Glorii arădeneUTA Arad

49 de ani de la acel sfârșit de septembrie…





Cea mai frumoasă toamnă a fotbalului arădean a fost cea din 1970. Astăzi se împlinesc 49 de ani de la acea fantastică zi de 30 septembrie, când, la Arad, UTA realiza ceea ce avea să rămână în istoria noastră drept A Opta Minune a Lumii.

După acel 1-1 din fieful marelui Feyenoord, cu golul arădean marcat de Florian Dumitrescu din centrarea lui Mircea Axente, la Arad a fost 0-0, rezultat ce a provocat eliminarea campioanei en-titre a lumii.

Eroii noștri: Gheorghe GORNEA – Gabor BIRO, Iosif LERETER, Jeno POZSONYI, Ladislau BROSOVSZKY – Mircea PETESCU (85 Viorel SIMA), Dumitru CALININ, Flavius DOMIDE – Mircea AXENTE , Otto DEMBROVSCHI, Florian DUMITRESCU. Ei, alături de antrenorii Nicolae DUMITRESCU și Ioan REINHARDT (au mai fost în echipă portarii Ioan BĂTRÎNA și Mihai JIVAN sau Petre ȘCHIOPU) au făcut atunci Aradul mândru de cea mai frumoasă perlă a sa.

uta-arad.ro

8 comentarii

  1. Jivan??? Trebuie sa fi fost tare tanar… A fost o perioada in care el si Silviu Iorgulescu aparau poarta UTA-ei cu schimbul…era deja prin 76-77. in 1970 avea 19 ani, cu 2 mai putin decat Vidac.
    Brosovzski fundas stanga ???? E drept ca, tanar fiind (tot 19 ani), in linia aia de atac nu avea loc…

    0
    0
  2. Sub nici o formă nu era Jivan.Poate Vidac, iar despre Broșovschi nu există că nu avea loc. Ăla era postul lui și pe urmă a urcat la mijloc (nu atac)

    0
    0
  3. Gresit total…..Titular incontestabil era Gornea….(cu marile probleme pe care le-a avut pe atunci)….sa nu mai reactivam morti si raniti…..si ce a fost pe atunci….Iorgulescu a fost tarziu…..Jivan era si el pe acolo…tineret…..Jivan a luat interzicere pe viata din viata sportiva,la episodul „Haina de Blana”…..l-a omorat Popica….Nu cred ca ar fi momentul sa despicam firul in patru….Hai sa o lasam asa cum a fost si sa speram ca acum va fi bine….
    Tacerea va fi mereu de bun augur…..

    0
    0
  4. Cuvinte sărace nu pot reda acea epocă.. În istorie 49 de ani e ca un fulger pe cerul furtunii de vara !! Pe iarba verde de la Neuman din tunel iese Gigi Domide . Suplu. cu coama roșcată privește tribuna a doua . Acolo e inima Aradului. Tot ea l-a ridicat că o mama grijulie. . Pentru ea a fost născut . Toți știam că se construiește o istorie și de fapt o continuare a ei Aradul devenise locul unde inima fotbalului românesc pulsa cu putere Fara aranjamente ,fara intervenții un fotbal pur , de limpezimea și. strălucirea diamantului !!!

    0
    0
  5. Portari erau Gornea si Vidac, Iorgulescu a venit la UTA prin 1973-74 de la Bucurestide la o echipa Tehnometalica din seria bucuresteana a div. C impreuna cu Trandafilon.Jivan era transferat la Poli Timisoara.Brosovsky era tanar ,avea 20 de ani si juca pe orice post il punea antrenorul,la fel ca si Sima.Dupa 1970-1973 a incepur decaderea UT-ei incet dar sigur culminand cu prima retrogradare in sezonul 1978/1979.Dupa acei ani fericiti 1969-1970,in anii 1973-1978 echipa UTA avea componenta Iorgulescu,Biro Kukla,Poszony,Popovici,Schepp,Domide Broszowsky,Axente ,Kun II Attila,Sima, cu rezervele de rigoare Giurgiu,Colnic,Gaspar,Tisza,Leac,Uilecan,Hirmler,Jivan revenit de la Poli,apoi Dukcadam,Csordas,Coras,etc.
    Deci Gornea,Petescu,Florian Dumitrescu,Calinin,Otto Dembrowsky,Lereter nu mai erau,Poszony ,Biro,Domide erau deja in varsta,etc.Visul frumos s-a terminat odata cu ei,cu Domide,Brosi,Sima,Biro

    0
    0
  6. In lotul echipei UTA deplasat la Rotterdam in 1970 au fost prezenti si portarii Batrana si Jivan. Dupa golul incasat de Gornea, Jivan a fost trimis la incalzire de Coco Dumitrescu dar nu a fost introdus. Vidac a venit la echipa dupa plecarea lui Gornea de la UTA.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button