Alte sporturi

Mîneran, după al șaselea titlu de campion național la maraton: „Bine pregătit fizic şi mental!”





Pentru al șaselea an la rând, arădeanul Sorin Mîneran este cel mai bun maratonist din România. „Miki” și-a impus ritmul și stilul și în cursa din weekend, de la București și a urcat din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. „Argintul” de anul trecut, craioveanul Gheorghe Surlea, legitimat și el la CS Universitatea, și-a dorit foarte mult să-l detroneze pe Mîneran, dar ascesta nu i-a dat nicio șansă. „Fiindcă Clubul Sportiv Universitar din Arad renunțase la serviciile sale, și-a pus în cap să mă bată cu orice preț în acest an. Dar, l-am învins eu și tot cu cap. Am făcut o cursă gândită, iar el pe ultimii trei kilometri a pierdut și medalia, ieșind pe locul 4 și primind îngrijiri medicale după ce a trecut linia de sosire”, a spus vechiul și noul campion național de maraton.

Și-a permis să o lase mai moalte pe final pentru a evita o accidentare

Mai mult, Mîneran ne-a dezvăluit că nu a alergat chiar la sută la sută din capacitatea sa din motive strategice. „Faţă de anii trecuţi s-a schimbat câte ceva, mai puţin locul 1, ocupat tot de mine. Am fost foarte bine pregătit fizic şi mental, am reuşit să mă refac în cantonament după o uşoară accidentare şi am dus cursa de maraton fără probleme. După ce am reuşit să mă desprind, am lăsat-o mai încet pe ultimii kilometri, pentru a nu risca o nouă accidentare, traseul fiind destul de întortocheat şi punând presiune pe articulaţii. Ţin să mulţumesc pe această cale şi avocatei mele ce m-a reprezentat în procesele cu ANAD, Crenguţa Dascălu, cu ajutorul ei am reuşit să îmi demonstrez nevinovăţia la acuzaţiile de dopaj din anii trecuţi. De asemenea, de fiecare dată când alerg la Bucureşti, vine să mă vadă şi să mă susţină în curse. Ca să vă faceţi o idee, apărarea mea a constat în 270 de pagini. Nu ştiu dacă voi putea concura la Balcanice, asta va decide medicul, depinde mult dacă mă voi putea recupera după cursa de la naţionale”, a spus atletul arădean.

A câştigat şi lupta cu ANAD, dar Federația a „uitat” să anunțe forurile internaționale

Vasile Blidar a insistat şi mai mult pe posibila participare a lui Mîneran la Campionatul Balcanic dar şi pe victoria lui, poate şi mai importantă decât cea de la naţionale, obținută în procesele cu oficiul naţional al ANAD. „Programul strâns al competiţiilor îi dau bătăi de cap lui Sorin. La Balcaniadă, unde e invitat, ar fi clar favoritul României, e în lotul naţional de maraton şi de 50 de kilometri, e ca şi o maşină care funcţionează perfect, dar din când în când mai are nevoie de o pauză şi cred eu şi de un ajutor financiar mai consistent. Clubul şi Universitatea l-au susţinut cât au putut de bine. Orice maraton e echivalentul unei operaţii pe cord, iar o a doua operaţie la doar o lună distanţă ar fi riscantă, verdictul însă îl va da medicul, contează capacitatea lui de recuperare. Revenind la victoria cu cei de la ANAD (Agenţia Naţională Anti-Doping), vreau să spun că e singurul sportiv român ce a reuşit să dovedească că în sportul românesc s-a lucrat murdar, vizavi de acuzaţiile ce i s-au adus. Prima oară nu a avut bani să se apere, fiind un băiat tânăr, venit de la Ineu, dar apoi a reuşit în instanţă, cu probe, să câştige toate procesele, la toate nivelurile. Ultima instanţă s-a propunţat acum doi ani, dar Federaţia Internaţională a fost notificată abia pe 30 august, în acest an. Acum are toate documentele necesare care dovedesc că cei de la ANAD – oficiul din România fiind de altfel cercetat penal pentru acest scandal al dopajului – l-au acuzat pe nedrept şi fără dovezi”, spune coordonatorul secției de atletism din cadrul CS Universitatea Arad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button