Arhivă articole

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Săptămâna importantă pe „șantierul” Francisc Neuman: Începe montarea gazonului și aflăm firma ce continuă lucrările la stadion!

După 5 ani de zile de contrucție lentă a noului stadion „Francisc Neuman”, autoritățile locale susțin că au schimbat sau cel puțin vor schimba ritmul, în așa fel încât să nu rateze și data de 18 aprilie 2020 prevăzută pentru inaugurare. Contractul inițial cu Tehnodomus s-a încheiat oficial în urmă cu o lună, odată cu recepția făcută la fața locului de reprezentanții Primăriei și s-a demarat o altă licitație pentru lucrări de finisaje la toate cele patru corpuri ale arenei.

Primul caiet de sarcini a fost urcat pe SICAP pe 12 septembrie, iar pe 16 octombrie, adică miercuri, se vor deschide plicurile cu ofertele firmelor interesate. Dacă nu vor exista contestații, constructorul câștigător are la dispoziție 4 luni de zile pentru a-și respecta angajamentul pentru care va încasa 3,5 milioane de lei. Iar vremea de afară nu ar trebui să aibă nimic de-a face și asta pentru că: „ „Sunt lucrări care pot fi făcute și perioada iernii. Ai închis ușa în încăperile compartimentate și-ți faci un mediu de lucru așa cum vrei tu. Nu mai vorbim despre partea de construcție acum, ci doar despre dotări care se pot face în orice anotimp. De fapt, am dat termene de finalizare a lucărilor de patru luni de zile de la momentul semnării contractelor. Marea teamă sunt eventualele contestații sau, doamne ferește, o nouă schimbare de legislație sau norme, dar sperăm să nu fie cazul”, spunea Ioan Ignat, directorul Departamentului de Patrimoniu din cadrul Primăriei Arad.

Dar, pentru finalizarea completă a noii arene „Francisc Neuman”, de 11526 de locuri, mai trebuie organizată o licitație. „Lucrăm la ultimul caiet de sarcini pe care vrem să-l urcăm pe SICAP în trei-patru săptămâni, iar hotelul, de exemplu, face parte din ultimul nivel, împreună cu facilitățile pentru presă și televiziuni, plus închiderile arenei. Cam acestea ar fi diferențele de lucrări rămase pentru ultima etapă, asumate cândva de CNI, ca și nocturna și gazonul, de altfel. Prețul acestor ultime lucrări pe care le vom suporta din bugetul local este de aproximativ 1 milion și jumătate de euro, dar vom reveni cu suma exactă când e gata caietul de sarcini”, mai spunea Ignat pe 12 septembrie, iar zilele trecute a venit cu o lămurire: „Întrucât a fost nevoie de actualizarea anumitor indicatori tehnico-economici, demararea procedurii de achiziţie a ultimelor lucrări ce nu au fost cuprinse în contractul iniţial va avea loc la finele acestei luni”.

În schimb, în această săptămână ar trebui, în sfârșit, să avem gazon verde în Calea Aurel Vlaicu. „În acest momente se fac ultimele verificări la instalaţiile de încălzire şi irigaţie ale stadionului municipal. În aceste condiţii, în câteva zile ar putea începe montarea gazonului”, ne-a mai informat Ignat vineri, 11 octombrie.

Ceea ce s-a mai întâmplat între timp pe „șantierul” Francisc Neuman a fost fixarea băncilor de rezervă. Acestea sunt puțin sub nivelul gazonului, în așa fel încât să nu obtureze vizibilitatea pentru spectatorii din rândul I.  Dar ceea ce s-a mai observat cu ochiul liber și s-au făcut și măsurători în acest sens, cele două bănci de rezervă sunt destul de departe una de cealaltă și plasate destul de aproape de careurile de 16 metri. Sunt 30 de metri între ele, când distanța minimă prevăzută de UEFA este de 9,20 metri. „Amplasarea băncilor de rezervă a fost stabilită ţinându-se cont atât de legislaţia românească în vigoare, care specifică faptul că acestea trebuie să se afle la o distanţă de minim 5 metri de faţă de centrul terenului. Mai mult decât atât, Regulamentul UEFA privind infrastructura stadionului, ediţia 2018, meţionează la Articolul 8 <<Stadionul trebuie să fie dotat cu două bănci acoperite, la nivelul terenului, fiecare cu o capacitate de minimum 14 persoane şi amplasate la cel puţin 4 metri de linia de tuşă>>”, sunt lămuririle primite de la Primărie în acest sens, care – totuși – nu prea explică decizia de a așeza cele două bănci de rezervă la 30 de metri una de cealaltă.

4
0

4 comentarii la articolul: “Săptămâna importantă pe „șantierul” Francisc Neuman: Începe montarea gazonului și aflăm firma ce continuă lucrările la stadion!

 1. Tehnodomus a disparut ,dar banii care ia incasat si nu i-a facut treaba nu trebuiesc returnati? De ce sa plateasca contribuabilul aradean furtul facut de firma,mana in mana cu Falca s PNL(PDL) ? Presa si suporterii sa puna presiune sa se afle ADEVARUL unde sau dus banii ptr stadion !

  32

  1
  1. De acord ca o investigatie trebuie facuta, dar , chiar daca privim in urma..cu manie, trebuie totusi sa fortam lucrurile sa se termine cit mai repede. Nu imi vine sa cred ca 18 aprilie este o data fezabila , pentru inaugurare, daca apare vreo contestatie…se va merge pe vara -toamna, anu viitor. ( cum se spunea…mai sincer, mai de mult)

   1

   1
 2. Aradenii, doresc ca DNA sa se autosesizeze in cazul acesta. De ce? Pentru ca sunt banii nostri. Asteptam un verdict.

  21

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.