acest turneu, pentru că știu într-o oarecare măsură cu ce se mănâncă. Nu știu dacă performanțele mele ca jucătoare vor reprezenta o motivație în plus pentru fetele pe care e conduc de pe margine, dar sper că acest lucru să se întâmple. Le cunosc foarte bine și ne înțelegem excelent” ne-a mai dezvăluit tânâra antrenoare.

Formatul de 3×3 are destule diferențe față de baschetul normal. În primul rând, se joacă pe o jumătate de teren la un singur coș, lotul este format din patru jucători, dintre care trei în teren și o rezervă, iar timpul de joc este de doar 10 minute, iar atacurile de doar 12 secunde. Regulile complete ale jocului pot fi găsite aici.

Deși le cunoaște foarte bine pe fetele din lot, Moni Brosovszky nu va prea avea timp de „reglaje” înainte de plecarea spre Argentina. Chiar și așa, speranțele în rezultate bune sunt mari. „Le-am urmărit pe fete la București când au jucat cu Ucraina și Olanda, au învins în prima partidă. dar au pierdut mai departe. Au jucat foarte bine și le felicit. Nu prea avem timp de antrenamente, dar ele vin pregătite, au mai jucat turnee de 3 la 3. Nici nu se pot face prea multe în aceste ultime zile, trebuie să fie puternice și motivate. Timpul de atac este scurt, doar de 12 secunde, trebuie să improvizezi și să ai imaginație. Sunt patru jucătoare în lot, pe toate patru le-am avut la U18 în Austria. Maria Ferariu, care vine direct din SUA, Carla Popescu, de la Târgoviște, Sonia Cazacu, de la Rapid și Ilinca Păun. Nu avem ca obiectiv o clasare anume, ci doar acela de a da tot ce-i mai bun din noi. Poate pe viitor, o să am ocazia să selecționez și jucătoare din Arad. Dintre acestea, Ana-Maria Glisici a mai fost convocată la U18, dar a avut ceva probleme de sănătate, cu spatele, dar putea cu siguranță să prindă lotul. Este o jucătoare talentată, îmi place foarte mult de ea și are viitorul în față”, mai crede fosta componentă a echipei naționale de baschet feminin 5×5.

Mai departe de acest turneu, Monika Brosovszky-Boriga nu își face planuri de lungă durată, dar știe cu siguranță că va rămâne implicată în baschet. „Am mai încercat să îmi fac planuri de viitor și nu mi-au ieșit. Nu mă gândesc în viitorul foarte îndepărtat, acum am ales să mă liniștesc oarecum. Nu voi sta departe de baschet, pentru că nu pot. Am început să îi acord mai multă atenție lui Alex, fiului meu, pentru că fiecare perioadă are dificultățile ei, iar să crești un copil nu e ușor. Când mă voi întoarce acasă voi încerca cu o grupă de copii, probabil de fete, pentru că am încercat deja cu băieții. La Academia Brosovszky sunt președinte de onoare, dar nu m-am implicat foarte mult pentru că nu am avut timpul necesar. Dar, de acum încolo o să mă implic mai mult, acolo voi și lucra cu grupa de copii. Sunt deschisă pentru oricine va vrea și va avea ocazia să lucreze cu mine și să profite de experiența pe care o am”, a concluzionat fosta componetă a ICIM-ului.

Pe lângă baschet feminin, Aradul e reprezentat la Buenos Aires și de doi sportivi ai CSM-ului: Daria Haristiade, la tir și Emanuel Danciu, la haltere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button